Åndelig Junkie (Innbundet)

Om å gjøre livsforvandlende valg

Forfatter:

Benedicta Windt-Val (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Spirit Junkie
Oversatt av: Windt-Val, Benedicta
ISBN/EAN: 9788202375775
Kategori: Selvutvikling
Omtale Åndelig Junkie

Ruset på kjærlighet og mirakler

Tilværelsen min spant helt ut av kontroll. Dag ble til natt og natt ble til dag. Det fantes ingen weekender i min verden. Jeg var den jenta som møtte opp på klubben på en søndag og lurte på hvor festen var. Hver morgen ved fem-seks-tiden kom jeg hjem etter mange timers festing. Når jeg var på vei hjem, var folk flest på vei til jobben. Jeg husker at jeg gikk forbi undergrunnen og så folk på vei til kontoret. Jeg var ikke på vei noe sted.

Av Kari Kahrs
 
I mer enn tjue år skrev Gabrielle Bernstein dagbok, side opp og side ned som oste av selvforakt, evig kaloritelling og dårlig selvtillit. Hun skrev om hjertesorg, angst, spiseforstyrrelser og forsøk på å komme seg ut av medikamentmisbruket. Dagboknotatene var det eneste utløpet hun hadde for kaoset og den dyptfølte smerten hun levde med hver dag. Hun skriver fortsatt dagbok, men i dag gjenspeiler notatene en kvinne som har tatt styring over livet sitt, og som bruker dagboken til å gjøre ære på seg selv. Hun har jobbet hardt og lenge for å overvinne avhengigheten av oppmerksomhet, medikamenter, mat, arbeid og frykt.

Den viktigste hjelperen på veien til selvrespekt og evnen til å elske seg selv har vært Et kurs i mirakler som hun henviser flittig til.

Gabrielle Bernstein leder oss med varme og humor gjennom sin egen dyptgripende lærdom som ble en reise til sann glede. Boken er bygget opp i tre deler: ”Omveien innom frykten” som forklarer hvor bevisstheten trår feil og hvorfor vi blir så vant til å leve med frykten at vi ikke lenger er bevisst på det. ”Svaret” som utgjør kartet som viser veien til sinnsro og gir oss verktøyene for å tilbakestille bevisstheten til fred og glede. ”Mirakelet” som viser oss hvordan vi skal holde fast ved gleden og dele den med våre medmennesker. Veiledede meditasjoner som gjør reisen enklere, kan lastes ned fra Internett.

Hun ønsker at Åndelig junkie skal fungere som en kanal for å spre lærdommen hun har tilegnet seg gjennom arbeidet med Et kurs i mirakler. Kurset førte til at hun ga slipp på sin frykt for verden og ble det hun selv kaller en uforbeholden åndelig junkie. I dag er Gabrielle Bernstein ikke avhengig av annet enn å finne lykken og kjærligheten i seg selv.

Fra kjærlighet til frykt
Den kjærligheten Gabrielle Bernstein snakker om i Åndelig junkie, har ingenting med romantisk kjærlighet å gjøre. Her defineres kjærlighet som ”den oppriktige følelsen av fred og glede”. Denne formen for kjærlighet er ikke noe vi gir til noen mennesker og holder tilbake fra andre – det er en kjærlighet som omfatter alt og alle. Når vi befinner oss i en tilstand av en slik kjærlighet, sier hun, betrakter vi alt og alle som likeverdige, og vi føler oss vel til enhver tid.

Når vi blir født, kjenner vi ikke til noe annet enn denne kjærligheten. Den kjærlige bevisstheten vår vet at alle mennesker er like, og at vi er en del av noe som er større enn oss selv. Det tar imidlertid ikke lange tiden før vi begynner å sanse frykten i omgivelsene og forledes til å fornekte kjærligheten. Det skal ikke mye til, og det kan skje tidlig i livet. Snikende tanker eller tankeløse kommentarer – ”du er ikke gløgg nok”, ”du er ikke pen nok” – kan stenge for kjærligheten. Det er da, sier Gabrielle Bernstein og taler av egen erfaring, at vi kan bli fanget i et mareritt som det er vanskelig å våkne fra.

Den verdenen hun selv projiserte, var basert på vonde opplevelser tidlig i livet som egoet hennes tviholdt på. Noen kunne si til henne at hun var dum, det dukket kanskje opp et par kviser – og egoet fikk anledning til å ”trampe omkring i bevisstheten hennes med jernskodd hæl”, som hun sier. Egoet brakte stadig vekk disse hendelsene fra fortiden inn i nåtiden, kalte dem til live om og om igjen. Hun tilbrakte flere år med å angripe seg selv både i tanker og gjerning. Hun overspiste, tok dårlige og impulsive valg, dømte seg selv hardt og ubarmhjertig, fortalte seg selv at hun var håpløs og at ingen kunne bli glad i henne. Og bruken av rusmidler og alkohol ga egoet ny næring.
 
Egoet er en streng herre
Egoets mål er å hindre at den kjærligheten vi alle har i oss får utløp, sier Gabrielle Bernstein. Egoet kan ikke overleve i lyset fra en kjærlighetsfull bevissthet og anstrenger seg derfor til det ytterste for å holde på mørket. Et kurs i mirakler sier det slik: ”Hvis du lytter til det egoet sier, og ser det egoet ønsker at du skal se, vi du garantert oppfatte deg selv som liten, sårbar og redd. Du kommer til å oppleve depresjoner, en følelse av å være verdiløs, og fornemmelsen av ubestandighet og uvirkelighet.” Denne beskrivelsen forklarte den dypt forankrede angsten Gabrielle Bernstein slet med, og overbevisningen om at hun ikke var god nok. På én eller flere måter, sier hun, har vi alle falt for egoets feilaktige forestillinger. Én eneste skremmende tanke kan ta makten over bevisstheten og skape de verste illusjoner. Ved hjelp av Et kurs i mirakler og vedvarende personlig innsats våknet hun fra sitt personlige mørke der egoet satt ved spakene og ledet henne til både fysiske og psykiske plager.

Vondt i chakraene?
Det kan være fysisk smertefullt å åpne seg for åndelig veiledning. Det kan Gabrielle Bernstein underskrive på. Det kan gjøre vondt i chakraene. Når chakraene er åpne, betyr det at det pågår en positiv energistrøm. Da er livet i flyt. Når de er lukket, er det et tegn på at vi står fast emosjonelt på en eller annen måte. I kroppen bærer vi med oss gammel smerte fra fortiden og bevarer den dypt inne i musklene og i hver eneste celle. Å holde fast ved en slik negativitet, fører til sykdom og plager. Når vi inviterer ånden inn i tilværelsen, begynner negativiteten å gå i oppløsning. Av og til kan man bokstavelig talt kjenne at chakraene åpner seg når den fastlåste energien finner veien ut, sier hun, og tilføyer at vi bør ta godt imot slike opplevelser, for de er en del av veien tilbake til glede og mirakler. Selv opplevde hun når de innledningsvise plagene slapp taket, å få mer energi og at leddsmerter og andre sykelige tilstander forsvant. Etter hvert som bevisstheten ble healet, fulgte kroppen etter. Det handler om å vende seg til kjærlighet oftere enn til frykt, sier Gabrielle Bernstein, da står man en dag tilbake med bare kjærlighet.

Ta imot invitasjonen
Din indre guide har vinket på deg i årevis, og nå er det på tide å lytte. Uansett hvilke problemer vi strever med, uansett hvilke plager vi sliter med, finnes det en åndelig løsning. Når vi ønsker ånden velkommen og tar imot den stående invitasjonen, vil vi oppdage en ny måte å være på og få et liv som er hinsides våre villeste drømmer. Frykt vil forsvinne, angst, bitterhet og bindinger vil gå i oppløsning. Vi kommer til å føle et nærvær som er større enn oss selv, et nærvær som leder oss inn på en vei som fører til sann sjelefred og sinnsro. Vi har alle en indre veileder som vil ta kontakt med oss på den måten vi er best i stand til å ta imot på. Gabrielle Bernsteins egen åndelige forbindelse ble opprettet gjennom meditasjon og skriving, og besto primært i at hun mottok energi rent fysisk. For andre kan det være noe så enkelt som en sterk intuisjon, eller at de mottar veiledning gjennom andre mennesker. Åndelig veiledning formidles på den måten vår personlige indre veileder mener er den rette for oss.
 
Gabrielle Bernstein holder sin forbindelse med ånden levende ved å være åpen og lytte etter veiledning hver eneste dag gjennom bønn og meditasjon. Det er den mest effektive måten å fjerne blokkeringer som stenger for veiledning på, sier hun, og understreker at det slett ikke er vanskelig. I boken foreslår hun en enkel liten bønn nettopp med tanke på å åpne seg for åndelig veiledning: ”Hvor vil du helst at jeg skal gå? Hva vil du helst at jeg skal gjøre? Hva vil du helst at jeg skal si? Og til hvem?” Så setter du deg ganske enkelt ned i en fem minutters meditasjon og lytter til stemmen fra din indre guide. Begynn meditasjonen med å puste inn: Jeg ønsker veiledning velkommen, og puste ut: Jeg vil motta. Det koster ingenting å forsøke.

Til toppen

Utdrag

”Jeg var helt nede på bunnen. Å treffe bunnen og overgi meg var det beste som noen gang hadde hendt meg. Det slo hull på meg og fikk meg til å høre stemmen fra min guide igjen. Viljen til å lytte til denne stemmen var alt jeg trengte for å motta veiledningen. Kurset lærer oss at selv den minste lille gnist av vilje er nok til at du mottar veiledning fra din indre guide. Forholdet mellom oss og vår guide er omtrent som å ha en mentor eller en lærer. Den eneste målsettingen guiden har, er å føre tankene våre tilbake til kjærlighet. Å lytte til stemmen fra guiden står sentralt i læren i Et kurs i mirakler. Det er helt nødvendig at du ber din guide om hjelp.
 Klientene mine har ofte problemer med forestillingen om at de skal kommunisere med sin guide. De er blitt så vant til å la stemmen fra egoet styre alt som skal skje, at det virker vanskelig og litt forvirrende å skulle ta imot en stemme som representerer kjærlighet. I virkeligheten er det helt motsatt. Det er meningen at det skal være enkelt å etablere et forhold til din guide. Det eneste du trenger å gjøre, er å be om det. Det eneste som skal til, er at du gir deg varsomt over til den kjærligheten som bor inne i deg. Jeg har utarbeidet noen viktige redskaper som kan åpne hjertet ditt og bevisstheten din, og få forholdet til din indre guide til å flamme opp.”

Til toppen

Om forfatter Gabrielle Bernstein

Gabrielle Bernstein holder foredrag og leder seminarer over hele USA, hun står på Forbes-listen over de 20 best markedsførte kvinner og er blitt presentert i ulike medier, blant annet Oprah Radio, Marie Claire, Health, Self, Wall Street Journal og en rekke TV-kanaler. Hun har også skrevet boken Add More -ing to Your Life. Skulle du befinne deg i New York, kan det hende du ser henne sykle omkring i East Village på en enhjulet sykkel. Eller du kan se henne online på gabby.tv

Til toppen