Historikeren (Heftet)

Forfatter:

Jørn Roeim (Oversetter) John Erik Frydenlund (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 891
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The historian
Oversatt av: Roeim, Jørn og Frydenlund, John Erik
ISBN/EAN: 9788204135766
Kategori: Romaner
Omtale Historikeren

En sen kveld mens en 16-årig pike er på jakt etter spennende bøker i farens bibliotek, finner hun en meget gammel bok og en bunke gulnede brev. Brevene har overskriften Kjære uheldige arvtaker, og de kaster henne inn i en verden hun aldri før har drømt om - en labyrint der hemmelighetene om farens fortid og morens mystiske skjebne er forbundet med uhellsvanger ondskap skjult i historiens mørke.

Brevene er ledetråder til en av de mørkeste maktene som menneskeheten noen gang har kjent til - og til en hundreårig søken for å finne kilden til dette mørket og stryke det ut. Det er jakten på Vlad spidderen, middelalderens hersker hvis terrorvelde la grunnen for legenden om Dracula. Generasjoner historikere har risikert sitt rykte, sin helse, og til og med sine liv, for å finne sannheten om Vlad spidderen og Dracula.

Ungpiken bestemmer seg for at hun skal undersøke dette nærmere og spør faren om det hun fant i biblioteket. Han går motvillig med på å fortelle datteren sin historie og tar henne med på reise gjennom Europa og Balkan mens han gradvis kommer med sine avsløringer.

I by etter by, i klostre og arkiver, i brev og ved hemmelige samtaler, fremtrer den skrekkelige sannheten om Vlad spidderens terrorvelde - og den gamle pakten som kan ha holdt hans onde gjerninger virksomme gjennom generasjoner.

Elizabeth Kostovas debutroman er et fantastisk eventyr og en ubarmhjertig fortelling som blander fakta og fantasi, historie og nåtid på en troverdig måte som er nesten uutholdelig spennende - og absolutt uforglemmelig.

Elizabeth Kostovas storslagne debutroman er resultatet etter over ti års undersøkelser og like mye fabulering. Da Kostova var liten pike, hadde hun stor glede av at faren fortalte dramatiske historier om Dracula, og hun begynte allerede da å sette bitene sammen til det som skulle bli Historikeren. Med sin akademiske holdning og sitt usedvanlige talent har hun spunnet en vev av mystikk og spenning.

Bokrettighetene til Historikeren ble solgt til 21 land allerede før utgivelsen i USA i juni 2005.

 

Sesongens må-lese roman ... tenk deg Da Vinci-koden med hjerne ... bloody good!
- Rolling Stone

Elizabeth Kostova har virkelig skjønt oppskriften på den gode historie. Hun skriver om kjærlighet som aldri ruster, om et barns lengsel etter sine røtter, om menneskehetens evige søken etter sant og usant, om den evig nyfødte glansen av forelskelse, om tanker som venter på å bli tenkt.
(...) Boken byr på en forrykende reise på både ytre og indre plan.

- May Grethe Lerum, VG (Terningkast 5)

I tillegg til å fenglse leseren med en dramatisk historie og fascinerende skikkelser som både er levende og døde - klarer hun å gi selv en sindig leser som undertegnede, frysninger nedover ryggen. (...) Sett deg i mørket, tenne et stearinlys og reis inn i historiens dystre irrganger. Du kommer ut igjen; men ikke helt som du var.
- LO-Aktuelt

For deg som elsker den store, eventyrlige romanen spekket med historiske fakta og myter. (...) Debutanten Kostova skriver godt.
- Tara (4 t'er)

..en ny godbit...Kostova har brukt ti år på dette nigrundige puslespillet av en bok, som har bitt seg fast i de fleste anmeldere.
- Mann

Til toppen

Utdrag

"Jeg har et forslag," sa hun. "Hvis du forteller meg noe om professor Rossi, kan jeg kanskje vise deg et lite ..." Hun tidde et øyeblikk. "... et lite kart jeg nylig så." Det føltes som om jeg falt alle syv etasjene ned igjen. Kartet? Hva var det hun tenkte på? Hvorfor ga hun bort en så viktig opplysning?

Hvis Rossis analyse var riktig, kunne det være vår farligste besittelse - og den viktigste. Min farligste besittelse, korrigerte jeg meg selv. Prøvde Helena å lure meg? I et glimt så jeg for meg at hun hadde tenkt å bruke kartet til å finne Rossi før meg, fullføre researchen hans, bruke meg til å finne ut alt han hadde funnet ut og videreformidlet til meg, offentliggjøre det, utlevere ham, men jeg rakk ikke å fundere lenge over det, for i neste øyeblikk utstøtte bibliotekaren et brøl. "Kartet! Har du kartet! Jeg kunne drepe deg for det kartet!" Etterfulgt av et gisp fra Helena, og deretter et rop og et dunk. "Legg det fra deg!" skrek bibliotekaren.

I neste sekund var jeg over ham. Det lille hodet hans traff gulvet med et smell som gjorde meg redd. Helena satte seg på huk ved siden av meg. Hun var blek, men fattet. Hun holdt opp tyvekronerskrusifikset og holdt det rettet mot ham der han lå sprellende og fresende under meg. Han var jo en spinkel fyr, så jeg klarte fint å holde ham nede - heldigvis for meg, siden jeg hadde tilbrakt de siste årene med å bla i gulnede nederlandske dokumenter i stedet for å løfte vekter. Men han sprellet så iherdig at jeg måtte plassere knærne på bena hans. "Rossi!" skrek han. "Det er urettferdig! Det var jeg som skulle gjort det - det var min tur! Gi meg kartet! Jeg har ventet så lenge - jeg gjorde research i tyve år på grunn av det!" Han begynte å hulke med ynkelige, stygge lyder, samtidig som han kastet hodet frem og tilbake så jeg tydelig kunne se de to sårene like ved skjortesnippen. To små tornestikk med skorpe på. Jeg holdt hendene så langt vekk fra dem som jeg kunne.

Til toppen

Om forfatter Elizabeth Kostova

Elizabeth Kostova (1964) avla eksamen ved Yale og fikk tittlene MFA (Master of Fine Arts) ved Universitetet i Michighan. Med sin akademiske holdning og sitt usedvanlige talent har hun spunnet en vev av mystikk og spenning. I ti år skrev Kostova på dette litterære storverket som i tillegg til mystikk og fantasi også er fullt av historiske fakta og nøyaktige beskrivelser av steder i Øst-Europa.

Som ung bodde Kostova en periode sammen med sine foreldre i Slovenia. Faren tok henne da med på reiser til Amsterdam, hvor han fortalte dramatiske historier fra Balkans rike folklore. Det gjorde varig inntrykk på Kostova, som starter Historikeren - en roman hvor historier fra Balkan spiller en stor rolle - med en ung pike som bor i Amsterdam sammen med sin far.

Til toppen