Født sensitiv (Innbundet)

Våre historier

Forfatter:

og

Ekstra sensitive lever sterkere – på godt og vondt. For første gang forteller forfatterne sin helt personlige historie om livet som høysensitive, og om hvordan det medfødte personlighetstrekket er blitt en styrke.

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 272
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202526740
Kategori: Selvutvikling
Omtale Født sensitiv

- Vi hører hva du sier, men vi hører og ser alt det andre også

Å være født ekstra sensitiv er ikke unormalt. Heller ikke er det en diagnose som krever tilrettelegging eller beskyttelse. Det er en helt vanlig, medfødt sansevarhet som gjør at man er seg bevisst flere nyanser i livet. Det er en styrke.

Av Kari Kahrs

Første steg mot å finne denne styrken er å bli bedre kjent med seg selv. Finner du først forklaringen på hvorfor ting går sterkt inn på deg, og hvorfor du blir fortere overstimulert enn folk flest, blir det lettere å finne frem til og ta i bruk virkemidler som gjør tilværelsen bedre og enklere å håndtere.

Føle seg annerledes
Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng har vokst opp i to vidt forskjellige miljøer. Den ene med en hel nasjon som arbeidsgiver og foreldre med over hundre reisedøgn i året. Den andre i en leilighet på Røa i Oslo med blanke fremtidsark i en vanlig kjernefamilie med hjemmeværende mamma. Da de ble kjent, trodde de først at de ikke hadde noe til felles. Det eneste måtte være at begge alltid hadde følt seg litt annerledes. Til tross for store ytre ulikheter og ganske forskjellig væremåte, fant de etter hvert sitt felles karaktertrekk: Begge var svært sensitive og hadde en sterk søken etter åndelighet og mening. Hele oppveksten hadde de gjort desperate forsøk på å skru av følsomheten. I løpet av utdannelsen der de traff hverandre, forsto de at det var en dårlig idé. Det er vanskelig å leve helt og fullt når man stadig undertrykker hvem man er og hva man føler.

En ressurs
Da forfatterne begynte arbeidet med Født sensitiv, skrev de ned en rekke ord som kunne beskrive høysensitivitet. Det ble mange negative synonymer: overkjørt, overstimulert, annerledes, utslitt, ensom, sjenert, overfølsom. De bestemte seg for å konsentrere seg om de positive egenskapene ved den høye følsomheten de hadde til felles, som åpenhet, fantasirikdom og evne til innlevelse, og erfarte at det virket stimulerende og oppbyggende. Sensitive personer, sier de, trenger mer av positive tanker og tilbakemeldinger enn av kritikk. Som begge kan underskrive på, er ekstra sensitive personer mer enn nok oppmerksomme på sine egne feil og allerede sine egne største kritikere. 

Medfødt egenskap
Høysensitivitet kan forklares biologisk som en overfølsomhet for støy og sanseinntrykk. Det har ingenting med engstelse, depresjon, prestasjonsangst eller menneskers evne til å håndtere følelser å gjøre. Man er genetisk disponert for denne følsomheten. Høysensitive personer kommer til verden med en innebygget tendens til å reagere kraftigere enn andre på eksterne stimuli. Ved hjerneskanning av høysensitive har det vist seg at de reagerer sterkere enn de fleste på både negative, positive og følelsesmessig nøytrale bilder.

Høysensitive finnes i alle folkegrupper. Forfatterne viser til eksperter som hevder at høysensitivitet er et personlighetstrekk hos 15–20 prosent av verdens befolkning. De er mer mottagelige for sanseinntrykk enn det store flertallet, de trenger mer tid og ro til å bearbeide dem, de blir lettere overstimulert og har større evne til innlevelse.

I boken sammenlignes høysensitivitet med en app på en smarttelefon: Vi blir oppdatert absolutt hele tiden. Hvert eneste sekund laster vi ned mer informasjon. Også om natten. Hos venner og kolleger lastes det stadig ned nye apper med andre funksjoner, og vi blir påvirket også av disse. Ekstra sensitive personer kan bli fullstendig overveldet og tappet av slike hverdager. De kan få problemer med å konsentrere seg, de tar jobben og møtene med seg hjem, og når de har lagt seg om kvelden, kverner tankene omkring det som er blitt sagt og gjort. Indre ro og god søvn kan fort bli mangelvare. 

Innadvendt eller utadvendt?
Begge deler er fullt mulig, selv om du er blant de ekstra sensitive. Märtha Louise er høysensitiv og utadvendt. Hun søker gjerne ytre stimuli for et adrenalinkick, fart og nye utfordringer. Hun har hoppet i strikk og i fallskjerm, liker å kjøre fort på ski og er i sitt ess i store selskaper med gode venner. Å hoppe med hest over 1,60 meter høye hindre gir både glede og spenning. Elisabeth, derimot, er høysensitiv og innadvendt. Hun foretrekker stillhet og unngår helst store fester. Hun trenger mye alenetid og er ikke den som oppsøker fart og spenning. Likevel er hun eventyrlysten og ønsker å oppleve noe nytt hele tiden. Hun er nysgjerrig og opptatt av å utforske nye steder, mennesker og opplevelser. Selv om hun er sensitiv og innadvendt, er hun ikke redd for det ukjente. 

Etter omfattende personlig innsats og med stort mot har begge erkjent at det å være ekstra sensitiv er et flott karaktertrekk. Som de sier: "Følsomheten er en styrke, og vi må selv ta ansvar for den. Det er vi som må trekke inn følerne som ligger der ute. Det er vi som må skape et rom for oss selv slik at energien fra andre stenges ute. Klarer vi det, kan vi bruke sansevarheten på en måte som gir livet en ny og spennende dimensjon." De har utviklet og finslipt teknikker for å ta vare på energien sin, teknikker som gir høysensitive en mulighet til å beskytte seg mot altfor sterke ytre stimuli. Disse teknikkene ser de som sin livsoppgave å videreformidle.

I Født sensitiv deler forfatterne raust av sine metoder og personlige erfaringer, og du møter flere personer: en høysensitiv næringslivstopp, en lærer og pedagog som jobber med høysensitive barn, og forskere som forteller om hjernens rolle og årsaken til at noen er mer følsomme enn andre. Boken er delt inn i ulike temaer, som høysensitivitet på jobben, høysensitive og kjærligheten, høysensitive barn, alt illustrert gjennom Märthas og Elisabeths personlige historier og opplevelser.

Til toppen

Andre utgaver

Født sensitiv
Bokmål Ebok 2017
Født sensitiv
Bokmål Heftet 2018

Flere bøker av Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng:

Utdrag

Prinsesse Märtha Louise:

«Jeg prøvde lenge å være enda mer normal enn alle andre fordi jeg var prinsesse. Alle så meg og definerte meg ut fra min rolle. Derfor øvde jeg meg på å bli god på ikke å synes. Aller helst ville jeg gå i ett med veggen.

 

Skjuler du det du egentlig er og vil? Har du andre drømmer enn de du er blitt fortalt at du har? Jeg liker å tenke på følgende bilde:

 

Kanskje du egentlig elsker å klatre i trær, mens moren din er livredd for det. Da kan du vokse opp og tro at du er redd for å klatre i trær. Du lever deretter, helt til du oppdager at egentlig var det moren din som var redd. Så husker du plutselig din egen følelse av å klatre i trær, fra kroppens perspektiv. Følelsen av frihet. Kanskje det å se verden der oppe fra. Mestringen. Kroppsbeherskelsen. Roen. Nærværet med treet. Da skjønner du at du har levd ut fra din morsk perspektiv. Og plutselig ser du alt på en annen måte og kan leve ut fra ditt perspektiv i stedet. Du kan gi slipp på frykten når du finner ut hvor den kommer fra. Du kan ta tilbake kraften din, og slutte å være et offer, eller leve ut fra andres frykt.

 

Visjonen i Soulspring er: Change the world – your world. Hvis verden skal bli et bedre sted, må forandringen begynne innenfra, i  hver og en av oss. Mange i vår del av verden opplever at selv om det ytre er på plass, selv om menneskeheten har utviklet seg intellektuelt og teknisk og tatt gigantskritt i velferd, så er det noe som mangler. Flere føler at de har glemt essensen av hvem de  egentlig er og de  vil med livet sitt.

 

Det er ikke sånn at folk kommer til oss i Soulspring for å bli friske og helbredet for sykdom. Mange kommer til oss for å bli sett, for å utvikle seg som mennesker og få såkalte energi-readinger. De sier at de føler de får det bedre i livet når de klarer å gi slipp på spenninger og undertrykkede følelser. Det handler om personlig utvikling, å finne sitt sanne jeg.

 

Jeg har valgt å leve av og med min åndelighet. Eller spiritualitet om du vil kalle det det. Jeg er stolt av det jeg gjør. Jeg tror på det jeg driver med. Er du trygg på hvem du er, blir det lettere å takle kritikk. For jeg er fortsatt den lille, vonde steinen i skoen. Det er en belastning for familien min at jeg jobber med noe som ikke er allment akseptert. De har aldri sagt at jeg skal slutte, men jeg vet at det til tider er vanskelig for dem.

 

Det jeg også vet, er at de er glad i meg akkurat som jeg er.

 

Jeg vet nå hva som er riktig for meg. Og jeg har full respekt for at det ikke er riktig for alle andre.

 

Kanskje vil flere forstå hvorfor det er så viktig for meg å få lov til å jobbe med Soulspring og selvutvikling når de leser min historie og lærer om høysensitivitet. Ikke slik å forstå at alle som er høysensitive, er spirituelle. Det er de ikke. Men min erfaring er at mange høysensitive har et talent for å se det mange andre fornekter eller ikke får med seg.

 

Det er lettere å tåle kritikk, enklere å holde ut i vonde situasjoner, når du vet at du har vært helt ærlig og gjort det du tror på. Har du gitt plass til hele din identitet, lytter til din indre stemme og står støtt med begge bena på jorden, kan du klare hva som helst.»

 

Elisabeth Nordeng:

«Som voksen har jeg ofte tatt over andres stress og krangler, enten i en kassakø – eller bare etter å ha levert barnet i barnehagen. Selv om vi hadde vårt eget, bedagelige tempo og vår egen ro da barna var små, hendte det at jeg gikk ut igjen fra barnehagen med følelsen av at vi hadde kommet for sent. Alle andre hadde så dårlig tid. Hele stemningen i garderoben føltes lettere anspent. Det var så mye som skulle rekkes, så mange beskjeder som skulle gis. Enkelte ganger kunne jeg få høy puls bare av å åpne døren til barnehagen.

 

Hadde jeg bare klart å legge igjen disse spenningene ved barnehageporten, hadde det vært greit. Men jeg forsto ikke hva som skjedde og var derfor ikke bevisst på at det var det jeg burde gjøre. Dermed lot jeg andre få bestemme hvordan mye av dagen min skulle være, rent følelsesmessig. Andre mennesker og deres stress satte tonen for meg.

 

Jeg har måttet lære meg å forstå at jeg ikke er alle de følelsene jeg tar innover meg, men at de er som veiskilt som forklarer hvilken fart jeg kjører i og hva jeg må passe meg for. La meg ta et eksempel: Ofte er det slik at vi blir sinte – og lar det gå utover ektefellen eller kollegene. Men hvis den følelsen fungerer som et veiskilt, bør jeg heller stoppe opp og finne ut hva jeg er sint for. Handlet det om at noen hadde tråkket over mine grenser og at jeg ikke våget å si ifra? Fikk det ligge og ulme og vokse seg større, slik at jeg til slutt lot sinnet gå utover noen som ikke hadde noe med det å gjøre?

 

Min erfaring er at jeg som høysensitiv kan virvle opp unødvendig mange følelser, både egne og andres. Det er akkurat som jeg tråkker med begge bena ut i et vann med mudderbunn og virvler opp både mudder, sand og gjørme. Til slutt blir det vannet som var klart, bare grumset. I dag har jeg lært meg teknikker som gjør at når mudderet virvles opp, kan jeg sortere det så det lander der det skal. Jeg tar ansvar for mine følelser og gir slipp på det som er andres.»

Til toppen

Om forfatter Prinsesse Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise har vært i offentlighetens lys i mange år, noe som har vært både utfordrende og utviklende. Hun er utdannet fysioterapeut og rosenterapeut, og hun har vært klarsynt hele livet. Hun har skrevet flere bøker, alene og som medforfatter, og hun har ledet en rekke TV-programmer. Hestesporten står henne nær, hun er en dyktig rytter og medlem av The Norwegian National Showjumping Team.

 

Elisabeth Nordeng har studert energiarbeid i mange år, og hun er klarsynt. I oppveksten hadde hun en stor åndelig lengsel, noe som resulterte i en oppvåkning av bevisstheten da hun var tidlig i tjueårene. En søken etter svar ledet henne til et kurs i energetisk avlesning der hun traff prinsesse Märtha Louise.

 

Kristin M. Hauge er journalist med bakgrunn fra blant annet KK og VG, og forfatternes samarbeidspartner. Hun har stått for research og har hatt frie tøyler til å stille spørsmål og betrakte forfatternes hverdag. Hun har også hatt samtaler med forfatternes nærmeste venner og familie. 

 

Sammen driver Märtha og Elisabeth Soulspring, «en lekeplass for selvutvikling med en åndelig dimensjon» som tilbyr unike verktøy for hjelp til å finne din egen sannhet og dine egne svar. www.soulspring.no

Til toppen