Fermentering (Innbundet)

Mat og drikke for glade tarmer og gode smaker!

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 216
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202490560
Kategori: Mat og drikke
Omtale Fermentering

Yoghurt, surkål og surdeigsbrød …

Melkesyregjæret mat er i skuddet!

Fermentering – melkesyregjæring – er en tradisjonsrik konserveringsprosess for mat og drikke som er i ferd med å forsvinne fra moderne husholdninger. Dessverre, for den øker næringsinnholdet, fremmer smaken og styrker de gode tarmbakteriene og dermed immunforsvaret vårt. Siden tidenes morgen har vi fermentert mat: øl, surkål, surdeigsbrød, spekemat, rakfisk, appelsinmarmelade, ost og kefir, for å nevne noe. 

Fermenteringsekspert Gry Hammer slår et slag for våre glemte – og nye – matskatter! Hun lærer deg å lage alt fra ditt eget surdeigsbrød til kimchi, pesto og kombucha (te).

Over 100 spennende oppskrifter på velsmakende og lettfordøyelig fermentert mat og drikke!

Fakta om fermentering (melkesyregjæring)
Visste du at 70 prosent av immunforsvaret vårt befinner seg i mage og tarm, og at vi har flere bakterier i tarmen enn celler i kroppen? En sunn tarm er selve grunnlagt for god helse.
Ved fermentering omdannes stivelsen og sukkeret i frukt og grønnsaker til organiske syrer  ved hjelp av melkesyreproduserende bakterier som finnes i små mengder i alle levende organismer. Syrene er naturlige konserveringsmidler som bevarer næringsstoffene og forhindrer forråtnelse. Nivået av enzymer og vitaminer øker betraktelig. I surkål, for eksempel, tidobles C-vitamininnholdet.
 
Fermentering gjør også maten lettere å fordøye. Dessverre tilbereds ikke lenger vanlig kjøpekefir, -ost og annet på den opprinnelige melkesyregjæringsmåten. De er gjerne pasteurisert og tilsatt eddik, sukker og salt for å etterligne den opprinnelige melkesyregjærende smaken. De samme ernæringsmessige kvalitetene er ikke lenger til stede, og maten har ikke samme gode virking på tarmhelsen vår. Alle kulturer som er kjent for høy levealder og god helse, viser seg å vektlegge fermentert mat og drikke i det daglige.

Til toppen

Flere bøker av Gry Hammer:

Om forfatter Gry Hammer

Firebarnsmoren Gry Hammer er matentusiast, blogger, forfatter og fermenteringsentusiast! Hun reiser land og strand rundt med sine populære foredrag og kurs om våre forfedres glemte matskatter. www.gryhammer.no

Til toppen