Patanjalis yoga sutra (Innbundet)

Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 138
Forlag: Aschehoug
Språk: Flerspråklig , Bokmål / Sanskrit
Oversatt av: Mæland, Karin
ISBN/EAN: 9788203296604
Kategori: Selvutvikling
Omtale Patanjalis yoga sutra

Yoga for sansene

Praktbok og bruksbok om de filosofiske sidene ved yoga

Den ekte Yoga sutra er en 2000 år gammel poetisk, visdomsfylt tekstsamling, opprinnelig nedtegnet på det hellige språket sanskrit, som blant annet beskriver yogaposisjoner, meditasjoner og pusteøvelser. Tekstene regnes som opphavet til de yogaøvelsene du og jeg gjør i dag. Hanne Tharaldsen, fotograf og billedkunstner, og Karin Mæland, lege, forfatter og filosofi- foruten sanskritkyndig, har praktisert yoga i en årrekke. Begge er imidlertid opptatt av den dypere betydningen av yoga, den vi gjør når vi ikke står på matten, og kjenner en ekte kontakt med det som i sin opprinnelse er en vei til opplysning, men som i Vesten foreløpig betraktes som en treningsform: «Yoga er ikke noe jeg velger å beskjeftige meg med, det er noe som er blitt valgt for meg,» sier Hanne. Da hun som yogalærer ble kjent med Yoga sutra, ønsket billedkunstneren i henne å fremstille dette til dels krevende innholdet både visuelt og mer tilgjengelig. Karin nyoversatte sutraene fra sanskrit, og resultatet ble denne vakre og innbydende boken, en kunstnerisk tolkning av yogaens urtekst.

 

Sutra er sanskrit for tråd, og sutraer er læresetninger som kan forståes som tråder i den større veven av forståelse. Sutraene ble tradisjonelt lært utenat og studert sammen med en lærer i kombinasjon med kontemplasjon og egen praksis. Tanken er at dyp visdom og åndelige hemmeligheter ikke kan forstås ved intellektuell lesning alene. «Gjennom å meditere på hvert enkelt sutra vil den egentlige meningen vokse frem i deg, og ved å praktisere det du lærer i ditt daglige liv, vil sutraene bli levende for deg.» Hanne Tharaldsen

 

Med denne boken ønsker forfatterne å gi den indre opplevelsen av yoga et kunstnerisk billedlig uttrykk, med tekster som kan inspirere til refleksjon og meditasjon. De oppfordrer deg til å bruke tid på teksten, bruke tid på bildene, og gjøre boken til en opplevelse. Ingen av delene er vanskelig med denne visuelle reisen i yogaens indre verden. 

Til toppen