Heal deg selv (Heftet)

En personlig, dramatisk historie om å seire over sykdom og vinne sitt sanne selv

Forfatter:

Lisbeth Lyngaas (Oversetter)

Med utgangspunkt i sin egen dramatiske, inspirerende historie om å overvinne livstruende sykdom, viser Amy B. Scher oss at selvinnsikt og mot til å være seg selv er grunnlaget for helbredelse og god helse. Med praktiske verktøy og trinnvise instruksjoner som hjelper deg til å oppfatte hva kroppen forsøker å fortelle deg.

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: How to Heal Yourself When No One Else Can
Oversatt av: Lyngaas, Lisbeth
ISBN/EAN: 9788202554187
Kategori: Selvutvikling
Omtale Heal deg selv

Vær deg selv, vær lykkelig, vær fri

Amy viser oss hvordan vi kan oppnå full og varig helbredelse gjennom å være glad i oss selv, godta oss selv og være oss selv, uansett hva som skjer: «Ønsker du å komme over i en tilstand der du føler deg bedre, skjer det raskest hvis du avfinner deg med hvordan du har det nå.» 

Av Kari Kahrs

 

Amy B. Scher ble bitt av flått. Over tid utviklet det seg til et stort omfang av alvorlige plager. I forsøk på å bli frisk prøvde hun ut alle tenkelige former for avgiftning, endret kosthold og medisinsk behandling. Ingenting ga varig bedring. Jakten på bakterier, virus, mugg, parasitter og ustyrlige celler virket nytteløs. Da alt var forsøkt uten at noe gjorde mer enn i beste fall å lindre i kortere perioder, rettet hun oppmerksomheten mot sine egne reaksjoner på alt stresset hun levde med, fordi, som hun sier, hvis man skal bli helt og fullstendig frisk, må man endre på den fysiske reaksjonen man har på stress. Det var nemlig slik hun selv til slutt ble frisk.

 

Sakte, men sikkert ble hun bedre og etter hvert tilnærmet frisk. Legene fortalte henne likevel at det alltid ville være en stor risiko for tilbakefall hvis hun ble stresset. En forkjølelse eller influensa, overanstrengelse eller et sukkerinntak ville kunne gjøre henne syk igjen. Amy følte seg hjelpeløs. Det var ikke mulig å håndtere stresset til enhver tid, og en lett forkjølelse ville være vanskelig å unngå. Men, som hun sier i boken, de fleste av oss tåler livets vanlige opp- og nedturer; vi blir friske, og holder oss friske, selv om vi av og til har for mye å gjøre, spiser litt sukker eller blir forkjølet. Det som skal til, sier hun, og taler av egen erfaring, er at vi endrer forholdet til og reaksjonene på ytre påvirkninger.

 

Helbredelsen

Sykdom eller følelsesmessige utfordringer oppstår ofte når vi har levd på en måte som ikke er i overensstemmelse med den vi egentlig er. Det kan handle om at vi lever i et forhold som vi vet ikke er sunt for oss, at vi demper vårt indre lys, svekker personligheten i samvær med andre, eller utfører et arbeid som vi føler er uetisk, eller ikke i tråd med vårt sanne jeg. Ofte lever vi på denne måten fordi vi styres av skadelige overbevisninger, sier Amy, som i boken har samlet flere anerkjente selvhelbredelsesmetoder i én energipsykologisk pakke. Den rommer grunnlaget for hennes egen helbredelse fra borreliosen med alle dens medfølgende plager, og også grunnlaget for hvordan du helbreder deg selv når andre har gitt deg opp. Hun hevder at prosessen er effektiv fordi den fører til at vi arbeider direkte med å gi slipp på den grunnleggende følelsesmessige ubalansen og det stresset den skaper i kroppens energisystemer. Hun forteller at det aller viktigste hun foretok seg i sin egen helbredelsesprosess, var å finne frem til hvilke skadelige overbevisninger hun bar på.

 

Chakraene

Energipsykologi omfatter teknikker som spesielt tar for seg forholdet mellom energisystemene kropp, følelser, tanker og atferd og skaper en likevekt som vil gi forbedret helse. Når vi får tilgang til energisystemene og arbeider med dem på denne måten, får vi mulighet til å endre vårt forhold til stress. I tillegg til blant annet tankefeltterapi og banking, metoder hun beskriver inngående i boken, anbefaler hun at vi gjør oss bedre kjent med chakraene våre, lærer oss å kommunisere med dem og balansere dem. I chakraene lagres våre gamle historier og tidlige mønstre; chakraenes energi er direkte knyttet til tidlig programmering og oppdragelse. I tillegg styrer hvert chakra ulike områder i den fysiske kroppen; ubalanser i chakraenes energi viser seg i form av symptomer i de tilknyttede fysiske områdene. Amy gir en grundig beskrivelse av chakraene og de områdene i kroppen disse styrer, og hvilke fysiske utslag det kan gi seg når chakraene er i ubalanse.

                       

Overgivelse, aksept, flyt

I møte med utfordringer er det en svært vanlig reaksjon raskest mulig å forsøke å finne ut hvordan man kan slippe unna, eller komme seg fortest mulig gjennom hendelsen. «Likevel er det svært viktig å bli værende på det stedet vi aller helst vil flykte fra,» sier Amy. «Ønsker du å komme over i en tilstand der du føler deg bedre, skjer det raskest hvis du avfinner deg med hvordan du har det nå.» Hun legger stor vekt på overgivelse, aksept og flyt fordi det i disse tilstandene ligger store muligheter for å skape et grunnlag for varig helbredelse. Det, sier hun, innebærer at vi må arbeide med energi og tankemønstre og lære å bli snillere mot oss selv. Nettopp det har Amy personlig erfart er en nødvendig ferdighet for å bli frisk. «Et synlig tegn på følelsesmessig helbredelse er at du blir snillere mot deg selv,» sier hun. «Dette bidrar til å frigjøre energi til fysisk helbredelse.»

 

Overgivelse for Amy innebar å tillate at det som er her og nå, er helt greit. Det viktige første steget på helbredelsens vei handlet om ikke å bli fullstendig slått ut av at hun hadde det vanskelig. Når vi overgir oss til det å være, sier hun, kommer vi straks inn i en avslappet tilstand. Og når vi slapper av, kommer vi i en tilstand der helbredelse kan skje. Det er ikke uvanlig å tro at helbredelse handler om å gjøre, mens det svært ofte er snakk om å være. Det er ikke alltid nødvendig eller gunstig å anstrenge seg for å bli frisk. Hun mener at helbredelsen kan finne veien inn gjennom noe inspirerende vi leser, vennlig oppmerksomhet, medfølelse med oss selv, eller et stille øyeblikk som bringer ny innsikt eller veiledning.

 

Hun sier at det kan være et fint utgangspunkt for helbredelse å se seg selv som et tre med enkelte tørre blader og jord som kunne trenge litt mer kjærlighet, og avfinne seg med det stedet man her og nå befinner seg på. Det er faktisk en helt nødvendig del av healingprosessen, sier hun, å være akkurat der vi er og være tilfreds med det. Hun har selv erfart hvor vanskelig det kan være når man helst ville ha vært et ganske annet sted, men sier at det er svært viktig aller først å godta nøyaktig hvordan vi har det der vi er, selv om det ikke føles helt bra. Hun sier videre at når vi klarer å overgi oss til det ubehaget som livet måtte bringe, får vi en unik mulighet til å kvitte oss med alt som ikke lenger er nyttig, og omforme oss til det vi er ment å være. Vi kommer sterkere og bedre ut av det hvis vi våger å ta et oppgjør med lidelsen og de tunge tankene, og grave oss gjennom dem helt til roten. Da, sier hun, vil problemene løse seg opp, og bedringen kan komme i gang.

 

«Det kan av og til være vanskelig og skremmende å bli frisk, men husk at du er født modig.» Amy B. Scher

Til toppen

Andre utgaver

Heal deg selv
Bokmål Ebok 2018
Utdrag

Frykt for ikke å ha kontroll

De første ukene jeg var i India, fant jeg ut mye om meg selv. Jeg ble da smertefullt klar over at jeg var redd for å stole på livets flyt. Dette landet innhyllet meg vakkert i kjærlighet, og tilbød meg muligheter til et fornyet liv. Men det skjøv meg også helt til randen av galskap.

           

Vannet i dusjen var i beste fall lunkent. Gatene var som tornadoer av støv, og det virvlet opp i tette folkemengder som var klistret sammen av heten og luftfuktigheten. Hunder bjeffet hele natten, og bilhorn tutet døgnet rundt. Kulturelle og språklige barrierer ga meg en følelse av isolasjon som jeg aldri tidligere hadde opplevd. Det bodde en rotte sammen med meg på sykehusrommet. Mesteparten av tiden føltes det som om jeg døde langsomt, og jeg ante ikke om behandlingen tok livet av meg, eller gjorde meg frisk.

           

Da jeg kom inn i dette landet, som preges av kaos og usikkerhet, var jeg rede til å kontrollere og styre livet mitt slik jeg alltid hadde gjort. Det spyttet meg ut igjen på det hullete fortauet som en brukt tyggegummi. Jeg godtok etter hvert at India ikke var det stedet der man burde prøve å ha styringen. Jeg forsøkte likevel.

           

Frykten for ikke å ha kontroll over livet stammer fra en bekymring om at det ikke vil gå bra, med mindre alt skjer nøyaktig slik vi ønsker eller trenger. Det skyldes også en mangelenergi ­– en følelse av at det ikke finnes nok penger, støtte, kjærlighet, trygghet eller hva som helst. Vi må derfor ta alt i våre egne hender for å ha det bra. Men tenk om vi satte det vakre, menneskelige egoet til side et øyeblikk, og tenkte oss at alt kunne gå helt bra? At universet, Gud eller hvilken høyere kraft vi forholder oss til, kanskje kunne ha en plan om å hjelpe oss, hvis vi bare tillot det? Jeg opplevde en stor indre forandring da jeg endelig sluttet å være redd for livet. Jeg lærte å ha tillit til at hvis jeg var i samklang med noe, og det var ment å skulle skje, ville det finne meg på hundre forskjellige måter.

           

Å leve med frykten for ikke å ha kontroll er som å forsøke å padle en kajakk motstrøms, istedenfor å la strømmen hjelpe deg til å flyte ubesværet nedover. Elven flyter dit den flyter, og den gir deg en gratis tur, men du vil gjerne gjøre det på din egen måte, ikke sant? Du ønsker å kontrollere hver eneste bevegelse. Du kan finne en million saker å føle deg utrygg for. Hvor lenge kan du holde ut? Og tenk om den flyktige gullkrukken du padler mot, egentlig befinner seg i motsatt retning? Du må bare gi ... slipp ... på ... de ... hersens ... årene. Kroppen din vil takke deg for det.

           

Bare vær klar over i ditt innerste vesen at du kan håndtere alt som kommer din vei. Du kan overleve. Du kan overleve. Du kan overleve. Du kan gi slipp på årene og ha det bra. Å prøve å kontrollere og styre livets omstendigheter for å tvinge frem en følelse av trygghet vil bare fungere midlertidig. Når du finner ut at du kan ha det bra, uansett hva som skjer, vil det skape en ekte og varig følelse av trygghet.

           

Føler du at du står fast på grunn av noe, kan du spørre deg selv: "Er dette fordi jeg er opptatt av å få det til slik jeg tror det bør være, heller enn bare å flyte med, slik det egentlig er?"

           

Jeg sier alltid: Når du flyter, vet du. Sagt med andre ord: Hvis noe føles for vanskelig, stamper du trolig imot livets strøm. Frykten for ikke å ha kontroll har sannsynligvis rappet årene dine. Det er alltid ditt valg: Foretrekker du å kjempe eller flyte?

 

Energier du kan vurdere å rense ut

Det følgende er eksempler på energier (som vi allerede har lært om) som kan være knyttet til frykten for ikke å ha kontroll.

 

Ubearbeidede hendelser:

 •        Da du slappet av, og noe negativt skjedde.
 •        Da noen bebreidet deg for at noe ble rotet til.
 •        Da du skuffet noen, og de straffet deg for det.
 •        Da du ikke hadde nok mat, penger, kjærlighet eller trygghet (å ha kontroll over alt kan virke som en god metode for å hindre at noe slikt vil skje igjen).

 

Skadelige overbevisninger

 •        Jeg er bare trygg når jeg har kontroll.
 •        Den eneste måten å føle seg trygg på er å ha penger.
 •        Det er ikke nok til alle.
 •        Jeg trenger å forstå noe for å kunne godta det.
 •        Jeg kan forhindre at det skjer noe negativt.
 •        Jeg er ikke i stand til å håndtere negative saker.

 

Frykt for å la andre få være som de er

Hvis vi forsøker å kontrollere andre menneskers liv, vil det garantert føre til like mye, eller enda mer, elendighet enn når vi forsøker å kontrollere vårt eget liv. Du kan betrakte dette fra alle tenkelige vinkler, men det ender aldri godt. Det er ganske enkelt ikke vårt ansvar eller vårt privilegium å endre på andre mennesker.

           

Her er noen eksempler på hvordan vi prøver å endre på andre:

 

 •        Å hjelpe andre når de ikke ønsker hjelp.
 •        Å ha behov for å hjelpe andre for å være fornøyd med deg selv.
 •        Å hjelpe andre på bekostning av ditt eget velvære (å lide av "tvangshjelping").
 •        Å trenge noe fra andre (tilgivelse, anerkjennelse eller bekreftelse) for å oppnå indre fred selv.
 •        Å ha behov for at andre oppfører seg på en bestemt måte, slik at du kan slappe av eller være lykkelig.

 

Hvis noe av dette lyder kjent, tapper du din egen energi. Du har ikke lov til å trampe på andres sti av noen som helst grunn. Hvis vi er brutalt ærlige mot oss selv, ser vi ofte at det er frykt som styrer trangen til å kontrollere andre. Og frykten hindrer oss i å komme oss videre. Vi kan være redde for at de vil rote det til, og at vi må plukke opp bitene. Vi kan være redd for at hvis noen ikke bekrefter eller tar ansvar for hvordan de har såret oss, betyr det at det er vi som har skylden. Vi kan være redde for at vi ikke vil få det vi trenger fra en annen person, og ende opp med å bli såret. Vi kan være redde for at andre vil ende opp med å såre seg selv på en eller annen unødvendig måte. Alt dette er forståelig, men ikke sunt.

           

Når folk er glad i deg, vil de vise det på den måten de klarer. Du kan alltid henge deg opp i hva de ikke gjør, eller hvordan de ikke er, sånn at livet ditt blir ugreit. Kanskje du føler at de ikke er støttende nok eller medfølende nok, eller de alltid sier feil ting på feil tidspunkt. Men saken er at du ikke kan få bry deg med dette. Alle er i stand til å være glad i noen, men evnen og viljen til å gjøre det er individuell. Hvis du virkelig vil bli fri, må du slutte å kreve at folk oppfører seg slik du synes de kunne eller burde. Du kan og garantert bør gå ut av alle forhold som ikke er sunne for deg, men å prøve å endre et annet menneske er feil innfallsvinkel. 

Til toppen

Om forfatter Amy B. Scher

Amy B. Scher fra USA er en populær energiterapeut og en ledende stemme innenfor helbredelse av sjel, kropp og sinn. Med utgangspunkt i sin egen sykdomshistorie vier hun sitt arbeid til å hjelpe andre i deres helbredelse, og særlig dem som trenger følelsesmessig balansering. Hun er blitt presentert på helseblogger, på CNN og i tidsskrifter.

www.AmyBScher.com

Til toppen