Bienes hemmelige liv av Sue Monk Kidd (Lydbok-CD)

Bienes hemmelige liv (Lydbok-CD)

Forfatter:

Bård Kranstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Lydbok-CD
Utgivelsesår: 2005
Innleser: Steenstrup, Henriette
Spilletid: 8:44
Antall enheter: 7
Forlag: Cappelen Damm Lydbok
Språk: Bokmål
Originaltittel: The secret life of bees
Oversatt av: Kranstad, Bård
ISBN/EAN: 9788202254865
Omtale Bienes hemmelige liv

På leting etter sannheten ...

Året er 1964, og vi befinner oss i Sydstatene i USA, der raseurolighetene for alvor har begynt. På en ferskenfarm vokser Lily opp, sammen med sin strenge og ukjærlige far. Moren døde på mystisk vis da Lily var fire år; ifølge faren som følge av et vådeskudd utløst av Lilly.

Nå er Lilly 14 år, og begynner å få nok av farens vold og ydmykelser. Da Rosaleen, hennes svarte barnepike, blir fengslet for å ha fornærmet tre hvite menn, tar hun skjeen i egen hånd. Hun klarer å befri Rosaleen, og sammen rømmer de for å finne sannheten om Lilys mor ...

Kjærlighet og søsterskap
Det første og eneste minnet Lily har om moren sin er fra den dagen hun døde. Hun husker pistolen i de fire år gamle hendene sine, og eksplosjonen av lyd som omsluttet henne. Resten av historien er det bare faren som har fortalt henne. Kan Lily noen gang tilgi seg selv for å ha forårsaket morens død? Selv om det var en ulykke; kan hun noen gang fortjene kjærlighet igjen?

Oppveksten på den isolerte ferskenfarmen i South Carolina har først og fremst vært fylt av ensomhet. T. Ray er Lilys far, men det er ingenting ved mannen som gir assosiasjoner til en farsfigur. Derfor har hun heller aldri kalt ham pappa, og det ser ikke ut til å affektere den steinharde mannen. Han ser i grunnen ikke ut til å merke at hun bor der i det hele tatt, bortsett fra når han har sine raserianfall. Selv om Lily er blitt vant til skyllebøttene og slagene, slutter hun aldri å sørge over det. Hun tenker at i hele sitt liv han hun aldri sett T. Ray utføre en handling av kjærlighet.

Å være elsket
Men det er ikke det hun lengter etter. Da Lily var fire år, døde moren hennes. De gangene hun prøver å snakke med folk om dette, begynner de enten å fikle med nøkkelknippet sitt eller speide mot himmelen uten å se ut til å høre hva Lily snakker om. Bare sjelden er det en vennlig sjel som sier: "Prøv å glemme det, Lily. Det var en ulykke, du mente ikke å gjøre det". Hver kveld før Lily skal sovne ber hun om at moren må tilgi henne, og hun tenker ofte på å dø, slik at hun kan få bli gjenforent med den eneste som har elsket henne. For moren må vel ha gjort det? Elsket Lily?

Ville hjelpe moren
Det eneste Lily husker om moren sin er duften av kanel da hun som fireåring blir løftet opp av morens armer. Moren klemmer Lily inntil seg og sier at hun er altfor stor til dette, men klemmer henne allikevel. De er på foreldrenes soverom, og moren pakker ting i en koffert. ”Skynd deg,” hvisker hun da de hører T. Rays skritt i trappen. Lily husker de høye stemmene deres, fylt med raseri, da faren kommer inn. T. Ray tar tak i moren og rister henne, og da han slipper, famler moren etter noe på skaphyllen. Da den blanke pistolen faller ut av morens hender, plukker Lily den opp for å hjelpe. Det neste hun husker er lyden som eksploderer rundt dem.

Tilværelsen snus på hodet
Den 4. juli 1964 skjer alt på en gang. Vel er det datoen for Lilys 14-årsdag, men langt viktigere ting skal skje denne dagen. President Johnson har nettopp skrevet under på den amerikanske borgerettighetserklæringen, og derfor er Lily og hennes svarte barnepike Rosaleen på vei inn til byen. Der skal fryktløse Rosaleen registrere seg til det første valget i historien der svarte amerikanere får stemme. Så langt kommer de imidlertid aldri, og en dramatisk hendelse fører til at Rosaleen blir kastet i fengsel. Da T. Ray samme dag sier til Lily at moren hadde tenkt å forlate dem den dagen hun ble skutt, er det nok for Lily. Hun rømmer fra farmen, klarer å befri Rosaleen fra fengselet, og sammen legger de av gårde mot Lilys mål for flukten: Tiburon, stedet som skjuler svaret på den store gåten i hennes liv.

Kjærlighet og sannhet
I Tiburon tar de inn på den rosa bifarmen til tre svarte birøktende søstre; August, June og May. Lily har sine helt egne grunner til å oppsøke denne farmen, men dem er det fremdeles ingen som kjenner til. På farmen blir de to rømlingene tatt rett inn i et svimlende og varmt fellesskap av omsorgsfulle og sterke kvinner. En sommer fylt av kjærlighet, søsterskap, guddommelig kvinnelig styrke og – ikke minst – Den svarte Madonnaen skal snu opp ned på livet til Lily og hennes søken etter moren. Hvis man ikke finner kjærlighet der familien er, kan man kanskje finne familie der kjærligheten er?

Til toppen

Andre utgaver

Bienes hemmelige liv
Bokmål Heftet 2011
Bienes hemmelige liv
Bokmål Ebok 2014
Bienes hemmelige liv
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018