Å stoppe blod (Heftet)

Fortellinger om læsing, helbredelse, hjelpere og varsler

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202453657
Kategori: Familie og helse
Omtale Å stoppe blod

Læsing

Et bevis på bønnens kraft?

Mange gamle og folkelige trosforestillinger er fortsatt livskraftige i vår tid - fordi de ”funker”. Et eksempel på dette er læservirksomheten som foregår nordpå i vårt eget land. Læsing betyr i nordnorsk sammenheng anvendelse av religiøse bønner for å oppnå helbredelse eller annen form for guddommelig hjelp. Bønnene er hentet fra Bibelen.

Anni Margaret Henriksen, som selv har erfaring med å stoppe blod, tar utgangspunkt i egne opplevelser og folks fortellinger, og viser til en kompleks virkelighetsforståelse hvor læsing over sykdommer og erfaringene med å ha en hjelper i dagliglivet har en sentral plass. Å stoppe blod formidler en livsankuelse der naturen, mennesket og Gud danner et hele.

Historier om folk og annet som er blitt læst over er kjent for de fleste i Nord-Norge, men snakkes ikke så mye om. For læsing foregår i det stille og læseren driver ikke oppsøkende virksomhet, ei heller tar han eller hun betalt. Det kan læses over mye, fra sykdom til uværsbølger. Ledsaget av en kort bønn brukes gjerne også en tollekniv av stål som legges på det blødende såret, eller man kaster en gjenstand mot en brytende bølge for å kløyve den og hindre at den senker båten.

Ikke bare handler Å stoppe blod om den mystiske og magiske læservirksomheten; forfatteren tar også for seg beslektede områder, som hjelpere og ulike former for varsler.

Undrenes tid er ikke forbi!

Til toppen