Forvarsler og forutanelser (Heftet)

Bli kjent med din medfødte evne til å se inn i fremtiden

Forfatter:

Benedicta Windt-Val (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Power of Premonitions
Oversatt av: Windt-Val, Benedicta
ISBN/EAN: 9788202384128
Omtale Forvarsler og forutanelser

Mottar du meldinger i forkant?

En drøm driver en mor til å ta barnet opp av barnesengen en time før lysekronen faller ned og knuser den. Indre bilder av fly som kjører inn i bygninger fører til at en far avlyser familiens reise til Disney World 11. september 2001. Kanskje har du selv opplevd noe lignende.Tilfeldigheter, eller skjer det noe vi bør være oppmerksomme på?

Av Kari Kahrs
Larry Dossey hadde aldri hatt noen fornemmelse av å kunne se fremtiden da han plutselig opplevde en uke med forutanelser om pasienter i sitt første praksisår som lege. Alle viste seg å stemme. Som forsker og tradisjonell lege hadde han lært at det ikke var mulig å se inn i fremtiden. Allikevel – det jordnære sinnet hans måtte bare akseptere fakta. Men så, like brått som forutanelsene var kommet, tok de slutt. ”Det var som om universet la på røret etter å ha formidlet et budskap,” sier han selv. Senere har han brukt en stor del av sin tid på å finne ut om det er mulig for folk flest å gjøre seg kjent med fremtiden.

Hendelsene valgte ham
Dossey forteller at han aldri valgte hendelsene han opplevde – de valgte ham. Det var som om de kom som et budskap om hvordan verden fungerer. De kom ubedt, som en velsignelse eller en nåde. Han har forstått at ganske mange opplever det på denne måten, og mener det skyldes at vi mennesker fra naturens hånd er utrustet med evnen til å motta forutanelser. Det er ganske enkelt slik bevisstheten vår normalt virker før vi lærer å innsnevre disse funksjonene som følge av sosialt press og forventninger.
 
Vår medfødte evne sløves
Som lege opplevde Larry Dossey at sykdom og sykehus er velegnede arenaer for undersøkelser av slike fenomener, men han erfarte også at de fleste av kollegene hans hadde et anstrengt forhold til dem. De var opplært til å ha respekt for bevisbasert medisin, med de rigide sannsynlighetsberegningene og beslutningsprosedyrene dette omfatter. Det innebar som regel at innskytelser, intuisjon, forutanelser og andre varianter av visshet som ikke bygger på fornuft og analyser ble avvist. Men i løpet av de senere årene har Dossey merket at ting har forandret seg i betydelig grad.

Det er bevist at sentralnervesystemet automatisk reagerer på hendelser som ennå ikke har funnet sted, og som vi ikke er oppmerksomme på i nåtiden. Forhåndskunnskapen fungerer ofte på egen hånd, uten at vi er bevisste på det. Som for eksempel å bestemme seg for ikke å spise mat eller drikke vann som intuisjonen varsler oss om er forurenset.

Dossey gjør også oppmerksom på at etter hvert som vi blir stadig mer avhengige av informasjonsteknologi, blir det stadig mindre behov for å bruke evnen til å ligge litt foran skjemaet i tid og rom. Hvorfor skulle vi ha behov for å ha forutanelser om været i den kommende uken når vi bare kan klikke oss inn på værvarslingen på Internett? Hvis vi stoler på at elektroniske dingser skal utføre alle sannsynlighetsberegninger for oss, kan det påvirke hjernen slik at den iboende evnen til å se inn i fremtiden sløves.
 
Hjertet vet
I nesten alle kulturer til alle tider har hjertet vært betraktet som en kilde til informasjon og visdom som ligger utenfor de fysiske sansenes rekkevidde. Forskere ved The Institute of HeartMath i USA har funnet bevis for at hjertet kan registrere fremtidige hendelser før hjernen gjør det, og at endringen i hjerterytmen har sin opprinnelse inne i hjertet, ikke i hjernen. Dette er stikk i strid med den alminnelige oppfatningen om at det er hjernen som styrer hjertets reaksjoner på emosjonelle stimuli ved å sende signaler via sentralnervesystemet.

I forsøk som er utført ved institusjonen, viste deltagerne betydelig virkning av forutanelser gjennom hjertets reaksjoner. Omkring fem sekunder før bestemte bilder ble vist, begynte deltakernes hjerterytme å endre seg dersom det dreide seg om et stressende bilde, men ikke dersom det bildet som skulle komme var beroligende. På en eller annen måte ”visste” hjertet hva som lå i fremtiden, selv om deltakerne ikke bevisst hadde noen anelse om hva som ville komme.

Kommer i mange forkledninger
Dossey har kommet frem til at forutanelser ikke kan forklares som et resultat av forutgående informasjon eller tidligere hendelser. De kommer i mange utgaver. De kan komme som et varsel om noe ubehagelig, for eksempel en overhengende fare eller en sykdomskrise, eller bekjentgjøre noe positivt, for eksempel vinnertallene i lotto, eller hvor vi kan finne en ledig parkeringsplass. Forutanelser kan være vage eller livaktige og dramatiske, som i en drøm som inneholder komplekse skikkelser og fullt hendelsesforløp. De kan melde seg når vi er våkne, eller når vi sover. Vi kan være helt bevisst på dem, eller de kan være så dypt begravd i underbevisstheten at de får oss til å handle uten at vi selv vet hvorfor vi gjør det vi gjør.

I Forvarsler og forutanelser kan vi lese historier fra det virkelige liv om personer som har sett hva fremtiden vil bringe, hendelser som har vist seg å stemme. Dossey refererer også fra vitenskapens og forskningens verden der man har ført bevis for menneskets evne til å se inn i fremtiden. Gjentatte eksperimenter har vist at vi har like stor evne til å vite hva som kommer til å skje i fremtiden som vi har til å se, føle, høre og tenke, og han viser hvordan vi kan rendyrke våre naturlige evner.

La det skje
Skulle vi bli fristet til å utvikle evnen til å se inn i fremtiden, kan vi støtte oss til Larry Dossey som er en anerkjent kapasitet på området. I Forvarsler og forutanelser deler han raust av sin viten. Han oppfordrer oss til å slappe av og gi slipp, og sier at det ikke er noen vits i å overanstrenge seg. Han anbefaler at vi skriver dikt og leker med metaforer. Det kan også være til hjelp å unngå faste vaner, stivnede former og rutiner. Skap rom for variasjon, ta sjanser, vær åpen for nye ting, vær leken og raus, slipp mysteriene inn i livet, sier han, og henviser til den store poeten Rumi som sier: ”Selg dyktigheten din og kjøp forvirring.”

”Ettersom både forutanelser og meditasjon overskrider tidens begrensninger, er meditasjon en hage der forutanelsene ofte blomstrer,” sier Larry Dossey. ”Jeg håper du vil sette av tid til stillhet mens du leser denne boken, enten du velger å kalle det meditasjon, dagdrømming eller ensomhet. Alle disse aktivitetene er bokstavelig talt versjoner av ’ute av tiden’ eller ’utenfor tiden’. Legg merke til de følelsene, innskytelsene og intuitive innfallene som fyller livet ditt hver dag. Hvis du gjør det, vil du oppdage at forutanelser ikke er sjeldne, men en naturlig del av livet.”

Og kanskje kommer du i berøring med det fantastiske riket som forvarslene alltid har utgjort en åpning til!

Til toppen

Utdrag

Er det mulig å gripe inn og forhindre et uønsket utfall av et forvarsel? Sunn fornuft sier nei, men forskning viser at det er mulig. Fremtiden er med andre ord ikke hugget i stein, noe denne historien viser:
 En trikkefører i Los Angeles, der de hadde sporvogner til en gang på1960-tallet, hadde en prekognitiv drøm. I drømmen var trikkeføreren på vei over et kryss da trikk nr. 5 passerte ham på vei nordover. Idet han vinket til den andre trikkeføreren, tok plutselig en stor, rød lastebil en ulovlig sving og skar inn foran ham uten advarsel. Det ble en forferdelig kollisjon. Lastebilen veltet, og folk ble slengt rundt overalt. Det var tre personer i lastebilen – to menn ble drept, og en kvinne skrek av smerte. Da konduktøren gikk bort til kvinnen og så inn i de strålende blå øynene hennes, ropte hun: ”Du kunne ha avverget dette!” Mannen var dyvåt av svette da han våknet. Han gikk på jobben og glemte etter hvert hele drømmen.
 En tid senere befant han seg i det samme krysset som i drømmen. Der fikk han øye på nordgående trikk nr. 5, og kjente at han ble kvalm. Da den andre trikkeføreren vinket til ham, sto drømmen med ett klart og tydelig for ham igjen. Uten å nøle tråkket han hardt på bremsen og kuttet strømtilførselen – akkurat idet en lastebil med røde felter på siden kjørte rett inn foran ham. Hvis han ikke hadde handlet kjapt og instinktivt, ville han ha truffet den. Det satt tre mennesker i lastebilen – to menn og en kvinne. Idet lastebilen passerte, lente kvinnen seg ut av vinduet og satte tommelen i været som takk for at han hadde stoppet. Hun hadde strålende blå øyne, akkurat som i drømmen.
 Trikkeføreren var så oppskaket over disse hendelsene og nestenulykken at han måtte få avløsning på jobben.
 Opplevelser som dette tyder på at hendelser som blir forhåndsvarselet, ikke er ugjenkallelige, men at de kan påvirkes av de avgjørelsene vi tar i nåtiden.

Til toppen

Om forfatter Larry Dossey

Larry Dossey er en høyt respektert lege som i mange år arbeidet som indremedisiner og som jevnlig holder foredrag ved anerkjente sykehus i USA. Han er tidligere sjefredaktør for det anerkjente fagbladet Alternative Therapies in Health and Medicine, og han er forfatter av over ni bøker oversatt til flere språk.

www.dosseydossey.com

Til toppen