Hold energien høy! (Heftet)

Hvordan du kvitter deg med negativitet og styrer unna drama

Forfatter:

Lisbeth Lyngaas (Oversetter)

Skaper du drama i ditt eget liv, eller lar du deg trekke inn i andres drama?
Doreen Virtue forklarer hva drama er, hvorfor vi blir avhengige av drama i forhold, på jobben og som livsstil, og hvordan drama kommer til uttrykk som angst, overvekt og besettelse. Og også hvordan vi avvenner oss.

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Don`t Let Anything Dull Your Sparkle
Oversatt av: Lyngaas, Lisbeth
ISBN/EAN: 9788202536503
Kategori: Selvutvikling
Omtale Hold energien høy!

Drama-avhengig?

Det kan handle om histamin

Av Kari Kahrs

Et usunt høyt nivå i kroppen av blant annet histamin kan fremdrive et behov for å skape drama og tiltrekke seg negativitet. Higer du etter fermenterte matvarer som rømme, ost, rødvin, sursyltede grønnsaker og yoghurt, kan det være tegn på at du lider av histaminintoleranse og -avhengighet. Basert på egne erfaringer og studier har forfatteren kommet frem til at en overdose av histamin kan skape en form for avhengighet av høydramatiske tilstander i personlige forhold, arbeid og livsstil.

 

Hva er histamin?

Histamin er en nevrotransmitter som produseres av kroppens mastceller som en reaksjon på allergener, kaldt vær, stress og traumer. Histamin finnes i de fleste matvarer og drikker, men enkelte inneholder ekstra mye. Andre matvarer inneholder mindre mengder histamin, men kan utløse histamin når de inntas; de påvirker med andre ord mastcellene til å frigjøre histamin i en allergisk reaksjon. For mye histamin kan gi en rekke uheldige utslag i kropp og sinn … og et behov for å skape drama!

 

Vi trenger riktignok histamin for å holde oss friske, men hver gang vi kommer i kontakt med allergener som visse kjemikalier, luftforurensning eller stressende situasjoner, øker nivået av histamin. Lever vi et liv med mye stress og drama, er nivået trolig ganske høyt. Spiser vi i tillegg mat som inneholder store mengder histamin, kan det tippe over og gi seg utslag i ubehagelige symptomer som uregelmessig hjerterytme, væskeansamling, oppblåst mage, hodepine, kløe, svette, hetetokter, konstant følelse av å fryse og tett eller rennende nese. Histaminintoleranse er ikke det samme som allergi. Derfor blir ikke tilstanden oppdaget i en vanlig allergitest. Stress fører til at man putter i seg for mye av mat og drikke med høyt histamininnhold for å føle seg bedre, og en ond sirkel er satt i bevegelse.

 

Hva kjennetegner en «dramatisk» person?

Den som lar seg styre av drama, har gjerne en tendens til å blåse opp situasjoner som på ingen måter er katastrofer. Doreens liste over hva hun mener karakteriserer en drama-queen er lang. Her er et utvalg: opptatt av å snakke om problemene sine, men ikke interessert i løsninger; handler og snakker overdrevent dramatisk og oppglødd; behandler andre respektløst; holder enetaler om å være spesielt fantastisk eller spesielt uheldig; snakker høyt og fort; fisker etter komplimenter; skryter av å bryte loven; uttrykker seg med sinne om mange ulike saker; bruker overdrivelsesord; har ufokusert blikk – ser ikke på deg; snakker til deg, men ikke med deg; tar kontakt bare når de ønsker noe fra deg; skryter av å ha et stresset liv; snakker mye om å være et offer og underlagt andres vilje; briljerer med detaljer om kjendisers liv; har for vane å fortelle ville historier om seg selv eller folk de kjenner. Kanskje kjenner du noen? Eller kjenner igjen sider ved deg selv …?

 

Betydningen av tidlige traumer

Da Doreen begynte å undersøke sin egen avhengighet av drama, forsto hun at den i stor grad skyldtes flere faktorer. I tillegg til et kosthold med høyt histamininnhold var hun overveldet av stress. Heller ikke hadde hun bearbeidet tidligere traumer, men bagatellisert betydningen av dem. Selv med sin kliniske bakgrunn og innsikt i kropp og sinn, hadde hun altså ikke forstått opphavet til sine egne symptomer. Nå begynte hun å arbeide med seg selv. Hun gjorde alt hun senere beskrev i Hold energien høy!, og etter tre, fire måneder kom forandringen: Hun var gladere og mer tilfreds enn noensinne. Allerede etter få dager på histaminfattig kost merket hun at hun fikk mer energi.

 

Da hun forsto at det var det histaminrike kostholdet og de gamle traumemønstrene som hadde tiltrukket seg dramaene i livet hennes, tok hun en bevisst beslutning om å sette seg selv på dramaavvenning. Prosessen førte også til at hun ble fysisk friskere; både oppblåst mage og hudkløe forsvant. I dag vet hun at skeier hun ut og spiser histaminrike matvarer, blir hun lettere opprørt og tåler dårlig stressende situasjoner.

 

Kjedelig å ha det fredelig

Mange sørger for å ha mye drama i livet fordi de er redd for å kjede seg, mener Doreen. Mediene forsterker vårt behov for ikke å kjede oss, TV-programmer og filmer er gjerne bygget på konflikter og drama. Doreen spør hvorfor vi setter likhetstegn mellom drama og underholdning, og har selv svaret: Fordi vi er avhengig av stresskjemikalier som adrenalin, kortisol og histamin. Stresset får hjertet til å banke opphisset; det gjør at vi føler oss levende – for en liten stund. Så synker energien. Innholdet i kroppen av stresskjemikalier øker selv når vi bare er vitne til at den stressende situasjonen skjer med andre, som for eksempel på film.

 

Har du en bakgrunn med traumer og påfølgende avhengighet av stress og drama, er det dessuten vanskelig å velge venner og partnere på en sunn måte. Sannsynligvis blir du tiltrukket av høydramatiske mennesker. Eller traumene har utløst følelser av lavt egenverd, slik at du forsøker å knytte deg til mennesker du beundrer og respekterer.

 

Dramaavvenning

Doreens oppskrift handler i alt vesentlig om å redusere stressnivået i kropp og sinn. Sett en forpliktende dato for å begynne og slutte. Begynn i det små, gjerne med tre dager. Går det bra, kan du øke tiden. Lag en liste over alle de dramastimulerende handlingsmønstrene du ønsker å bryte, som å se på stressende filmer eller fjernsynsprogrammer, å ha omgang med stressende personer på sosiale medier, å være sammen med mennesker som utløser dramaer i deg eller nær deg, å påta deg for mye arbeid og ansvar, å innta histaminrik mat og drikke, å innta koffein, nikotin eller andre stimulerende midler som gjør deg engstelig, å si ja når du egentlig vil si nei … Listen er lang hos de aller fleste, men det er ingen grunn til å overdrive. Det skal ikke nødvendigvis stor innsats til før energien stiger. Og den kan bli døråpneren til bedre helse, indre fred, personlig glede og en følelse av overflod.

Til toppen

Andre utgaver

Hold energien høy!
Bokmål Ebok 2017
Utdrag

Det er et helt vanlig menneskelig ønske å lengte etter å være elsket i et forhold som er preget av trygghet og gjensidig respekt. Du fortjener å ha slike egenskaper i forholdene dine. Det gjør vi alle!

 

Hvis kjærlighetslivet ditt har vært preget av den ene skuffelsen etter den andre, er det trolig fordi du trenger å begynne å bli glad i deg selv. Du har sikkert flere ganger hørt uttrykket: "Du kan ikke bli glad i andre før du blir glad i deg selv." Men alle er underveis med å lære denne leksen. Svært få har mestret kunsten å godta seg selv fullstendig.

           

Et godt utgangspunkt er om du kan begynne å bry deg om hvorvidt du føler deg lykkelig eller ikke, og å bli bekymret hvis du har det følelsesmessig vondt. Når du bryr deg om deg selv, ordner du livet ditt slik at du blir tatt vare på. Du velger ikke forhold med mennesker som behandler deg dårlig, og som ikke bryr seg om deg.

           

I hvert eneste øyeblikk i ethvert forhold lærer vi det andre mennesket noe om hvordan vi ønsker å bli behandlet. Dette kalles "grenser" i betydningen "deal breaker" – hva du vil og ikke vil godta i forholdet.

           

Når du ikke er glad i deg selv, vil du godta det første mennesket som viser deg oppmerksomhet, uansett hvordan vedkommende behandler deg. Du vil være mer opptatt av om den personen liker deg, enn om du liker det andre mennesket. Du vil konsentrere deg om hvordan hjertet banker, og du har sommerfugler i magen når du er sammen med den du bryr deg om, istedenfor å lure på om du blir oppglødd fordi kjemien din reagerer på å møte en annen dysfunksjonell person.

           

Er dette en du er mentalt, følelsesmessig og åndelig tiltrukket til? Er det bare en fysisk tiltrekning? Er det spenningen ved tanken på å redde eller endre dette mennesket? Eller desperasjon for å slippe å være alene?

           

Hvordan har det virket for deg hvis du tidligere har valgt kjærester ut fra den kjemien du følte? Hvis det ikke har virket bra, er dette et tegn på at radaren for mulige partnere er innstilt på dysfunksjon.

 

Dette skyldes vanligvis at vi plukker opp ubevisste signaler om at den nye personen har de samme dårlig fungerende sidene som en av foreldrene våre. Vi har et dypt ønske om å endre mor eller far til en person som gjør at vi kjenner oss elsket. Vi blir skuffet nok en gang når den nye kjæresten ikke kan oppfylle denne fantasien, fordi hjertet hans eller hennes er lukket på grunn av ubearbeidede traumesymptomer.

           

Når du er glad i deg selv, vil du derimot bruke tid på å bli kjent med denne personen før du binder deg helt. Du undersøker dine egne følelser for å se om dette mennesket kan bidra til din følelsesmessige, intellektuelle og åndelige vekst. Hvis du oppdager faresignaler (for eksempel mangel på etikk eller selvinnsikt, en tendens til å bebreide alle andre, eller et problem med rusmiddelmisbruk), vil du trekke deg ut av forholdet heller enn å bli mer involvert. 

Til toppen

Om forfatter Doreen Virtue

Doreen Virtue har skrevet over 50 bøker om åndelige temaer og skapt nesten like mange orakelkortstokker. Det er særlig engler hun har befattet seg med, og hun er internasjonalt kjent for å formidle deres budskap. Hun har imidlertid også utdannelse innen rådgivende psykologi og har arbeidet som psykoterapeut med spiseforstyrrelser og ulike former for avhengighet som spesialfelt. Flere orakelkortstokker og en rekke av bøkene hennes er utgitt på norsk: Lysarbeiderens vei, Englemedisin, GudinneveiledningAlvehealing og Selvutslettende jordengel?

www.angeltherapy.com
www.earthangel.com

Til toppen