Bank deg frisk (Heftet)

et liv i balanse med tankefeltterapi

Forfatter:

Kari Kahrs (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 316
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The tapping solution
Oversatt av: Kahrs, Kari
ISBN/EAN: 9788202432287
Kategori: Selvutvikling
Omtale Bank deg frisk

Bank, bank ... noen der?

Ja! Forsøk selv, og opplev hvor lydhør kroppen og sinnet faktisk er!

Av Kari Kahrs

”Jeg så nokså dum ut,” sier Nick Ortner, forfatter av Bank deg frisk, boken som til de grader har markert seg innenfor selvhjelpslitteraturen i senere tid og kommet ut i mange land. ”I hvert fall mente jeg at jeg gjorde det. Det var våren 2004. Jeg satt for meg selv og stirret på en dataskjerm mens jeg snakket med meg selv og banket lett og rytmisk med fingertuppene på forskjellige deler av kroppen. Hadde du kikket inn gjennom vinduet og sett meg, ville du kanskje ha trodd at det hadde rablet for meg. Når sant skal sies, var jeg faktisk i ferd med å bli litt gal. Nakkesmertene jeg hadde våknet med den morgenen var så ille at jeg ikke visste hvordan jeg skulle komme meg gjennom dagen. Jeg var villig til å gjøre så å si hva som helst for at de skulle forsvinne. Inkludert noe så tilsynelatende besynderlig som å banke på kroppen min.”

Til Nicks store forbauselse forsvant nakkesmertene i løpet av ti minutters ”tåpelig” banking. Det fungerte! Og siden metoden virket på den vonde nakken, hva kunne den ikke bidra til å forbedre? I likhet med mange andre hadde Nick aldri trodd at umiddelbar smertelindring var mulig. Men eksperimentet åpnet for et hav av muligheter.

Forbløffende effekt
I begynnelsen var det ikke annet enn en hobby. Nick benyttet tankefeltterapi i omfattende grad på seg selv, deretter begynte han å arbeide med venner og familie. I løpet av kort tid tok han imot klienter privat. Alle omkring ham lærte raskt at hvis de fortalte ham om problemene de strevde med – fysiske plager så vel som tunge følelser – kunne de like gjerne gjøre seg klar til å banke med det samme. Ingen ble spart for hans innstendige oppfordringer til å forsøke den utrolige metoden.

Lett rytmisk banking på huden, også kjent som EFT eller tankefeltterapi (det engelske ordet tapping brukes imidlertid også her til lands), bygger på akupressur og moderne psykologi. Man banker lett med fingertuppene på spesifikke punkter på kroppens energimeridianer samtidig som man fokuserer på negative følelser eller fysiske plager. Kombinert med uttalte ord bidrar metoden til å roe nervesystemet slik at energibalansen i kroppen gjenopprettes og hjernen omkobles til å respondere på en sunn måte. Den gangen Nick Ortner oppdaget metoden, var tankefeltterapi allerede godt kjent og i bruk over store deler av verden, men det var fortsatt stor skepsis til prosessen. I dag kaster nyere forskning lys over metodens underliggende prinsipper og hvorfor den frembringer slike fundamentale, positive forandringer.
 
Nick Ortner har brutt ned tankefeltterapiprosessen til en enkel, gjennomførbar og praktisk metode. Teknikkene som presenteres i boken, kan tas i bruk umiddelbart ved ganske enkelt å følge de grundige beskrivelsene. Noe av det mest spennende ved metoden er at vi umiddelbart kjenner hvilken forskjell den utgjør på kropp og sinn!

Fokus på det negative
Når vi banker, tar vi utgangspunkt i de negative følelsene eller situasjonen som ligger til grunn for det problemet vi ønsker å kvitte oss med. Hvorfor, og hva med loven om tiltrekning som sier at det vi tenker på forsterkes og kommer til oss, lurer du kanskje på. Mange som har studert loven om tiltrekning, bekymrer seg for at de ved å gjenta ”negative” utsagn bekrefter og tiltrekker seg mer av det de uttaler. Sannheten, sier Nick, er at disse negative tankene, erfaringene, overbevisningene og symptomene eksisterer enten vi bevisst tar tak i dem eller ikke, og de påvirker oss. Å fornekte eksistensen av dem vil ikke føre til at de forsvinner. Når vi banker, konsentrerer vi oss om det negative den korte stunden det varer, og da settes en utrensing i gang.

Deretter kan vi gå videre til positive tanker og bekreftelser og positiv inspirasjon. Det som skjer i prosessen, sier han, er at vi forandrer perspektivet og reaksjonen på situasjonen. Og når vi forandrer perspektiv, vil ofte også følelsene, reaksjonene og selve situasjonen forandre seg helt naturlig, og til det bedre.

Det andre viktige punktet å merke seg når det gjelder metoden, er at den ikke visker ut det som finnes i sinnet. Vi visker ikke ut minnene fra fortiden, vi visker ikke ut emosjonene. Vi bearbeider dem. Etter å ha bearbeidet dem, sitter vi fortsatt igjen med lærdommen, innsikten og veksten fra erfaringene. Hvis vi derimot legger lokk på en erfaring, og forsøker å fjerne den uten å ha bearbeidet den, vil den forbli akkurat der den er.

Lag for lag
Traumer fra barndommen, uro, fysiske plager, vektproblemer, økonomiske bekymringer, vanskeligheter i personlige forhold? Hvert enkelt av disse temaene behandles grundig i boken, med beskrivelser av hvordan vi kan benytte bankemetoden for å arbeide med dem og forandre de grunnleggende mønstrene som er den opprinnelige årsaken til utfordringene. Uansett situasjon, hevder terapeuten, har bankemetoden vist seg å være svært effektiv. Bankingen går direkte til den opprinnelige årsaken til det som skjer, skaper balanse i sinn og kropp og forandrer væremåten vår, måten vi føler på og hvordan vi opplever verden. Det kan sammenlignes med å skrelle en løk lag for lag. Nick Ortner forteller at han ofte støter på raseri som den åpenbare underliggende årsaken til sine klienters fysiske eller psykiske problemer, men når raseriet er oppløst, kommer ofte tristhet opp i dagen. Tristheten åpner for forståelse. Forståelsen leder til bevissthet og glede. Bevissthet og glede åpner for fred og kjærlighet. Lag for lag skrelles fortiden av. Tilbake står det egentlige selvet.

Fortsett å banke!
En av de fantastiske fordelene ved tankefeltterapi er hvor raskt metoden frembringer reelle, vedvarende resultater som det ville ha tatt måneder eller år å oppnå gjennom mer tradisjonelle behandlingsformer. Mirakuløse forbedringer kan skje i løpet av et øyeblikk. Disse såkalte ettminutts undrene skjer ofte når man minst venter det. Nick mener at uansett hvor hyppig de forekommer, er de ikke normen. De aller fleste bærer på dypt rotfestede emosjonelle mønstre det kan være vanskelig å bryte, og hjernen er konstruert og koblet for å motstå forandringer av alle slag. I de fleste tilfeller er det den vedvarende bankingen som gir de største og mest dyptgripende gjennombruddene.

Det er så enkelt som å legge inn noen få minutter i hverdagen. Bank når du kjenner at du står fast, når du er frustrert eller om du bare føler deg litt lat. Nick har erfart mer enn én gang at lett banking slik han beskriver det er fantastisk for de store utfordringene i livet. Men han vet også at metoden fungerer like godt på de små tingene. Som han sier: Det er småtingene som blir til de store sakene.

Bank deg frisk er spekket med enkle øvelser, diagrammer og arbeidsskjemaer som trinn for trinn lærer oss hvordan vi kan benytte metoden på en rekke problemstillinger som er aktuelle for de fleste av oss. Det handler om alt fra smertelindring til inspirasjon, fra vektreduksjon til forbedring av personlige forhold. I tillegg lærer vi gjennom historier fra det virkelige liv om helbredelse av alt fra smertelindring ved fibromyalgi til overvinnelse av flyskrekk. Vi blir også kjent med tankefeltterapiens historie og vitenskap, og får vite hvorfor mange tradisjonelt utdannede leger foreskriver metoden for en lang rekke helseproblemer.

Er du opptatt av hva du selv er i stand til å frembringe av gode hendelser og forbedringer i livet ved hjelp av svært enkle midler, anbefales boken på det varmeste!

Til toppen

Om forfatter Nick Ortner

Nick Ortner har skapt og regissert dokumentarfilmen The Tapping Solution. Han står også bak det verdensomspennende arrangement på Internett – The Tapping World Summit – som er sett av mer enn 500 000 personer. Ortner er stadig på farten rundt om i verden som dynamisk foredragsholder med demonstrasjoner av tankefeltterapi. Han bor i Connecticut. www.thetappingsolution.com

Til toppen