Dører til ditt indre (Heftet)

365 daglige meditasjoner fra Findhorn

Forfatter:

Roald Pettersen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Opening Doors Within
Oversatt av: Pettersen, Roald
ISBN/EAN: 9788202662295
Kategori: Selvutvikling
Omtale Dører til ditt indre

«Vær stille, og vit at jeg er Gud.»

Stemmen i Eileen Caddys hode, en stille indre røst, talte til henne første gang på 1950-tallet. Den ble siden styrende for etableringen av Findhorn-samfunnet.

Det hele begynte i en campingvogn parkert i sanden på Skottlands forblåste nordøstkyst i 1962. Eller, når sant skal sies, rundt ti år tidligere, da den noen og tretti år gamle Eileen første gang hørte røsten i sitt indre som et svar på en fortvilet situasjon hun befant seg i. I selvbiografien Flight into Freedom (1988) forteller hun hele den utrolige historien om hvordan hun og ektemann nummer to, Peter Caddy, og etter hvert tre sønner samt en familievenn endte opp i gudsforlatte(!) Findhorn i en liten campingvogn, og hun mottok veiledning fra det hun selv aldri var i tvil om var Gud, og det på det eneste stedet hun kunne sitte uforstyrret i meditasjon – et offentlig toalett! Den stille indre stemmen hadde ufattelig nok veiledet henne og familien til dette karrige stedet av grunner som sakte, men sikkert skulle åpenbare seg. 

Venner og åndsfrender sluttet seg etter hvert til i egne campingvogner. Folk fra nær og fjern valfartet til «magiske» Findhorn der grønnsaker av uforklarlig stor størrelse og ubegripelig høy kvalitet takket være samarbeidet med naturåndene, «devaene», vokste i sanden i et relativt sett utakknemlig kystklima. Hageflekken familien Caddy dyrket rundt campingvognen utviklet seg til å bli en stor hage som fikk oppmerksomhet fra folk innenfor alternativt jordbruk. (Det er skrevet flere bøker om Findhorn og dyrkingsmetodene deres, blant annet den svært fascinerende The Magic of Findhorn av Paul Hawken.) Familiens campingvogn fra 1960 står fremdeles bevart som en åndelig helligdom blant trær og blomster i økolandsbyen. 

Sammen med Peter og deres felles venn Dorothy Maclean grunnla Eileen Caddy Findhorn-samfunnet som raskt vokste til å bli et verdenskjent senter for åndelig livsstil, holistisk utdannelse, kosmisk bevissthet og økologisk tenkning. I dag oppsøker årlig flere tusen mennesker stedet for å gå på kurs og hente inspirasjon. Les mer på www.findhorn.org

I denne nye utgaven av Dører til ditt indre forteller en av Eileens sønner, Jonathan, om livet før og etter campingvognen, i et opplysende lengre forord til det som nå regnes som en åndelig klassiker. Boken er organisert som en dagbok, med en tekst for hver av årets 365 dager, kanaliserte budskap som Eileen mottok i sin levetid som daglig inspirasjon og veivisere for Findhorn-samfunnet. I dag bruker mennesker verden over tekstene som grunnlag for meditasjon, samtaler i åndelige fellesskap og inspirasjon til indre vekst og fornyelse.

Roald Pettersen, oversetter av boken og også utgiver av den første norske utgaven i 2001, møtte Eileen flere ganger, også i Sverige. Mot slutten av hennes lange liv gjorde han et intervju med henne i Findhorn som i sin helhet ble trykket i magasinet Visjon på begynnelsen av 2000-tallet. Her følger noen utdrag. 

På spørsmål om hvilken av livets lekser Eileen selv synes har vært vanskeligst, svarer hun: «Den viktigste var den om betingelsesløs kjærlighet. Det var jeg selv som åpnet opp for denne kraften, da jeg traff beslutningen om at jeg virkelig ville vite hva betingelsesløs kjærlighet er. Og dermed måtte jeg ta konsekvensene. Først ante jeg nok bare så vidt hva begrepet innebar i teorien, for den første praktiske konsekvensen var noe så dramatisk som at min mann Peter forlot meg. Jeg forsto ingenting, for han var jo min andre halvdel, og jeg kunne ikke fungere uten ham. Dermed ble det en lang og vanskelig prosess å innse at det bare er betinget kjærlighet så lenge jeg er avhengig av et annet menneske.» 

Roald spør videre:«Hva sier du til de få kritiske røster som har hevdet at du er en altfor ensidig representant for filosofien med positiv tenkning?»Eileen svarer: «Vi har alle forskjellige oppgaver. Det har vært min oppgave å oppfordre folk til positiv tenkning, som vi fortsatt har altfor lite av i vår verden. […] Jeg har aldri påberopt meg å representere den hele og fulle sannheten, eller noen fullstendig lære, men har da sannelig fått min del av de vanskelige og tunge leksene.» 

«Hva er det viktigste budskapet til dagens verden?» vil Roald vite. «At det ikke finnes noen adskillelse,» sier Eileen. «Når du kan oppleve at du er det mikrokosmos som avspeiler makrokosmos, da behøver du aldri mer tenke nedsettende om deg selv eller gjøre deg mindre enn du er. Du vil innse at du faktisk er skapt i Guds bilde, og at ikke noe eller noen kan adskille dere. Hvis du opplever adskilthet fra Gud, er dette noe du har funnet på selv – for Gud adskiller seg aldri fra oss, slik også Et kurs i mirakler forklarer. Gud sier: ‘Du er individuelt det JEG ER universelt.’ Så mange sjeler har gått seg bort så altfor langt fra gudskraften. De har adskilt seg i en slik grad at de har gjort Gud utilgjengelig – fordi de har plassert ham i en himmel som er så altfor høyt oppe og langt borte. Dette har min ledelse forklart nærmere i boken, bl.a. for 29. mai.»

29. mai. Du er mikrokosmos

Du er lysets punkt i min tanke. Du er kjærlighetens punkt i mitt hjerte. Når du kan akseptere dette, når du kan oppleve at du er det mikrokosmos som avspeiler makrokosmos, da behøver du aldri mer tenke nedsettende om deg selv eller gjøre deg mindre enn du er. Du vil innse at du faktisk er skapt i mitt bilde som en avspeiling av meg, at vi er ett, og at ikke noe eller noen kan adskille oss. Hvis du opplever adskilthet fra meg, er dette noe du har funnet på selv – for jeg adskiller meg aldri fra deg. Du er individuelt det JEG ER universelt. Er det så merkelig at du må bli «gjenfødt» for å akseptere underet i denne sannheten? Så mange sjeler har gått seg bort så altfor langt fra meg. De har adskilt seg i en slik grad at de har gjort meg utilgjengelig – fordi de har plassert meg i en himmel som er så altfor høyt oppe. JEG ER i ditt indre, gjemt i dine egne dyp, og bare venter på å bli gjenkjent og hentet frem.

Til toppen

Om forfatter Eileen Caddy

Åttebarnsmoren Eileen Caddy (1917–2006) av irsk-engelsk avstamming var en av de tre grunnleggerne av det som ble et av verdens største sentre for åndelig bevissthet der årlig tusenvis av mennesker gjennom mer enn 40 år har funnet inspirasjon. To år før hun døde opplevde hun å se sitt arbeid bli offentlig anerkjent ved å bli tildelt ordenen Member of the Order of the British Empire (MBE) av dronning Elizabeth II for sitt arbeid innenfor åndelig utforskning. Eileen Caddy skrev og utga flere bøker.

www.findhorn.org

Til toppen