De tre skatter (Heftet)

En vei til styrke, balanse og vitalitet

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202428174
Omtale De tre skatter

Verdsett dine indre kronjuveler!

De tre skattene, jing, qi og shen representerer din essens, din livskraft og din sjel

Jing er navnet på vår grunnleggende energi, vår konstitusjon, vårt potensial. Qi er vår livsenergi som til enhver tid sirkulerer i kroppen. Shen betegner vår sjel og våre følelser. Vi er gjerne opptatt av å styrke vår qi, som er viktig, men som kan vise seg vanskelig å få til på varig vis dersom det er ubalanse i jing eller shen. Pasienthistorien fra boken, som du kan lese på www.energica.no, forteller tydelig om nettopp det.

Det syke mennesket
Jing, qi og shen står sentralt i orientalsk tankegang, men tillegges tradisjonelt ikke stor vekt i vestlig medisin. I vårt moderne samfunn der stress, høyt tempo, følelsesmessig ubalanse og ugunstig kosthold kan tære på livskraften hos noen hver, kan det imidlertid være nyttig å skjele mot mer helhetlige måter å betrakte helse og velvære på. For når vi i Vesten er mest opptatt av den «syke» delen av kroppen, er det fort gjort å tape det syke mennesket av syne. Som lege og forfatter Audun Myskja sier i bokens forord: ”Vår vestlige medisinske tenkning har hatt et naivt forhold til helse: Dersom vi behandler sykdom, vil helse oppstå av seg selv. Stikk i strid med den grunnleggende oppfatningen innenfor andre medisinske systemer, som det kinesiske som er opptatt av å forebygge helse ut fra harmoni mellom naturens og menneskets elementer.”

Kroppen helbreder seg selv
Med utgangspunkt i kinesisk medisin forteller Anne Christine Hågensen hvordan metoder som akupunktur, akupressur, massasje, bevegelse, pust og meditasjon kan forbedre energiflyten i kroppen og dermed gi bedre helse. Både hos seg selv og sine klienter har hun erfart at den kinesiske måten å tenke helse på i mange tilfeller kan helbrede, i andre tilfeller dempe symptomer og virke forebyggende. Målet med de ulike behandlingene hun beskriver, er å øke kroppens samlede energi til et nivå der kroppen kan klare å helbrede seg selv. Det krever naturlig nok større tålmodighet og mer tid enn det den tradisjonelle skolemedisinen kan tilby, men innsatsen følges av gode bivirkninger: bedre fysisk form, mer energi og bedre humør.

Medisiner som sovepute
Innenfor vestlig medisin utvikles stadig nye medikamenter mot ulike lidelser, og nye operasjonsmetoder gjør at stadig flere kan opereres raskt og effektivt. Det er store fremskritt som i mange tilfeller redder liv. Både for lege og pasient innenfor tradisjonelle behandlingsmetoder er ofte medisiner en kjærkommen løsning fordi de raskt kan dempe symptomer. Dette kan være en bra løsning på kort sikt, men det fremmer ikke god helse på lang sikt, hevder Anne Christine Hågensen, som mener at enkelte medisiner også kan bli en sovepute som fratar den enkelte ansvaret for selv å holde seg frisk.

Øst og vest side om side
Anne Christine Hågensen taler varmt for en forening av østlig og vestlig medisin og ulike behandlingsformer slik at vi kan få et bedre helsevesen både når det gjelder å forebygge og behandle lidelser. Å forene vestlige og østlige metoder vil kunne minske svakheten og utnytte styrken på begge sider, sier hun. Hun forteller at i flere internasjonale fagmiljøer jobbes det for integrert medisin, der de beste elementene innenfor komplementær medisin blir innlemmet i større institusjoner. Som eksempel nevner hun Kina der hun selv har praktisert, der vestlig og østlig medisin lenge har virket side om side. Leger med utdannelse fra vestlig medisin samarbeider med leger som også har utdannelse innenfor akupunktur og kinesisk urtemedisin.

Balanse gir harmoni
Før hun ble kjent med kinesisk medisin, var energi og dens usynlige og sterke innflytelse på menneskers liv ganske fremmed for Anne Christine Hågensen. Hun var vant til å tenke helse med utgangspunkt i den fysiske kroppens bestanddeler. I den kinesiske medisinen fant hun en ny forståelse. Mennesket ble betraktet som ett med naturen – natur, menneske, kropp og sjel var et uløselig hele. Med dette som utgangspunkt arbeider hun i dag med sine pasienter. Hun er bevisst på at alt påvirker alt, og jo mer vi klarer å ta hensyn til det i vårt levesett, desto bedre helse vil vi ha. Stikkordet er balanse – der det er balanse, er det harmoni. Balanse og harmoni preger også De tre skatter, både når det gjelder teksten, beskrivelsene av metodene og de vakre illustrasjonene.

Finn dine punkter og trykk!
Anne Christine Hågensen viser oss akupressurpunkter vi selv kan behandle for å få det bedre. Trykk og roter på punktene i noen få sekunder, og du stimulerer de tilhørende organene i kroppen. Slik kan vi blant annet roe ned når vi er stresset eller heve energinivået ved tretthet. Noen få sekunders roterende trykk kan sette i gang en healingprosess, bidra til å åpne energikanaler, avspenne stram muskulatur, roe indre organer og forvandle tunge og triste følelser til ro og glede. Denne enkle metoden har ikke like dyp og sterk effekt som akupunktur, men den er et nyttig verktøy man har med seg overalt og som kan brukes til enhver tid – og den er totalt fri for bivirkninger! I kapitlene om hver av de tre skattene – jing, qi og shen – presenteres enkle tegninger og beskrivelser av de aktuelle punktene slik at de er enkle å lokalisere. Er du i tvil, føler du deg frem og tar for deg de ømmeste punktene.

De tre skatter forteller på en enkel og lettfattelig måte om helhetsforståelse, sammenhenger, forebygging og – ikke minst – aktiv tilstedeværelse i egen helbredelsesprosess. Gjennom en rekke pasienthistorier får vi eksempler på hvordan det hele fungerer i praksis. Bokens pasienter er mennesker fra alle livets områder med små og store utfordringer i tilværelsen. Det de har til felles, er følelsen av å ha oppnådd en verdifull gevinst på reisen gjennom de tre skatter.

Til toppen

Flere bøker av Anne Christine Hågensen:

Utdrag

Astrid kom til meg med kanskje den mest vanlige plagen i samfunnet:
Stivhet og smerter i nakke og skuldre.Hun slo litt ut med armene mens hun fortalte at hun hadde vært «overalt» med sine nakkeplager de siste fem årene. Ett sted hadde hun til og med fått et behandlingsopplegg der en kiropraktor, en massør og en akupunktør samarbeidet om henne.

Alle hadde bidratt på hver sine måter for å få henne frisk og arbeidsfør. Hun gikk på treningsstudio og hadde fått et tilpasset opplegg av en personlig trener. Men, likevel, smertene holdt stand. Behandlingene gav som regel kun kortvarig effekt, og så var alt tilbake i sitt gamle spor. Hun begynte å bli ganske lei, både av å ha smerter og av å gå til behandling.

Jaha, tenkte jeg, hva kan egentlig jeg bidra med? Her er vel strengt tatt det meste prøvd. Jeg nøstet videre for å se om det var noe i hennes «system» eller livssituasjon som vi kunne bygge videre på. Det var heller lite. Hun hadde et godt liv, et godt ekteskap, hun spiste sunt og hadde et velfungerende fordøyelsessystem og var generelt lite syk. Det eneste jeg kunne finne av årsak, var eventuelt en del stress på jobben. Telefoner som ringte i ett sett, og papirarbeid som helst burde vært gjort i går. Ja, da var det kanskje ikke så rart at skuldrene var konstant oppunder ørene?

Vi startet med én behandling per uke der hovedfokuset var å løsne på muskelspenningene. Jeg gikk ivrig til verks med triggerpunktbehandling av den aktuelle muskulaturen i skuldre og nakke: dype nåler i spesifikke punkter, en liten snert, og du kjenner at nålen treffer. Blodsirkulasjonen øker, og muskulaturen smiler tilbake. Det er en behandlingsform jeg har god erfaring med, og som ofte gir bra resultater. I tillegg skulle hun daglig være bevisst sitt eget pustemønster og legge inn både strekk- og pusteøvelser på jobben.

Etter fire uker var det liten bedring å spore. Jeg følte vi jobbet mot en overmakt av statiske muskelspenninger. Hvorfor slapp de ikke taket? Hvorfor kom stivheten så raskt tilbake? «Si meg, Astrid, hva er det du går og bærer på? Hva er det som setter seg i skuldrene dine?» Jeg dro følgende resonnement for å få henne til å kjenne virkelig godt etter: «Prøv å se for deg de følelsene du har inni deg som menneske: Sinne, glede, bekymringer, tristhet, sorg og frykt. Den sunne tilstedeværelsen av disse følelsene er hvis de kommer og går, at det er en form for flyt i følelseslivet ditt. Hvis en følelse derimot blir værende og dominerer tankene over altfor lang tid, kan det skape blokkeringer i kroppen. Den naturlige energiflyten stopper opp, og resultatet kan bl.a. bli stivhet i nakkemuskulaturen.»

Plutselig begynte hun å storgråte. Hele kroppen ristet. Jeg skjønte jeg hadde truffet et ømt punkt. Det var sannsynligvis noe hun ikke satte i sammenheng med skuldersmertene siden det ikke hadde kommet frem før. Hun hulket: «Jeg mistet  pappaen min da jeg var 13 år, på en traumatisk måte, han falt ned fra et fjell og døde momentant. Jeg husker det som det var i går. Det enorme sjokket. Det har brent seg fast. Det er 35 år siden, men jeg tenker på ham hver eneste dag. Jeg går med en konstant tristhet inni meg. Livet har aldri fått sine farger tilbake. Hver uke feller jeg tårer over pappaen min. Og over alt det som endret seg da han ble borte. Den gode atmosfæren i hjemmet ble byttet ut med noe tungt og grått.

Alle savnet ham, men ingen snakket om ham. Det var nesten tabu. Jeg tror mamma ønsket å skåne oss barna. Jeg har aldri tenkt på at dette kan ha sammenheng med smertene i nakken.» Jeg forandret behandlingsstrategi, gikk bort fra nakken og satte i stedet punkter i et forsøk på å forløse sorg. Hjertet må tømmes for det vonde og få mulighet til å fylles med glede. Etter noen behandlinger begynte noe å skje. Hun fikk gradvis mindre vondt i nakken samtidig som hun kjente på et gladere stemningsleie innvendig.

Jeg hadde nesten vanskelig for å tro det selv. Hver gang hun kom til meg, var jeg forberedt på at den gamle tilstanden var kommet tilbake, men nei, hun hadde det fremdeles mye bedre. Nakken var tålig bra, og tristheten var mindre til stede. «Tenk,» sa hun, «at det endelig var noe som kunne hjelpe meg.» «Ja,» svarte jeg, «dette er et godt bilde på hvor bra et samarbeid kan fungere. Nålene hjelper til å transformere en låst følelsestilstand over til en annen, men hvor effektiv behandlingen er, avhenger av deg som mottaker. Det er helt nødvendig at du bevisstgjør deg i hverdagen. At du kan møte tankene som kommer, og så skyve dem mildt bort. At du kan slippe pusten fri samtidig som du slipper skuldrene ned. At du tar deg pustepauser og er langsomt til stede i det du gjør. At du kjenner på takknemlighet der du kan. På den måten holdes energien flytende, og det er lettere å holde fast ved det gode du har oppnådd.»

Dette eksempelet viser akkurat hvor komplekst sykdom og helse kan være. At det som i utgangspunktet virker som en fysisk lidelse, kan ha en emosjonell opprinnelse. Hvor hardt og nådeløst livet kan ramme og plutselig gjøre et lykkelig menneske om til en ulykkelig sjel. At tiden leger alle sår, er vel heller ikke sant. Tiden hjelper til, men sterke opplevelser i ditt livsløp kan endre din grunntone for alltid. En slik historie viser også betydningen av riktig sorgarbeid. Hvis familien og omgivelsene hadde latt følelsene og ordene slippe til og ikke stengt den døde ute, hadde kanskje alt blitt annerledes.

Det er her kinesisk medisin er på sitt vakreste. Løsningen på lidelsen er ikke å fortrenge det som har skjedd, eller dekke til sitt liv. Det er heller ikke å ta inn hendelsen så sterkt at du aldri blir kvitt den. Det er å transformere, omforme eller bevege tristheten over til en tilstand der du kan kjenne på dets motstykke, nemlig gleden og takknemligheten. I Astrids tilfelle hadde sorgen dominert i mange år og gradvis svekket Shen. Ved at Shen ble styrket kunne gnisten i øynene komme tilbake og skuldrene kunne slippe byrden. I kinesisk medisin er det viktig å opprettholde en bevegelse av energi selv når alt synes fastlåst. Det gjør du ved å tillate deg å kjenne på livets ulike fasetter selv om du er i sorg.

Til toppen

Om forfatter Anne Christine Hågensen

Anne Christine Hågensen har mer enn 20 års erfaring innenfor kurativt og forebyggende helsearbeid. Det startet med interesse for idrett, mennesket, kropp og sjel – derfra var veien kort til Fysioterapihøyskolen og psykologi grunnfag ved UiO. Etter endt utdanning jobbet hun i kommunehelsetjenesten, på sykehus, ved private fysikalske institutter og som gymnastikkinstruktør. Fra 1993 til 1997 fordypet hun seg i kinesisk medisin ved Akupunkturhøyskolen i Oslo, og har siden arbeidet som akupunktør på heltid. Et lengre praksisopphold ved et sykehus i Nanjing i Kina skapte ytterligere glød for kinesisk medisin og dens plass i samfunnet. Hågensen har arbeidet ved Heggeli helhetsmedisin siden senteret åpnet i 2001. Hun driver i tillegg nettsiden www.detreskatter.no

Til toppen