Ditt yogakjøkken (Innbundet)

Over 100 oppskrifter på ren og næringsrik mat som styrker og balanserer energien din

Forfatter:

Ann Høydalsnes (Oversetter)

Enten du er en kostholdinteressert yogi eller yogini eller bare ønsker å spise mat som balanserer og styrker energien din, er dette kokeboken for deg. Kimberly Parsons har hentet inspirasjon fra sin personlige reise i yogaens rike og bygget opp boken med utgangspunkt i yogafilosofiens urgamle chakrasystem.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 191
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Yoga Kitchen
Oversatt av: Høydalsnes, Ann
ISBN/EAN: 9788202522964
Kategori: Mat og drikke
Omtale Ditt yogakjøkken

Balanse og energi fra rot til krone

I møte med yoga erfarte Kimberly Parsons raskt et samspill med sin livsanskuelse som naturopat: Veien til optimal helse starter på innsiden, og kropp, sjel og energi i balanse gjør helbredelse mulig. 

Av Kari Kahrs

Fra «sitt yogakjøkken» deler Kimberly spennende oppskrifter på frokost, lunsj og middag fordelt på syv kapitler som speiler våre syv chakraer. Alle rettene er vegetariske, glutenfrie og uten raffinert (hvitt??) sukker. Boken retter seg mot alle som søker ro i sjelen og energipåfyll til kroppen. Hvert kapittel har som mål å skape større balanse mellom sjel, kropp og sinn gjennom å lære oss å tenke kosthold i synergi med vår generelle helsetilstand. Et slikt samspill vil styrke hele oss. Som du sikkert vet, er chakraene våre forbundet med ulike følelser, organer og kroppssystemer. Kimberlys oppskrifter er komponert med tanke på å styrke og balansere alle chakraene, med deres spesielle følelsesmessige og fysiske behov.

 

Godsaker for rotchakraet

Å miste kontakten med sin egen kropp er nærmest blitt en kulturell epidemi, sier Kimberly.  Vi spiser enten for mye eller for lite, får gjerne for lite søvn og fungerer ofte på kunstige stimuli for å kunne innfri kravene i et samfunn der alt går i et stadig raskere tempo. Rotchakraet forankrer oss i kroppen, til våre fysiske omgivelser og til jorda. Oppskriftene i dette kapitlet fokuserer på jordpreget mat og plantebaserte proteiner, fordi kroppen må ha næring med ingredienser fra jorda for å kunne nyte livslang god helse og velvære.

 

Nytelser for harachakraet

Når vi føler oss hindret eller hemmet på et eller annet vis, blir energiflyten begrenset. Kimberly legger vekt på å styrke flyten ved å utnytte elementet vann. Vann er den ultimate livskilden på jorda som får alt til å vokse, bevege seg og forandre seg. Men vann hjelper også på flyten i våre menneskelige følelser, på sensualiteten og evnen til å bevege seg og endre seg. God flyt i bevisstheten gjør at vi lettere kan utforske vår personlige betydning og meningen med tilværelsen. Oppskriftene i dette kapitlet og den energien de skaper hjelper kroppen med å gi slipp slik at energien kan strømme friere.

 

Balanse i solar plexus-chakraet

Det tredje chakraets hovedoppgave er å omdanne materien i rotchakraet og energien i harachakraet til bevisst handling. Alle energisystemene våre henter sin kraft i solar plexus-chakraet. Oppskriftene fokuserer på råvarer som holder kroppen tilfreds og energisk gjennom hele dagen, som ildfull og energigivende gurkemeie, ingefær og chili og på mat som fremmer forbrenningen på en naturlig måte, som kanel, mandler og spinat.

 

Forvandling og likevekt

I en travel hverdag er det fort gjort å miste balansen mellom kropp og sjel. Alle oppskriftene Kimberly har samlet i kapittelet for hjertechakraet er fulle av plantenæringsstoffer som virker legende og gjenoppbyggende. Fylt av energi for kropp, vilje og besluttsomhet fra det første, andre og tredje chakraet, beveger vi oss mot forvandling. Lik planter som skyter opp fra stadig dypere og mer kraftfulle røtter i jorda og strekker seg mot lyset, utvider også vi mennesker oss i to retninger. Forankret i våre egne røtter strekker vi oss mot vårt indre lys.

 

Ny kraft med avgiftning

Gjennom halschakraet kommer vår skaperkraft sterkest til uttrykk. Den er middelet som skaper forbindelse mellom vårt indre og verden utenfor. Halsen, den smaleste passasjen i hele chakrasystemet, kan bli en flaskehals for energiene som skal flyte fritt. Halsen fungerer også som et filtersystem som sorterer beskjeder fra kroppen og knytter dem til informasjon i hjernen. Vi kan åpne halschakraet og skape fri passasje ved blant annet å innta varmende supper, styrkende te og saftig frukt. Det må imidlertid skje en avgiftningsprosess i dette chakraet for at kroppen skal klare å kvitte seg med giftstoffer som ellers ville hope seg opp. Utrensingen handler om å styrke halsen og skjoldbruskkjertelen. Sistnevnte står for vekst og utvikling av kroppsvev og regulerer kroppens temperatur og forbrenning. Kimberly presenterer oppskrifter med ingredienser som inneholder rikelig med næring for halschakraet.

           

Innsikt og forståelse

Det sjette chakraet, det tredje øye, er organet for indre sansing der visdom og intuisjon formes. Å åpne det tredje øyet gir oss muligheten til å se tingene i et større perspektiv, finne harmoni og oppleve mening og hensikt i livet. Alle chakraene gir oss informasjon om oss selv, men oppgaven til det tredje øyet er å samle informasjonen til et gjenkjennelig bilde. Det fremmer innsikt i og dypere viten om oss selv og verden. Det er i dette kapitlet forståelsen for hva som er god helse kan etableres. Nå er vi ikke lenger bare opptatt av å lindre symptomer – vi går videre og betrakter kroppen som et sammenhengende system. Når vi kommer til dette stadiet i vår utvikling, blir vi i stand til å lytte og oppfatte hva kroppen trenger og innrette oss deretter. Kimberly gjør bruk av ingredienser som bedrer humøret og styrker konsentrasjon og hukommelse, og deler oppskrifter spesielt beregnet på å nære nervesystemet.

 

Finn din sanne natur

Gjennom kronechakraet utforsker vi vår universelle identitet og hvordan forbindelsen og bevisstheten fungerer og blir tilgjengelige for oss. Det oppstår en søken etter renhet, og vi innser at oksygen og sollys er næring for sjelen. Vi bør naturlig søke mot organisk føde, miljøvennlige boliger og råvarer som ikke er genmodifisert. Faste og avgiftning blir jevnlige pusterom, midler til rensing av kropp og sjel. I dette kapitlet legges det vekt på råvarer som virker avgiftende og som får oss til å føle oss lette og i kontakt med både oss selv og omverdenen. Hjernen, som ledes av kronechakraet, er kroppens grådigste organ. Vårt primære overlevelsesorgan krever næring fremfor alle andre av kroppens organer. Når hjernen får riktig og tilstrekkelig føde, sørger den for at resten av kroppen blomstrer. Da sier det seg selv at å gi hjernen optimal næring, vil føre til bedre helse i sin alminnelighet.

 

Når du leser Ditt yogakjøkken, kan du samtidig kjenne etter hvordan du føler deg i kropp og sinn, sier Kimberly Parsons. Det vil lede deg til de aktuelle kapitlene i boken som igjen vil føre deg til de næringsstoffene du har mest behov for. Og ikke minst vil det lede deg til mange velsmakende retter!

Til toppen

Utdrag

Min yogahistorie

Jeg vokste opp i et siciliansk/britisk hjem i Australia. Min sicilianske bestemor hadde en forkjærlighet for enkel og sunn mat som smakte godt. Det var fra dypet av hennes kjøkken at jeg lærte å lage fristende matretter – retter som hadde vært uforandret i mange generasjoner før henne. […]       

Først hadde jeg ingen tanke om å gjøre min lidenskap for matlaging og alt som er forbundet med mat til en mulig levevei. Siden jeg var fascinert av naturlig helse, tok jeg et fireårig studium i naturopati ved Southern School of Natural Therapies. Deretter praktiserte jeg i flere år, og hjalp pasienter med ulike utfordringer. Det var i disse årene at jeg begynte å forstå hvordan kroppen er uløselig forbundet med omgivelsene og hva vi fôrer den med. Jeg spesialiserte meg da i ernæring og naturmedisin, noe som førte til at jeg fikk en større forståelse av hvordan kroppen kan helbredes og fungerer i et vekselspill med sine omgivelser.

            Da jeg var 24 år, kunne jeg ikke lenger stagge min nysgjerrighet, og som så mange andre australiere av min generasjon, søkte jeg meg ut. […] Etter to år [i Italia] med sesongarbeid som kjøkkensjef, flyttet jeg til London i kjærlighetsrus. Jeg var blitt sjarmert av en engelskmann, fikk jobb som kjøkkensjef i Notting Hill og fortsatte min matreise i den britiske metropolen.

            Mitt første møte med yoga var tilfeldig; en venninne spurte om jeg ville bli med henne på en yogatime en kveld. Etter en times bøying, tøying og svetting i en dynamisk power-yogatime kollapset jeg fullstendig utslitt på matta, men samtidig følte jeg meg virkelig opplivet. På et vis hadde jeg funnet fred, glede og klarhet i den prosessen det var å bevege seg gjennom kombinasjonene av de eldgamle yogastillingene. Min videre reise i yogaens rike ga meg ideen til å åpne The Retreat Cafes. Jeg begynte å samarbeide med etablerte yogastudioer for å kunne drive kafeer med sunn vegetarisk mat, også levert hjem på døra, og etter hvert også å markedsføre yogasentrene som jeg nå driver rundt omkring i verden.

 

VAMPYRJUICE

(2 porsjoner)

Av alle rotfruktene er rødbeten langt den overlegne når det gjelder sunnhet og ernæringsmessige fordeler. Den jordpregete og søte smaken er bare en forkledning for rødbetenes leverrensende egenskaper. Rødbeten er også en sterk antioksidant som renser blodet. Videre inneholder den glutamin, en aminosyre, som er viktig for god helse og en sunn tarmfunksjon.

 

1 stor rødbete, renset og uten stilk

2 gulrøtter, skrubbet, men ikke skrelt

½ agurk, skylt

125 g friske tranebær (eller andre friske røde frukter som blodappelsin, vannmelon eller granateple)

2½ cm stykke frisk ingefær, skrelt

 

Ha ganske enkelt alle ingrediensene i en juicemaskin, kjør og server.

 

 

SEIGE TAHINI- OG MANDELKJEKS

Disse kjeksene smaker utmerket etter trening! De er raske å lage og holder seg i opptil en uke uten å tørke ut. Da jeg oppdaget tahiniens allsidighet og den jevne konsistensen, var disse kjeksene et faktum. Tahini fås i både lyse og mørke varianter og er stappfull av kalsium, noe som styrker skjelettet.

 

220 g malte mandler

½ ts havsalt

1 ts glutenfritt bakepulver (Freia)

200 g rå honning eller kokosnektar

200 g tahinipasta

2 ss vaniljeekstrakt

rå pistasjnøtter, grovhakket, til pynt

 

Forvarm stekeovnen til 170 °C. Kle 2 stekeplater med bakepapir eller silikonmatter.

           

Ha malte mandler, salt og bakepulver i en stor bolle. Rør sammen honning, tahini og vanilje i en liten kjele. Sett kjelen på middels til svak varme. Rør til alt er blandet og det begynner å bli litt tynnere.

           

Tilsett innholdet i kjelen i de tørre ingrediensene. Rør sammen til det blir en deig. Deigen skal samle seg ganske lett i hendene og føles varm og myk. La deigen stå i 10 minutter for å avkjøles litt og bli litt fastere.

           

Trill deigen til kuler med 2½ cm i diameter. Fordel dem på de kledde stekeplatene med 5 cm mellomrom, da kjeksene sprer seg utover under stekingen.

           

Klem dem litt flate med en gaffel. Dryss med litt hakkede pistasjnøtter midt på hver kjeks.

           

Stek i 8–10 minutter, eller til kjeksene er lysebrune langs kanten. Kjeksene skal føles myke når de er varme, men de blir sprø og hardere etter hvert. Vent til kjeksene er helt avkjølt før du tar dem av platene. Oppbevares i en lufttett beholder.

Til toppen

Om forfatter Kimberly Parsons

Kimberly Parsons er utdannet naturopat fra Australia. I mange år hjalp hun klienter med ulike utfordringer som vekttap, infertilitet og høyt blodtrykk før hun spesialiserte seg innenfor ernæring og naturmedisin. Hun fikk en forståelse av hvordan kroppen helbredes og fungerer i et vekselspill med omgivelsene. Livet brakte henne til Italia og de franske alper, og i London arbeidet hun som kjøkkensjef. Der møtte hun yoga, som ga henne fred, glede og klarhet og etter hvert ideen til å åpne The Retreat Cafes. I samarbeid med etablerte yogastudioer drev hun kafeer med sunn vegetarisk mat, også levert hjem på døren. Etter hvert startet hun egne yogasentre som hun driver rundt om i verden. I 2012 kom den første boken, En koffert full av oppskrifter – en kokk på reisefot, som også er utgitt på norsk.

www.kimberly-parsons.com

Til toppen