Den uskyldige (Innbundet)

Forfatter:

Sissel Busk (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 426
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The innocent
Oversatt av: Busk, Sissel
ISBN/EAN: 9788204115553
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Den uskyldige

Det finnes feiltrinn som kan forandre livet ditt - for alltid ...

En helt spesiell natt, da noe grufullt skjedde, er etset inn i Matt Hunters hukommelse. Det er natten han prøvde å skille to som sloss - og endte opp som drapsmann.

Nå er det gått ni år siden han ble løslatt fra fengselet. At han var uskyldig dømt, har de fleste glemt. Han er en eksfange, og har innsett at han må leve med det stempelet. Livet hans i dag er likevel bra. Han har en god jobb. Han og konen Olivia venter barn, og de ser etter et hus i byen hvor han vokste opp. Men så mottar Matt en sjokkerende og uforklarlig videosamtale fra Olivias telefon.

Men videobildene, som viser hans kone sammen med en annen mann på et hotellrom, er bare begynnelsen på marerittet som venter. Mannen på bildet blir drept, likeledes en mystisk mann som lenge har skygget Matt. En from og godt likt nonne blir funnet kvalt i sengen sin på klosteret. Og både lokale og nasjonale myndigheter, inkludert mordetterforsker Loren Muse, som er en gammel skolevenninne av Matt, mener at alle spor peker mot en tidligere straffedømt med et drap på samvittigheten allerede: Matt Hunter!

Matt innser at han nok en gang kan ende i fengsel uten å ha gjort noe galt. Det hjelper heller ikke på situasjonen at hans unge kone har løyet for ham - om alt. Hun har diktet opp et helt liv, men hvorfor? Matt ser ingen annen utvei enn selv å kaste seg ut i etterforskningen for å unngå nok en gang å bli urettmessig dømt.

Til toppen

Utdrag

Under rettssaken hører du foreldrene dine gråte.
Men det er ansiktene til Sonya og Clark McGrath,
offerets foreldre, som kommer til å jage deg. Sonya Mc-Grath stirrer på deg gjennom hele rettsforhandlingen.
Hun utfordrer deg til å møte blikket hennes.
Det klarer du ikke.
Du prøver å høre etter da juryen avsier kjennelsen, men alle de andre lydene kommer i veien. Lydene avtar
aldri, slutter aldri, selv ikke da dommeren ser alvorlig på deg og lar dommen falle. Pressen er til stede. Du kommer ikke til å bli sendt til et snilt fengsel for hvite unge menn. Ikke nå. Ikke når det er valgår.
Moren din besvimer. Faren din prøver å være sterk.
Søsteren din løper ut av rettslokalet. Broren din, Bernie, står som stivnet.
Du tilbringer fire år i fengsel. Fire år - det samme tidsrommet som de fleste studenter tilbringer på universitetet. Du fyller snart tjuefem år. De sier du har forandret deg, men du er ikke helt sikker på det.
Da du slipper ut, går du forsiktig. Som om grunnen under føttene dine kan gi etter. Som om jorden rett og slett kommer til å begrave deg når som helst.
På en måte kommer du alltid til å gå slik.
Bernie, broren din, står ved porten for å møte deg.
Bernie har nettopp giftet seg. Hans kone, Marsha, er gravid med deres første barn. Han legger armene rundt
deg. Du kan nesten føle hvordan de fire siste årene glir vekk. Broren din slår en vits. Du ler, virkelig ler, for
første gang på svært lenge.
Du tok feil den gangen - livet ditt tok ikke slutt den kalde vinterkvelden i Amherst. Broren din vil hjelpe deg
til å finne tilbake til det normale. Du kommer til og med til å treffe en vakker kvinne i nærheten. Hun heter
Olivia. Hun kommer til å gjøre deg enormt lykkelig.
Du kommer til å gifte deg med henne.
En dag - ni år etter at du går gjennom den porten - får du vite at din vakre kone er gravid. Dere bestemmer
dere for å kjøpe kameratelefoner for å være i kontakt hele tiden. Mens du er på jobben, ringer den telefonen.
Du heter Matt Hunter. Telefonen ringer for andre gang. Og så tar du den ...

Til toppen

Om forfatter Harlan Coben

Han har rasket med seg det meste som finnes av priser og har tronet på bestselgerlistene over store deler av verden. Bøkene hans blir utgitt på mer enn 22 språk.

Harlan Coben har hatt eventyrlig suksess som forfatter, men fortsatt gnager uroen ham: Vil han klare å skrive en historie som er like god som den forrige?

Jeg bekymrer meg hver eneste gang. Når jeg er ferdig med en bok, hører jeg en stemme inne i meg si "Vel, det var det. Nå kan du like godt legge opp, for det der klarer du aldri en gang til." Erfaring har lært meg at den lille stemmen tar feil. Men jeg hører den fortsatt, og selv om jeg vet at den tar helt feil, gjør den meg sprø.

Hemmeligheter og familiebånd er temaer i flere
av Harlan Cobens bøker. Hvorfor?

For å si det helt enkelt, det er kjempespennende temaer. Jeg er fascinert av familiebånd som kan kvele eller trøste. Jeg elsker fryktelig uflaks og umulig redning. Dette er rett og slett mitt domene. Det slutter aldri å forundre meg hvor sterkt lesere identifiserer seg med historier og hendelser som har med familie og foreldre å gjøre. Men ved nærmere ettertanke er det vel ikke så merkelig. Det er jo det viktigste i livet for de fleste av oss.

På spørsmål om hvem som var hans første litterære inspirator, er Coben ikke i tvil. Det var moren min. Vi gikk ofte sammen til den gamle Barnes &$1 Noble-bokhandelen på Manhattan, og der kunne vi være hele dagen. På den tiden hadde vi ikke mye penger, og vi handlet så å si aldri leker, men vi fikk alltid de bøkene vi hadde lyst på. Jeg har alltid vært nærmest altetende når det gjelder bøker, og har fortsatt stor glede av å lese.

Han blir litt mer tvilende når vi spør om hva han gjør i fritiden.

Fritid - hva er det? Enten skriver jeg eller så leser jeg, eller så er jeg sammen med de fire barna mine som er fra ni år og nedover. Alle som selv har barn, skjønner nok at jeg ikke har fritidsproblemer.

Til toppen