Flåttoverførte sykdommer (Heftet)

et alvorlig helseproblem

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 295
Forlag: Stiftelsen vitenskap og fornuft
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788299959100
Kategori: Familie og helse
Omtale Flåttoverførte sykdommer

Et betydelig helseproblem

Flåttoverførte sykdommer har de siste årene vist seg å være et betydelig helseproblem her i landet, og konsekvensene av flåttbitt har fått stadig større oppmerksomhet.

Flått og brunsnegler – den ene fryktet, den andre forhatt. Like sikkert som at sommeren kommer, kommer begge til syne, også i tabloidpressen. Brunsneglen forsyner seg til vår store ergrelse av alt vi dyrker. Flåtten forsyner seg til vår store skrekk av oss! Denne midden, som etter å ha sugd i seg blodet vårt og est ut til en drøy centimenter i omfang, blir i media fremstilt som sommermånedenes store terrorist.

Er flåttfrykten overdrevet? «Flåttoverførte sykdommer (de er mange!) må taes på alvor,» sier biolog, forfatter og fagjournalist Iver Mysterud. Mange som blir bitt, blir riktignok bra. Men ikke alle. Borreliainfeksjoner kan være en av flere underliggende årsaker ved blant annet Alzheimers, ME, MS og psykiske lidelser. Flåttoverførte sykdommer gir en kort historiske oversikt over oppdagelsen av borreliose, hvordan smitten overføres til mennesker, hvordan sykdommen kan utvikle seg og arte seg, og hvilke lidelser den kan føre til. Når det gjelder behandling, presenteres både helsevesenets tilbud og tilnærminger fra leger og terapeuter med et mer helhetlig fokus på helse.

«Viktigst av alt er hvordan sykdommen eventuelt kan diagnostiseres og behandles,» sier Mysterud, som henvender seg spesielt til kronisk syke av borreliainfeksjon med store eksistensielle problemer. Helsevesenets tester er ikke gode nok, hevder han, her er det store mørketall. Hans håp er at boken kan hjelpe disse personene til å få et bedre liv.

Til toppen

Om forfatter Iver Mysterud

Iver Mysterud er biolog med spesiell interesser for evolusjonsteori og hvordan nye miljøfaktorer i et utviklingsperspektiv kan bidra til fysiske sykdommer og atferdpforblemer. Han har skrevet og redigert en rekke bøker, et stort antall fag- og debattartikler, bokanmeldelser og intervjuer. For tiden er han fagredaktør i Helsemagasinet VOF.

Til toppen