Alt er bra (Heftet)

Helbred deg selv med medisiner, affirmasjoner og din egen intuisjon

Forfatter:

og

"Alt er bra", Louise Hays mantra i alle år, heves til nye høyder, underbygget av medisinsk forskning. Et must for alle fans av Louise Hays banebrytende bøker om å helbrede seg selv!

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: All is Well
ISBN/EAN: 9788202488840
Kategori: Familie og helse
Omtale Alt er bra

Det beste fra to verdener

«Ja takk, begge deler!» svarte Ole Brumm da han ble spurt om han ville ha melk eller honning til brødet. I Alt er bra varter Louise Hay, i samarbeid med lege og healer Mona Lisa Schulz, opp med full pakkeløsning for et friskere og gladere liv med det beste fra to verdener: affirmasjoner, vår egen intuisjon og medisinske råd. Vi svarer: «Ja takk, alle tre.»

Av Kari Kahrs

I nærmere trettifem år har Louise Hay – en av de første til å knytte fysiske og psykiske lidelser til fastgrodde tankemønstre og finne en løsning – presentert sine unike teknikker for selvhelbredelse gjennom bøker, CD-er og DVD-er. Ved å koble spesielt utviklede affirmasjoner til ulike lidelser har millioner av mennesker verden over fått anledning til å heale og lindre sine egne plager. Medforfatter av Alt er bra, lege Mona Lisa Schulz, er en av dem.

 

Lære for livet

Tolv år gammel utviklet Mona Lisa Schulz et alvorlig tilfelle av skoliose (skjev ryggrad) som måtte behandles kirurgisk. Operasjonen reddet livet hennes, og hun bestemte seg for å bli lege slik at hun selv kunne redde liv. Under forstudiet til medisinutdanningen ble hun rammet av narkolepsi (en alvorlig søvnforstyrrelse), og klarte ikke å holde seg våken under forelesningene. Skulle drømmen om å bli lege og forsker gå i vasken? Igjen vendte hun seg til skolemedisinen, og igjen hjalp legene henne. Men det tok ikke lang tid før hun måtte slutte med medisinene på grunn av livstruende bivirkninger. Hennes pålitelige medisinske verden kom til kort.

 

Så skjedde et lite mirakel: I en bokhandel kom hun over Louise Hays bok som på norsk heter Helbred din kropp. En tynn blå bok som i alt vesentlig består av et skjema over ulike lidelser, den opprinnelige mentale årsaken til lidelsene og forslag til nye tankemønstre som skal korrigere både den gamle tenkemåten og den aktuelle lidelsen. Selv om Schulz allerede hadde skjønt at visse tankemønstre var forbundet med sykdom, visste hun ikke hvordan hun skulle benytte denne kunnskapen for å bli frisk.

 

Hos Louise Hay fant hun det hun søkte. Schulz skrev ned de spesifikke affirmasjonene som var forbundet med hennes egne helseproblemer og gjentok dem om og om igjen. Sakte, men sikkert avtok søvnanfallene. Hun kom inn ved medisinstudiet og gikk ut som dr.med. Det, sier hun, hadde hun aldri klart uten affirmasjonene. I dag er det slik hun holder seg frisk – ved hjelp av medisin, intuisjon og positive utsagn. Hun foreskriver pasientene sine det samme.

 

Ikke enten eller, men både og

Uansett personlige særegenheter eller følelsesmessige eller fysiske traumer kan vi alle få bedre helse, sier legen. Vi må bare være åpne for de mange healingmetodene som er tilgjengelige, som vitaminer og kosttilskudd, urter og medisiner, kirurgiske inngrep, meditasjon, affirmasjoner og psykoterapi, og benytte dem under veiledning av en dyktig profesjonell helbreder. Hun understreker imidlertid hvor viktig den tradisjonelle medisinen er: Legene har den kunnskapen og de ferdighetene som skal til for å benytte moderne teknologi og medisiner til vår fordel.

 

Men det er viktig å være bevisst på at også den tradisjonelle medisinen har sine begrensninger, noe hun selv har erfart. Bruk av teknologi uten grenser er dumhet, og bruk av intuisjon alene er en like stor dumhet. For å få gjennomgripende god helse må vi ta i bruk en kombinasjon av teknikker og benytte en kombinasjon av eksperter. Hun bruker sitt eget liv som eksempel på at medisin, intuisjon og affirmasjoner i fellesskap kan helbrede.

 

Louise Hay har rett

Det er mange ulike årsaker til at kroppen blir syk, men som Louise Hay oppdaget, påvirkes hver eneste sykdom av følelsesmessige faktorer. Flere tiår etter at hun presenterte sine konklusjoner, foreligger nå vitenskapelige undersøkelser som underbygger dem. Forskningsresultater bekrefter at frykt, sinne, sorg, kjærlighet og glede har konkret innvirkning på kroppen: Sinne får musklene til å stramme seg og blodårene til å trekke seg sammen, noe som fører til høyt blodtrykk og er til hinder for blodgjennomstrømningen. Innenfor hjerte- og karmedisinen har man erfart at glede og kjærlighet har motsatt effekt. Selv har ikke Louise Hay behov for bevis på at metodene hennes fungerer. Hun har alltid stolt på «sitt indre pling», som hun sier, men hun vet at det finnes mange som kun er villige til å vurdere nye tanker hvis de er understøttet av vitenskapelige bevis. Derfor denne boken.

 

Håndbok i god helse

Boken er bygget opp omkring våre sju emosjonelle sentre. Hvert av dem har fått sitt kapittel som har en fast ramme: Hvordan bli bevisst på følelsene og legge merke til de varslene som frykt, sinne og tristhet vekker i kroppen, hvordan finne ut hvilke tanker som følger disse følelsene som stadig er i bevegelse i oss, hvordan identifisere symptomer på sterk bekymring og lokalisere dem i kroppen samt hvordan tolke informasjonen fra det intuitive/emosjonelle tankemønsteret som ligger til grunn for symptomene, og forstå at hver eneste sykdom også delvis har sin opprinnelse i kostholdet, omgivelsene, genene og skader vi kan ha pådratt oss.

 

Boken inneholder et omfattende spørreskjema om ulike lidelser og livsstil knyttet til våre sju emosjonelle sentre. Begge forfatterne har arbeidet med tusenvis av mennesker i årenes løp, og spørreskjemaet er en grunnleggende del av møtet mellom klient og behandler. Alle spørsmålene besvares med ja eller nei, og oppsummeringene gir en klar indikasjon på hva du kan foreta deg for å få det bedre. Hvert av kapitlene presenterer også et kasus. Eksemplene er mange, de er grundig beskrevet, og forfatterne har plukket ut tilfeller fra sykehusarkiver som mange vil kunne kjenne seg igjen i. Siste del av boken inneholder Louise Hays grundig gjennomprøvde og svært interessante tabell over lidelser, mulig årsak og forslag til nytt, helbredende tankemønster. Forsøk selv!

Til toppen

Andre utgaver

Alt er bra
Bokmål Ebok 2016

Flere bøker av Louise L. Hay og Mona Lisa Schulz:

Utdrag

Det andre emosjonelle senteret

Dette senteret handler i sin helhet om kjærlighet og penger. Hvis du ikke klarer å skape balanse mellom disse to områdene i livet, vil du være utsatt for helseproblemer i blæren, forplantningsorganene, nedre del av ryggen eller hoftene. Nøkkelen til god helse i dette emosjonelle senteret ligger i å lære hvordan man styrer økonomien uten at det går ut over kjærlighetslivet, og omvendt. Enkelt og greit, ikke sant? Feil. Kun de færreste er naturlig flinke på dette området, så la oss sette i gang.

 

På samme måte som med alle de andre emosjonelle sentrene vil den delen av kroppen som påvirkes, avhenge av hvilken type tankemønster eller atferd som forårsaker ubalansen på dette området i livet. Vi vil få en rekke konkrete holdepunkter etter hvert som vi arbeider oss gjennom kroppsdelene, men i alle tilfellene er det viktig å lytte til kroppen. Husk at kroppen din er en intuitiv maskin, og at den vil varsle deg om problemer i den emosjonelle helsetilstanden din ved å rope ut fysisk.

 

De negative tankemønstrene som er forbundet med det andre emosjonelle senteret, omfatter engstelse, sinne eller sorg omkring kjønnsidentitet og seksualitet, stridigheter i personlige forhold samt økonomiske bekymringer. Dette er helt rimelig, for når vi forlater familiens trygghet (det første emosjonelle senteret) og skal ta oss frem på egen hånd i verden, vil de første utfordringene vi må håndtere på egen hånd, nettopp være kjærlighet og penger, personlige forhold og økonomi.

 

Hva står i veien for at du skal kunne foreta de avgjørende forandringene i din økonomi og i dine personlige forhold med tanke på å skape bedre helse? Holder du fast ved sinne mot partneren din? Lar du alltid andre håndtere økonomien din? Opptrer du uansvarlig med pengene dine? Føler du deg kvalt?

 

Dette er bare et par av de formene for emosjoner og atferdsmønstre som kan lede til helseproblemer i det andre emosjonelle senteret. Hvis du klarer å identifisere de tankemønstrene som ligger til grunn for helseproblemene dine, kan du komme i gang med å foreta de nødvendige emosjonelle, atferdsmessige og fysiske forandringene for å forbedre helsetilstanden i blæren, forplantningsorganene og i nedre del av ryggen og hoftene. Å identifisere den grunnleggende årsaken er det første steget. Neste steg er å forvandle de negative tankene og atferdsmønstrene til nye måter å tenke på for å bygge opp god helse.

 

Det andre emosjonelle senteret: affirmasjoner – teori og vitenskap

Som ved alle andre sykdommer tar Louises affirmasjonsteori for seg de følelsesmessige nyansene bak helseproblemene i det andre emosjonelle senteret. For eksempel vil helsetilstanden i menstruasjonssyklusen som helhet og anlegg for ikke å bli rammet av amenoré, dysmenoré og muskelknuter avhenge av om kvinnen har en sunn fornemmelse av sin egen kvinnelighet eller ikke. Avvisning av kvinnelighet er et negativt tankemønster som er forbundet med kvinnelige problemer i sin alminnelighet. Seksuell skyldfølelse og sinne mot en partner er forbundet med vaginitt og blærebetennelse.

 

Alternativt representerer prostata den maskuline delen av prinsippet. Seksuelt press og skyldfølelse, samt personens innstilling til aldring, er forbundet med lidelser i prostata.

 

Betrakter vi fruktbarhet med affirmasjonsteoriens blikk, ser vi at hvis man har problemer med å bli gravid, har man problemer med tidspunktet eller behovet for å bli forelder i sin alminnelighet.

 

Og til slutt: Hvem har vel ikke opplevd å bli rammet av smerter i nedre del av ryggen når det har vært snakk om økonomiske problemer? Frykt for penger og fremtiden er negative tankemønstre som er forbundet med smerter i nedre del av ryggen og isjias.

 

Hva kan vitenskapen fortelle oss om den forbindelsen mellom sinn og kropp som ligger til grunn for negative tanker og emosjoner, og som påvirker organene i det andre emosjonelle senteret?

 

Undersøkelser har vist at hyppigheten av ufruktbarhet og uregelmessig menstruasjon er høyere hos kvinner som har indre konflikter når det gjelder det å bli mor, og som er bekymret for forandringer i kroppen. De føler seg sosialt presset til å få barn, men det å bli mor passer kanskje ikke inn i de langsiktige målene deres. Det emosjonelle stresset i forbindelse med denne problemstillingen øker kortisolnivået og senker progesteronnivået, noe som kan hindre en vellykket implantasjon av embryoet i livmoren. Det senker også nivået av oksytocin og øker nivået av noreprinefin og epinefrin. Samlet vil dette undertrykke kjønnshormonene og skru av den mekanismen som trekker spermiene opp i livmoren.

 

Hvis mannen er under stort press, kan den engstelsen han opplever, føre til at kroppen hans produserer antistoffer som gjør spermiene "impotente", som det sies. Stresset og sorgen fører også til at testiklene og binyrene produserer mer kortisol og mindre testosteron, noe som reduserer antall spermier. Begge disse problemene kan føre til infertilitet.

 

Det finnes mye vitenskapelig litteratur som viser på hvilke måter parforhold kan påvirke helsetilstanden i kjønnsorganene. Depresjon og engstelse som stammer fra traumer i forholdet, har vist seg å påvirke helsetilstanden i det kvinnelige forplantningssystemet ved å forårsake at binyrene produserer for mange steroider. Dette fører til forandringer i nivåene av kortisol, estradiol og testosteron i kroppen. Ubalansen mellom disse tre hormonene kan føre til alt fra irritabilitet til smerter til muskelknuter og cyster på eggstokkene, for ikke å snakke om vektøkning. Faktisk har en gruppe undersøkelser vist at det er en sammenheng mellom kroniske smerter i bekkenet og seksuelt misbruk. Seksuelle traumer, spesielt fra barndommen, har vist seg å bidra til å danne grunnlag for smerter i kjønnsorganene og urinveiene, samt for spiseforstyrrelser og fedme, som hører inn under det tredje emosjonelle senteret.

 

Påvirkningen av økonomisk strev og dårlig økonomi kan bokstavelig talt ses som en byrde på ryggen til landets arbeidere. Flere undersøkelser har vist at ryggsmerter og økt muskelspenning oppstår når folk blir deprimerte eller ulykkelige når det gjelder økonomien, spesielt hvis de mistrives i jobben sin. For eksempel viste én undersøkelse at mistrivsel på jobben ga neste sju ganger økt risiko for å bli rammet av ryggsmerter. Smerter i nedre del av ryggen er hovedårsaken til uførhet på jobben i USA. Dette gjelder ikke bare flyttefolk og havnearbeidere, det gjelder også hvitsnipparbeidere. Og tilfellene av smerter i nedre del av ryggen går ikke nødvendigvis ned selv om man arbeider i ergonomisk riktige omgivelser. Du skjønner sikkert hva jeg mener … alle disse putene og innretningene som helsevesenet og ulike bedrifter har tenkt ut for å beskytte ryggraden vår. En nyere undersøkelse viste at å gi kontorarbeidere opplæring i ergonomi ikke reduserte antall tilfeller av smerter i nedre del av ryggen og uførhet i betydelig grad. Å arbeide med noe man liker, kan imidlertid være til hjelp, ettersom det frigjør opiater som faktisk lindrer kronisk smerte.

 

Det er interessant å merke seg at smerter i nedre del av ryggen også er forbundet med problematiske forhold. Forbedringer i et nåværende ekteskap, for eksempel, kan bidra til å lindre kronisk smerte, spesielt i nedre del av ryggen. Når personer som har ekteskapelige problemer, og som lider av smerter i nedre del av ryggen, gjennomgår parterapi sammen med partneren, vil smertene ofte lindres betraktelig etter hvert som forholdet forbedres, uten at kirurgi eller medisiner er en del av prosessen.

Til toppen

Om forfatter Louise L. Hay

Louise L. Hay er foreleser og forfatter av bøker som har solgt i mer 40 millioner eksemplarer over hele verden. I en hel generasjon har hun hjulpet mennesker over hele verden med å oppdage og implementere det fulle potensialet i deres skaperkraft til beste for personlig vekst og selvhelbredelse. Louise er også grunnlegger av forlaget Hay House som utgir bøker med noen av de fremste forfatterne innenfor sjel, kropp og sinn, og som med det bidrar til healing av vår verden. www.louisehay.com

 

Mona Lisa Schulz er lege og en av disse sjeldne personene som kan krysse grensene mellom vitenskap, medisin og mystisisme. Hun er praktiserende nevropsykiater og førsteamanuensis i psykiatri ved University of Vermont School of Medicine. Hun har vært medisinsk intuitiv i tjuefem år. Mona Lisa Schulz har skrevet tre bøker – The Intuitive Advisor, The New Feminine Brain og Awakening Intuition. www.drmonalisa.com

Til toppen