Drømmenes verden (Innbundet)

Forfatter:

Kari Kahrs (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 160
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Dream Workbook
Oversatt av: Kahrs, Kari
ISBN/EAN: 9788202308711
Kategori: Selvutvikling
Omtale Drømmenes verden

Drømmene dine forteller deg hvordan du kan oppfylle drømmene dine!

Alle drømmer vi fire-fem ganger om natten, og alle drømmene våre inneholder viktig informasjon som kan hjelpe oss til å håndtere livets utfordringer. Men de fleste av oss utnytter ikke drømmenes uvurderlige ressurser - fordi vi ikke husker hva vi drømmer ...

Alle drømmer vi fire-fem ganger om natten, og alle drømmene våre inneholder viktig informasjon som kan hjelpe oss til å håndtere livets utfordringer. Men de fleste av oss utnytter ikke drømmenes uvurderlige ressurser - fordi vi ikke husker hva vi drømmer.

Kari Kahrs

Men dette kan vi på enkel måte gjøre noe med. Drømmene, når vi husker dem, kan da bidra til å løse opp kreativ stillstand og fastlåste situasjoner, forbedre personlige forhold og gi økt selvinnsikt.

I denne praktiske veiledningen til drømmenes verden lærer vi blant annet hvordan vi kan bruke den skaperkraften vi står midt oppe i når vi drømmer, til å løse små og store problemer på jobben, hjemme, med helsen og med forhold. Drømmeforsker Friedman gir deg ny innsikt om bevisstheten din og forklarer hvordan du får drømmer som gjentar seg til å utvikle seg videre, og snur mareritt og forstyrrende drømmer til positive opplevelser.

Drømmenes verden består av sanne historier og trinn for trinn-teknikker for hvordan du fanger drømmene dine og bruker dem til å se – og forandre – måten du betrakter verden på, slik at du kan styre livet ditt i en positiv og gledesfylt retning!

Litt vitenskap
For kroppen oppleves drømmene like virkelige som våken tilstand. Når vi drømmer, følger øynene handlingen i drømmen, og ben og armer registrerer bevegelsene. Når vi ”løper”, øker hjerterytmen og pusten blir raskere. Drømmene våre er dessuten alltid assosiert med lyster. Hvis den delen av hjernen som er tilknyttet lyster blir skadet, drømmer vi rett og slett ikke lenger.

I forsøk har det vist seg at vi blir tent rent fysisk av de fleste drømmene vi har, uansett om de har et seksuelt innhold eller ikke. Selv om hjernen er like aktiv når vi drømmer som når vi er våkne, er ulike deler av den aktive. Dette på grunn av de forskjellige kjemiske miljøene i de aktuelle delene av hjernen. Kjemikalier som er assosiert med refleksjon og realistisk tenkning, blir redusert til null når vi sover. Mengden kjemikalier som er assosiert med følelser og evnen til å trekke forbindelser, øker kraftig. Og ettersom skaperkraft oppstår ved at man trekker uvanlige forbindelser, er drømmetiden en periode der kreativiteten er på topp!
 
Det gjelder å huske
Husker du ikke hva du har drømt, blir det vanskelig å utnytte alle de fine mulighetene drømmene har å by på. Og skal du huske det du drømmer, må du våkne til rett tid. Friedman forteller at nattens første drøm varer omtrent 15 minutter, at den som regel kommer litt over en time etter at vi har sovnet, og at den siste drømmen, som kan vare opptil en time, avsluttes omkring en halvtime før vi våkner. Mellom disse er det to eller tre drømmer av økende varighet.

Den beste måten å huske drømmene på, er om natten, rett etter at man våkner med drømmen i friskt minne. Det er bare det at drømmene har det med å glippe som våte såpestykker så snart man slår øynene opp! Men Friedman har løsningen: Når du våkner med en drøm eller et drømmebilde friskt i sinne, ligg helt stille. Før du gjør noe som helst, samler du alle de bildene og inntrykkene du kan huske og setter ord på dem i tankene. Ikke rør deg for å skrive ned drømmen før du har den klart for deg i ditt indre. Så skriver du dem ned i korte punkter slik at du har en god ”huskeliste” neste morgen. Det betyr at du må ha alt du trenger for å notere drømmen i din umiddelbare nærhet. For hvert øyeblikk du bruker på å lete etter penn og papir, forsvinner litt mer av drømmen. Av samme grunn skriver du ned det du har drømt før du går på toalettet eller står opp for å ta morgenkaffen.
 
Et par gode tips fra boken: Drikk en liter vann før du legger deg til å sove. Når du våkner for å gå på toalettet, rører du deg ikke. Søk i ditt sinn etter fragmenter av en drøm. Hal inn resten av drømmen. Skriv den ned. Så kan du gå på toalettet. Husker ingenting? Sett vekkeklokken til å ringe hver time natten gjennom. En av gangene vil du helt sikkert våkne midt i en drøm!
 
Det er ditt tre
Det at drømmene virker så kaotiske og forvirrede har bidratt til stor fremvekst av ”drømmeeksperter” og drømmeordbøker. Drøm om et tre, og du får høre at livet vil bære uventede frukter. Kanskje har du i likhet med mange andre drømt at du faller, at du er naken  på offentlig sted, eller at du jages av skyggeaktige skikkelser. Friedmans poeng er at ingen drømmer om disse tingene på nøyaktig samme måte. Detaljene i din drøm er nøkkelen til din helt spesielle måte å betrakte verden på. Drømmebildene gjelder helt konkret ditt liv og dine erfaringer. Det er ”ditt tre”. Som forfatteren sier: Det er ingen som drømmer om et generelt tre. Vi drømmer om treet vi begravde den første hunden vår under, eller det treet der vi fikk vårt første kyss.
 
Et av de mange gode rådene Friedman gir når det gjelder å huske og ha varig glede av drømmene, er å skrive drømmedagbok. Da kommer vi i kontakt med en sterk og naturlig kilde til skaperkraft, og iboende talenter frigjøres. Uansett hvor kjedelig hverdagen måtte være, har vi de mest utrolig spennende opplevelser om natten. Om dagen føler man seg kanskje fastlåst i en bestemt rolle – forelder, lærer, regnskapsfører... Om natten spiller vi mange forskjellige roller i mange forskjellige dramaer. Å skrive drømmedagbok er en effektiv måte for å koble seg til sine alter egoer og latente talenter.
 
Hva med litt drømmesex?
Friedman forteller at en av de virkelig store gledene ved å drømme er å kunne elske fritt. I boken forteller han i detalj hvordan man går frem for å få det til. I søvnlaboratorier er det gjennomført undersøkelser som viser at når vi drømmer, oppstår de samme fysiske reaksjonene som ved ”ekte” sex. Forskjellen er at man ikke er begrenset i sitt valg av partner, heller ikke av tyngdekraften, fysisk form, kroppsform og smidighet. Kan det bli bedre?
 
Joe Friedman legger stor vekt på det praktiske, på at vi skal få en direkte, håndgripelig drømmeopplevelse som vi skal klare å tolke med utgangspunkt i vår personlige situasjon. Alle kapitlene inneholder øvelser vi kan utføre for å få en dypere forståelse av egne drømmer.

Lyst til å forsøke? Velg en problemstilling eller et problem du er klar til å løse og som engasjerer hjerte og sinn. Fordyp deg i problemstillingen i minst 10 minutter. Oppsummer problemet i en enkelt setning. Unngå tvetydigheter og forsikre deg om at du stiller det spørsmålet du vil ha svar på. Legg deg til å sove og gjenta setningen om og om igjen, som et mantra, mens du glir inn i søvnen. Når du våkner i løpet av natten, skriver du ned alt du husker – uansett hvor irrelevant det måtte virke. Legg deg til å sove igjen mens du gjentar mantraet. Neste morgen ser du kanskje at nattens drøm har formidlet svar på nagende spørsmål eller gitt ny, morsom innsikt!

Til toppen

Om forfatter Joe Friedman

Joe Friedman har arbeidet som psykoterapeut i Storbritannia i over 20 år med enkeltpersoner, grupper og par. Hans største interesseområde er drømmetolkning og drømmenes skaperkraft. Både i eget land og i utlandet har han ledet drømmegrupper og -seminarer og undervist i en lang rekke drømmetemaer, som blant annet klardrømming (lucid dreaming) og klarsynte drømmer.

Til toppen