Drapet på Harriet Krohn av Karin Fossum (Lydbok-CD)

Drapet på Harriet Krohn (Lydbok-CD)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Lydbok-CD
Utgivelsesår: 2004
Innleser: Oftebro, Nils Ole
Spilletid: 8:01
Antall enheter: 7
Forlag: Cappelen Damm Lydbok
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202240950
Kategori: Lydbøker voksne og Krim og mysterier
Omtale Drapet på Harriet Krohn

En ynkelig stakkar

Alt skal bli som før. Hvis han bare klarer å undertrykke skrekken over det han har gjort.

Hvordan skal Harriet Krohn kunne vente at døden kommer med blomster? En vakker, livfull, fargerik bukett. Hvordan kan hun mistro en mann som kommer med en slik gave? Det er blomstene som får henne til å overhøre tvilen som lugger i bakhodet. Blomstene får henne til å tro på gode hensikter, ikke onde. De får henne til å åpne døren.

Men sviket når han som kommer med gaven viser seg å være en simpel tyv gjør henne irrasjonell. Hun er en gammel dame, han en desperat mann, de burde aldri slåss. Det ender som en overskrift som skriker mot oss fra tabloidpressen. «Brutalt rovmord på eldre, enslig kvinne.»
Det er Konrad Sejer som får i oppdrag å etterforske saken. Et amatørmessig drap, utført på en slik måte at Sejer føler seg temmelig sikker på at de kommer til å ta den skyldige. Det kan muligens ta litt tid, men politiet vet at de kommer til å ta drapsmannen.
Vi vet at det kommer til å gjøre vondt ­- den skarpe observasjonen, det nådeløse portrettet. I Drapet på Harriet Krohn skildrer Fossum forholdet mellom en far og en datter. Det er et forhold som er ødelagt, et forhold faren har ødelagt og som han nå vil forsøke å reparere. Er det mulig å gjenvinne tilliten hos et barn som har mistet illusjonene? Vil en rest av kjærligheten og den blinde tiltroen alltid slå en kile i rustningen? Charlo tror det. Han vet at han skal få Julie til å stole på ham igjen. Han skal gi henne det han tok fra henne, det hun ønsker seg aller mest. Men for å få til det må han ha penger. Charlo har gjeld, han er en ynkelig stakkar som ikke kan styre spillegalskapen sin. Han jobber ikke, men sitter på kafeen på eldresenteret og drikker billig kaffe midt på dagen. Han vil ha respekt, forståelse, kjærlighet, han vil ha tilbake datteren sin. Julie, som med ubøyelig vilje nektet å gå av ponnien den første gangen han tok henne med til ridesenteret. Julie, som mutt og motvillig svarer på de klønete spørsmålene hans, som ikke vil ha noe med ham å gjøre. Som spør om han har vært på fylla, om han spiller. Men nå, nå skal hun elske ham igjen. Nå skal alt bli som før, hvis han bare klarer å undertrykke skrekken over det han har gjort.

Troverdig
Charlo er som en guttunge. Han forsøker å bortforklare for seg selv, han rettferdiggjør, han er redd, han er overmodig. Men mest av alt er han fylt av forventning. Han skal få tilbake Julie. Han skal gi henne den gaven hun ikke kan avslå, den gaven som skal føre de to sammen igjen, som skal gjøre dem til kompiser, slik som før. Karin Fossum har en enestående evne til å skrive troverdige portretter av såkalt vanlige mennesker. Små mennesker; usle, egoistiske, feige og redde, men så menneskelige. I årets roman skaper hun et nydelig bilde av en stolt far, en mann som også er en ussel og desperat drapsmann. Kanskje er det nettopp det at Charlos fremste karaktertrekk er stoltheten over datteren som gir ham en viss verdighet som menneske.

Sprengkraften i det uventede
I sine kriminalromaner har Fossum utforsket sprengkraften i det uventede. Stilt overfor det uventede må personene hennes handle ­- uten å tenke, i affekt. Handlingen stiller dem utenfor fellesskapet og gir dem en grunnleggende ensomhet. Det er i skildringen av hva som skjer i menneskene hun skriver om at Fossum virkelig viser sitt format som forfatter. I Drapet på Harriet Krohn  følger vi Charlo fra han planlegger forbrytelsen sin, til han må sone for den. I så måte følger Fossum en velkjent formel fra kriminallitteraturen, selve forbrytelsen eller oppklaringen av gåten er ikke hennes hovedanliggende. Hun vil utforske hva som skjer med Charlo, hva som gjør en mann til en drapsmann. Hvilke tilfeldigheter som skaper den situasjonen der alt går galt, der to skjebner besegles. Karin Fossum har skrevet en bok om en forbrytelse og om en forbryter -­ en bok om forventninger som aldri blir oppfylt.

arlo, hva som gjør en mann til en drapsmann. Hvilke tilfeldigheter som skaper den situasjonen der alt går galt, der to skjebner besegles. Karin Fossum har skrevet en bok om en forbrytelse og om en forbryter - en bok om forventninger som aldri blir oppfylt.

Til toppen

Andre utgaver

Drapet på Harriet Krohn
Bokmål Nedlastbar lydbok 2010
Drapet på Harriet Krohn
Bokmål Ebok 2010
Drapet på Harriet Krohn
Bokmål Heftet 2010
Drapet på Harriet Krohn
Bokmål Heftet 2018