Utfordringer
Matavhengighet og sug er gjerne et tegn på at kroppen er ute av balanse og mangler næringsstoffer. Frukt og grønnsaker forsyner oss med de fleste vitaminer, mens det er mineralene i hele korn, nøtter og frø, samt i soyaprodukter, som gir oss næring på cellenivå og får oss til å føle oss mette, rolige og samtidig fulle av energi. Vi må kvitte oss med
hurtigmatspøkelset hvis vi skal føle oss fantastiske. Ta den tiden du trenger for å venne deg av med slik mat, og så kan du nyte godt av alle fordelene.
Hva er det som trigger deg?
De fleste av oss opplever situasjoner som trigger lysten til å spise næringsfattig hurtigmat. Det er viktig å identifisere disse situasjonene, slik at vi kan forberede oss på alle eventualiteter og foreta bedre valg av mat og drikke.
Spør deg selv hvilke negative følelser (slik som å kjede seg, være trøtt og premenstruell) eller situasjoner (for eksempel å jobbe overtid eller hoppe over frokosten) som mest sannsynlig får deg til å spise kjeks, potetgull, sjokolade og salte nøtter, drikke alkohol, brus eller kanskje enda en kopp kaffe. Det kan være at slike følelser eller situasjoner dukker
opp med jevne mellomrom, og at du ofte kommer med unnskyldninger og mener at du ”trenger” eller ”fortjener” noe godt. Men er virkelig denne maten og dette drikket bra for deg, og får det deg i det hele tatt til å føle deg bedre?
Det som er viktig å huske, er at at all mat og alt drikke som gir deg øyeblikkelig stimulans, også trolig får deg til å føle deg dårligere enn før du spiste og drakk det. Det skyldes tilsetningsstoffer, sukker, søtningsstoffer, koffein og andre stimulerende midler som forstyrrer den fine balansen i blodsukkeret. Dermed havner du på en evig berg-og-dalbane, og lander alltid i en bølgedal der du føler deg trøttere, mer irritabel og mindre motivert til å ta godt vare på deg selv.
Start dagen slik du vil at den skal fortsette
Vi anbefaler deg å starte dagen med en styrkedrikk full av basisk næringsverdi. Ingenting er mer effektivt enn en grønn smoothie eller juice om morgenen, for å regulere blodsukkernivået helt fra starten. Ha litt protein i juicen, for eksempel malte hampfrø eller linfrø, så holder energien fra drikken lenger, og du unngår de toppene og bunnene du gjerne får når du drikker sterk kaffe eller te. Starten på dagen avgjør hvordan resten av dagen blir, og velger du croissant eller ristet brød med syltetøy, vil du bare få lyst på mer av det samme i timene som kommer. Til slutt ender du bare opp med å bli utmattet og ute av stand til å konsentrere deg. Det tar bare noen minutter å lage en frisk juice, og våre er spesiallaget slik at de er et helt lite måltid i seg selv.
Ta deg en brødskive med god samvittighet
Ta en kikk på brødoppskriftene, så ser du at fullkornbrød av god kvalitet uten sukker, men med søtningsstoffer som kanel, muskat, kokos og agavesirup, gjør det mulig å kose seg med fristende alternativer til søt bakst. Brødene er også fulle av B-vitaminer som gir energi og mineraler som er bra for immun-, nerve- og hjerte- og karsystem. Noen av oppskriftene inneholder nøtter og frø, og protein gir deg langvarig energi. Tilbereder du maten ved lav temperatur, bevares de essensielle fettsyrene i nøtter og frø.
Kvitt deg med sjokoladesuget
Kakao er råvaren som brukes i all sjokolade, og den inneholder faktisk en rekke næringsstoffer med kraftig antioksiderende egenskaper som beskytter cellene mot skade. Kakao er også rik på magnesium, som hjelper oss med å slappe av og generelt får oss til å føle oss vel. Kakao smaker bittert, og det er derfor det blir tilsatt sukker i industrisjokolade og godterier. Det er spesielt nødvendig i melkesjokolade, for meieriprodukter i fast form har en tendens til å harskne. Det er sukkeret, og ikke kakaoen, som er avhengighetsskapende, og kroppen har selvsagt ingen nytte av det.
Salthunger er vanligvis et tegn på mineralmangel
– spesielt sink, som hjelper oss å regulere følsomheten i smaksløkene, og som er essensielt for at vi skal ha god motstandskraft. Sink er også viktig for adrenalinfunksjonen, som regulerer stressreaksjonen vår. Sistnevnte er muligens årsaken til at vi velger salt snacks når vi er overtrøtte og stresset, mens vi i virkeligheten ville hatt det mye bedre hvis vi valgte brun ris, quinoa eller couscous av bygg med gresskar- og solsikkekjerner – som får sinklagrene til å stige.
Til toppen