Lev modig! (Heftet)

Gå ut av frykten og inn i din egen storhet

Forfatter:

, Benedicta Windt-Val (Oversetter)

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 272
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Courage
Oversatt av: Windt-Val, Benedicta
ISBN/EAN: 9788202395377
Kategori: Selvutvikling
Omtale Lev modig!

Tør du?

Har du noen gang gjort deg liten nok til å passe inn i en rolle du egentlig ikke ønsker å gå inn i? Har du tiet når du helst ville ha ropt ut? Har du noen gang sagt til deg selv: «Jeg kan ikke. Jeg er ikke sterk nok. Jeg har verken mot eller selvtillit nok»?

Av Kari Kahrs
Hver dag blir vi konfrontert med hundrevis av valg som enten gjør at vi føler oss selvsikre, sterke og verdifulle, eller som hindrer oss i å oppnå det vi ønsker oss aller mest. Mange av de valgene vi tar er basert på frykt, sier Debbie Ford, som mener at den frykten, den undertrykte selvtilliten og det motet vi ikke oppnår kontakt med, hindrer oss i å ta de rette valgene – valg som er i harmoni med det som er til beste for oss.

Gjennom sin lange praksis opplevde Debbie Ford å bli oppsøkt av titusener som følte at de ikke maktet å bryte gjennom frykten og oppfylle sine egentlige behov. Mange av dem har dette til felles: De tror ikke at de har fortjent bedre, at de ikke er gode nok og at de mangler styrke til å ta kontroll over sitt eget liv. Hver gang vi tar et valg som er basert på frykt, sier Debbie Ford, lærer vi bevisstheten å tro på at vi er hjelpeløse og maktesløse, vi blir ofre. Hva skal til for å finne den tryggheten og styrken hun sier bor i oss alle? Vi må lære å kjempe for oss selv og stå frem som den vi er. Vi må finne vår indre kriger.

Frykten ber oss velge det trygge
Det er ikke nødvendigvis en enkel oppgave å finne sin indre kriger. Den indre krigeren ligger ofte godt skjult under frykten som opptrer med stor overbevisning når den fyller oss med bekymring, tvil og usikkerhet. Med sine vedvarende tirader undergraver den vår indre kraft med sine evinnelige kritiske innspill. Hver gang frykten vinner taper du, sier Debbie Ford. Hver gang du velger frykten, mister du dine høyeste mål av syne. Det ender med at du lar deg kontrollere av historien din i stedet for å strekke deg etter den fremtiden du lengter etter.

Frykten forsikrer oss mer enn gjerne om at vi kommer til å mislykkes. Den minner oss gladelig om alle de gangene vi våget å prøve, men ikke klarte å nå det målet vi hadde satt oss. Frykten er den monotone monologen som ble innprentet i oss allerede da vi var ganske små, og som kontinuerlig spyr ut advarslene sine: «Vær forsiktig!» «Dette kan ikke vare.» «Du fortjener det ikke.» «Ingen kan få alt.» «Hvem tror du egentlig at du er?» Fryktens stemme snakker til oss stadig vekk.

Bli glad i «reddharen» din
Debbie Ford ble kalt reddhare mesteparten av barndommen, men ut fra det vi kan lese i Lev modig! om den dramatiske livshistorien hennes, er det vanskelig å tro at det kan stemme. Barndomsminnet ligger imidlertid der, og hun forteller i boken at hun som voksen ble glad i «reddharen» sin og tok godt vare på den. Hun forsøkte aldri å jage den på dør eller få den til å bli noe annet enn det den var – den delen av henne som bar frykten hennes. Hun visste av egen erfaring at når man ikke klarer å akseptere den fryktsomme siden ved en selv og vise medfølelse med den, ender man i en nedadgående spiral av negativitet. Når du aksepterer frykten og åpner deg for de gavene (!) frykten bringer, får du tilgang til den selvtilliten og det motet du trenger for å være ditt sanne jeg.

Debbie Ford opparbeidet lang erfaring i å formidle hvordan du lokker frem din indre kriger. De fleste som oppsøkte henne for å få hjelp, var kvinner. Felles for de fleste av dem var at de hadde valgt svakhet fremfor styrke. De valgte andre fremfor seg selv. De ga avkall på sin indre kriger i bytte mot anerkjennelse, posisjon og en illusjon om trygghet. Hvorfor? Fordi de vokste opp med troen på at den aggressive delen av personligheten er feil, at den er uakseptabel, unødvendig og uønsket. Derfor ga de avkall på den egenskapen som kunne ha gitt dem mot til å stå frem og kjempe for seg selv. Debbie Ford snakker ikke om den aggressiviteten som får mennesker til å skade andre for moro skyld. Hun snakker om den kvinnelige krigerens aggressivitet, den som er en naturlig del av personligheten.

Krigeren lever og handler med styrke, integritet og engasjement. Krigeren har vekket sitt indre mot og kan møte utfordringer og bryte gamle mønstre, krigeren våkner om morgenen i visshet om sin visjon, med en klar tanke om hva som må gjøres, urokkelig i sine valg. Fokus er rettet mot det som ligger forut, mot det som kan gjøres, ikke mot det man ikke kan gjøre noe med. En tapper kriger står væpnet og klar til å møte alt livet kan utsette en for – skilsmisse, tap av jobb, avhengighet, orkaner, oljeutslipp, sykdom i familien, store tap eller knust hjerte. «Finn tilbake til krigeren i deg,» oppfordrer Debbie Ford.

Reisen tilbake til mot og selvtillit
Etter å ha skrevet åtte bøker og sett folk forvandle seg mirakuløst i løpet av kort tid, kom Debbie Ford frem til at det ikke er den intellektuelle bevisstheten som kan hjelpe oss videre og gi oss mer selvtillit og mot – det er den faktiske forvandlingsprosessen, en prosess der vi beveger oss fra hodet til hjertet og endrer måten vi føler på, måten vi opptrer på og måten vi ser og betrakter virkeligheten på som avgjør hvordan vi håndterer de situasjonene vi møter på vår vei.

Lev modig! beskriver en prosess, en reise der vi oppretter kontakt med vår egen styrke, gjenoppretter forbindelsen med det som alltid har vært der, men som altfor ofte er blitt undertrykt – en kraft som bringer oss i kontakt med selvtilliten og motet igjen. Er vi villige til å gjøre jobben – oppskriften står i boken – lover hun at vi vil få tilgang til en selvtillit og et mot som vi ellers bare kan drømme om.

Til toppen

Om forfatter Debbie Ford

Debbie Ford (1955–2013) skrev i sin levetid ni bøker og toppet bestselgerlistene i USA en rekke ganger. Hun var en internasjonalt anerkjent lærer, foredragsholder, livsveileder, filmskaper og ekspert på feltet personlig forvandling. Hun veiledet titusener til tro på seg selv, og hun produserte filmen The Shadow Effect, en følelsesmessig gripende og visuelt overbevisende dokumentar om personlig forvandling, med blant annet Deepak Chopra og Marianne Williamson.

Debbie Ford grunnla The Ford Institute for Transformational Training, en anerkjent opplæringsorganisasjon som tilbyr emosjonell og åndelig utdannelse til privatpersoner, fagpersoner og organisasjoner over hele verden.

www.DebbieFord.com
www.TheFordInstitute.com

Til toppen