Baral (Innbundet)

vismannen på Tronfjell

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 470
Forlag: Tronfjell fredsuniversitet
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788269032611
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale Baral

Inderen i Alvdal

Swami Sri Ananda Acharya (1881–1945), eller Baral, som han heter på folkemunne i Nord-Østerdalen, var en av de mest bemerkelsesverdige personene som levde i Norge i det forrige århundre.

Likevel er hans dramatiske liv og imponerende virke nærmest fullstendig ukjent for de aller fleste. Frem til nå, takket være Bjørn Pettersens omfattende, men lettleste og svært interessante biografi om den indiske vismannen på Gaurisankarseter under Tronfjellet øverst i Østerdalen og hans to engelske disipler, aristokraten Miss Edwards og sykepleierutdannede Miss Jewson. Begge assisterte ham i hans litterære arbeid, i tillegg til norske Einar Beer som tilbrakte tretti år av sitt liv sammen med ham. 

Ved begynnelsen av forrige århundre dro en velutdannet ung hindi av eldgammel kongeslekt, ved fødsel erklært å være av hellig herkomst og i sitt hjemland forstått som en rishi (en seer), til Vesten for å spre kunnskap om indisk filosofi. Ferden gikk først til England og i 1914 til Kristiania med hjelp fra spiritistiske kretser. Etter hvert søkte vismannen seg mot den norske fjellheimen og bosatte seg i bygda Alvdal. 

I Alvdal skrev Baral poesi og prosa, filosofiske tekster, og han arbeidet med oversettelser fra sanskrit til engelsk og skandinaviske språk. Mange av arbeidene hans ble utgitt, også på norsk. Flere tekster er inkludert i biografien som også fungerer som en antologi. 

Baral var den første sannyasin (fri og hellig omvandrer som har forsaket familie og venner til fordel for sine trengende medmennesker) og yogi til å slå seg ned permanent i den vestlige verden, skriver biografen, og også den første til å forlate sin kropp her. Om han ble født under spesielle omstendigheter, så døde han under like spesielle omstendigheter: Baral gikk inn i samadhi (trakk seg tilbake fra sin fysiske kropp) den 8. mai 1945 i samme time som freden ble forkynt over hele verden. Dette hadde han gjort tidligere, men denne gangen kom han ikke tilbake. Han ligger begravet på Tronfjell; et minnesmerke er reist over ham, og planen er å etablere et fredsuniversitet på platået inspirert av Barals tankegods – noe som ble forutsagt av Sri Ananada i 1922 til Einar Beer at «vil komme om en hundre års tid»!

 

Til toppen