Kameleonmenneskene (Innbundet)

Serie: K2 og Patricia 4

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 392
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788202423162
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Kameleonmenneskene

I femte bok om K2 og Patricia er vi kommet frem til 1972. EEC-strid og kamp om oljeressurser bringer internasjonal toppolitikk lenger inn i norsk samfunnsliv.


Lørdag 25. mars brytes helgefreden av at en syklende unggutt med en blodig kniv i lommen ringer frenetisk på K2s dør. Gutten roper ”Slipp meg inn! De er etter meg, og jeg må snakke med deg før de når meg!” Forfølgerne viser seg å være politikolleger av K2. Den blodige kniven ble åpenbart brukt til å ta livet av stortingsrepresentanten Per Johan Fredriksen. Den antatte gjerningsmann forholder seg imidlertid taus, og både motivet og identiteten hans forblir ukjent.

K2 undrer på hvorfor den forvirrede unggutten syklet hjem til en politietterforsker med et mordvåpen - og på om han kan være uskyldig. Nærmere undersøkelser avslører at Fredriksen var et kameleonmenneske som kunne fremstå svært ulikt i ulike miljøer, og at hendelser fra hans fjerne fortid også kan ha betydning. I sin ungdom var han en av seks venner fra Vestfold som opplevde at en av dem, en ettertraktet ung jente, døde under mystiske omstendigheter på hotellferie i Oslo. De fem gjenlevende møttes senest på 40-årsdagen for hennes død få uker tidligere - og Fredriksens enke er søsteren til den døde kvinnen fra 1932. De politiske forholdene mellom Norge og Sovjet kommer også i søkelyset da K2 graver i stortingsmannens virke.

En hardt presset K2 ringer til slutt igjen til sin hemmelige rådgiver Patricia. Det skal raskt få dramatisk betydning for mordetterforskningen - og for forholdet til K2s forlovede Miriam.

Hans Olav Lahlum har skrevet en ny tankevekkende og spennende krim fra vår nære historie, hvor EEC-kamp og spionasje er ispedd personlig lidenskap og intriger. En ekte Lahlum-krim!

Til toppen

Hans Olav Lahlum har mange talenter, og i Kameleonmenneskene spiller han dem ut, raffinert og effektivt.
VG

Andre utgaver

Kameleonmenneskene
Bokmål Ebok 2013
Kameleonmenneskene
Bokmål Lydbok-CD 2013
Kameleonmenneskene
Bokmål Lydbok MP3-CD 2013
Kameleonmenneskene
Bokmål Nedlastbar lydbok 2013
Kameleonmenneskene
Bokmål Heftet 2014

Flere bøker av Hans Olav Lahlum:

Anmeldelser Kameleonmenneskene

«I Kameleonmenneskene tar Lahlum i disse øyne et bedre grep om den ytre dramatikken enn tidligere og prøver ut litt nytt, mens han holder godt på suksessformelen.»
Oppland Arbeiderblad

Foreløpig K2-finale
«Lahlum skriver kunnskapsrikt om tiden han skildrer. Veldig artige er hans oppdiktede navn på kjente personer i datiden. Forfatteren fører en prosa som kler tiden fortellingen er laget til. Han er stilsikker og morsom.»
Gudbrandsdølen Dagningen

«Politimann virrer rundt i kjærlighetens garn, men K2 er ikke blitt en berømt etterforsker for ingenting. Til tross for sin generelle forvirring på kjærlighetsområdet holder han fokus på etterforskningen og med god hjelp fra geniet Borchmann geleider han leseren effektivt gjennom denne godt uttenkte mordgåten.(...)Ny underholdende retrokrim fra den hardtarbeidende historikeren Hans Olav Lahlum.»
Dagbladet

God lek med sjangeren
«Plottene hans er det fortsatt ingenting å si på. Han har igjen skrevet ei bok som kan få oss til å tro at det er krimforfatter han egentlig er.»
Dagsavisen

Til toppen

Om forfatter Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum: Absolutt ingen kameleon!

Han har hendene fulle av prosjekter. Enten det er TV-intervjuer, verdensrekorder, historiske verk eller kriminalromaner. Veien til å bli en kameleon kunne vært kort. Men Hans Olav Lahlum er bare den han er.

Å slenge ut en idé til Hans Olav Lahlum kan få følger. Da en av hans rådgivere spurte om han hadde vurdert å skrive en roman som starter med at K2 blir oppsøkt av en person som hevder at han er uskyldig selv om alt tyder på det motsatte, gikk han i tenkeboksen. Da han kom ut, var den løse ideen blitt til et plot. Da plotet var på plass, var det bare å sette seg til tastaturet, ifølge Lahlum.

Gode rådgivere
«Jeg brukte vel 25 dager på selve skriveprosessen, men så ble det da også den lengste av romanene i denne serien. Det er ikke selve skrivingen som tar tid, mye tid går med til å bearbeide stoffet etterpå, å justere etter tilbakemeldinger fra mine rådgivere, og dem har jeg mange av. Ulempen er at det tar tid, den store fordelen er at romanen blir bedre. Dessuten er jeg avhengig av dialog,» forklarer Lahlum.

Flere miljøer
Nok en gang har han fått hjelp av Patricia til å finne tittelen på romanen. Noen mennesker har en velutviklet evne til å tilpasse seg for mye, akkurat som krypdyret kameleonen. Det er mange av dem i Kameleonmenneskene, og når du kombinerer egenskapen med mangel på alibi da drapene ble begått, skjønner vi at K2 står overfor en vanskelig sak denne gang. I tillegg ferdes politimannen i flere miljøer enn i de andre bøkene, noe som også tilslører løsningen. Denne boken inneholder også et uunngåelig, personlig dilemma for K2.

Trekantdrama
«Valget mellom Patricia og Miriam er ikke enkelt for K2. Etter en dramatisk avslutning på forrige bok, der K2 forlovet seg med Miriam, lå det kanskje i kortene at et nytt drama var unnder oppseiling. K2 klarer seg ikke uten Patricia, og når hun dukker opp på scenen er det klart for et trekantdrama med store lojalitetskonflikter for K2. Det fører til nok en dramatisk endring i privatlivet, samtidig avsluttes denne boken på en måte som ikke gir noen klare føringer om hva fremtiden vil bringe for K2,» sier Lahlum.

Nye prosjekter
For Hans Olav Lahlum selv er derimot fremtiden temmelig klarlagt. Han kommer med en ny og annerledes krimroman senere i høst, Huset ved havet. En krimroman i nåtid med to yngre hovedpersoner. Mer vil han ikke si om den saken. Dessuten har han skrevet en historisk krimroman fra 1940-tallet som kommer neste år. Biografien om Reiulf Steen vil han bli ferdig med så fort som mulig, og sammen med Øivind Bratberg skriver han på en historisk biografi om britiske statsministre, som skal ut i 2014.

Sin egen rytme
Det blir nok ikke noen ny bok i serien om K2 og Patricia før 2015, sier han når jeg spør om når neste bok i denne serien kommer. Deltakelse i medier tar mye tid, han elsker det, og skal lage en serie med seks TV-programmer i forbindelse med 200-årsjubileet for 1814 sammen med Solveig Kloppen. Er det i det hele tatt noe denne mannen ikke får til, spør vi forsiktig, og svaret kommer kjapt. Han har ikke barn, han drar ikke til syden, og han danser ikke. Det siste kommer meget bestemt. Da TV2 prøvde å få ham med i Skal vi danse, innså han sin egen inkompetanse. For Lahlum handler ikke rytme om moves, det handler om å gi ut et par-tre bøker i året.

Hans Olav Lahlum intervjuet av Bernt Roald Nilsen
Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. Han er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989.

Lahlum debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene (2008) og Slik jeg ser det nå (2008). Sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo har han skrevet Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket (2009), og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011.

I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med krimromanen Menneskefluene. I 2011 kom Satelittmenneskene og i 2012 Katalysatormordet og De fem fyrstikkene.

Bøkene er solgt til flere land. I løpet av kort tid har Lahlum blitt en ettertraktet medie- og publikumsyndling. Han har blant annet vært en sentral aktør under Krimfestivalen, som de siste årene har blitt arrangert av Cappelen Damm i samarbeid med flere andre forlag.

Til toppen

Bøker i serien