Klardrømming (Heftet)

Å være bevisst til stede når du drømmer

Forfatter:

Kari Kahrs (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Lucid Dreaming
Oversatt av: Kahrs, Kari
ISBN/EAN: 9788202481070
Omtale Klardrømming

Like virkelig som virkeligheten

Klardrømmer oppleves så fysisk at hjernen begynner å fungere i tråd med det vi drømmer. Drømmen fremstår derfor som like virkelig som virkeligheten.

Av Kari Kahrs

Hvordan er det mulig? Vi sover jo! Nervesystemet skiller ikke mellom det vi opplever i våken tilstand og det vi opplever i klardrømmer, forklarer Charlie Morley. Når hjernen klardrømmer at vi foretar oss noe, er det som om det faktisk skjer. Klardrømmen oppleves så fysisk at hjernen begynner å fungere i tråd med det vi drømmer. Det betyr at vi kan lære i klardrømmene våre, vi kan øve på områder vi ønsker å forbedre oss på.

I klardrømmer kan nervebaner i hjernen styrkes og skapes på samme måte som når vi er våkne. De som drømmer og som bevisst engasjerer seg i visse aktiviteter i klardrømmen, som idrett, kunst eller gode gjerninger, skaper og styrker de nervebanene som er forbundet med disse aktivitetene. Det gjør dem enklere å utføre i våken tilstand.

Det underbevisste sinnet rommer en stor rikdom av visdom - både om oss selv og verden som omgir oss. Denne skattkisten kan det være vanskelig å få tilgang til i våken tilstand, men når vi er klare og våkne mens vi drømmer, åpner det seg et helt bibliotek av innsikt. Det er en tilstand der vi er ubegrensede. Det betyr at vi kan meditere, utføre healing og lære på måter som kan virke umulige i våken tilstand.

Redd for at du «roter til» prosesser i underbevisstheten ved å gripe inn i drømmen? Å være klart og våkent til stede når vi drømmer, er et tegn på mot, respekt og ærbødighet for drømmens hellige rom, sier Morley. Få betrakter drømmer som mer hellige og betydningsfulle enn det klardrømmere gjør - åpne deg derfor for klar og våken tilstedeværelse i drømmene dine og tre fryktløst inn i dem!

Guttedrøm ble levevei
Tolvåringen Charlie bladde i en brosjyre med alskens rare tilbud og oppdaget en annonse for «NovaDreamer», en datastyrt sovemaske som skulle frembringe klardrømmer. Noe bare falt på plass, og han ropte ut: «Nå vet jeg hva jeg ønsker meg til bursdagen min, pappa!»

Gutten fikk aldri noen NovaDreamer, men frøet var sådd. Noen få år senere bestemte han seg for å lære å klardrømme. Fordelene han ble tiltrukket av, var mange: Det var ikke nødvendig å anskaffe utstyr av noe slag, ingen innvielser man måtte gjennomgå, ingen klubb man måtte melde seg inn i. Det eneste som skulle til, var søvn og besluttsomhet. I tillegg var klardrømmene et fantastisk sted for å ha sex, noe som for tenåringen fremsto som en meget god grunn til å lære hvordan man klardrømmer!

Senere, da han ble interessert i tibetansk buddhisme, antok klardrømmingen en mer åndelig retning, og i de påfølgende fem årene leste han alt han kom over om både klardrømming og drømmeyoga. Han ble undervist av mestere i faget, og klardrømming ble et viktig element på hans åndelige vei. I dag underviser Morley i klardrømming med utgangspunkt i tibetansk buddhisme.

Et healingverktøy
Det merkelige med klardrømmer er at de ofte ikke er særlig drømmeaktige i det hele tatt. Rene klardrømmer kan virke så totalt realistiske at mange tror de bare har trådt inn i en annen dimensjon av virkeligheten. Og det har de faktisk, sier Morley, en dimensjon i deres eget sinn. At drømmen fremstår som ultravirkelig, kommer av at sansene våre ikke er innskrenket til de fysiske sanseorganenes begrensninger når vi sover. Som eksempel nevner han at han før i tiden i det virkelige livet hadde nokså dårlig syn, men i klardrømmer var synet fullkomment. Dette, sier han, var fordi han i klardrømmene ikke så gjennom øynene, men gjennom sinnet. I klardrømmene healet han synet sitt, og sier at han ikke har brukt briller på mer enn ni måneder. For øvrig har han healet alt fra avhengighetspregede atferdsmønstre til ørebetennelse ved hjelp av klardrømming.

Vekk ditt skapende geni!
Forventninger og intensjoner er sterke krefter i klardrømming. Hvis den klare og våkne tilstanden er stabil når du drømmer, og du fullt ut forventer å få kreativ inspirasjon, vil du få det, hevder Morley. Assosiativ tenkning og kreativ problemløsing kan nå nye høyder i klardrømmer. Be drømmen direkte om hjelp, og det kan hende du opplever at en stemme gjaller ut et svar, eller at du blir vist en scene eller et bilde som gir svar på spørsmålet ditt. Klardrømmere har mottatt skapende hjelp i alt fra dataprogrammering og utforming av videospill til spørsmål om helse og personlige forhold.

Klardrømmen gir oss direkte kontakt med menneskesinnets bemerkelsesverdige skapende reserver, og er dermed et fantastisk utgangspunkt for skaperkraft. Drømmene styres så å si utelukkende av høyre hjernehalvdel, som er spesialisert på skaperkraft, fantasi og ikke-lineær bearbeiding av tankene. Nevrologer kan fortelle at høyre hjernehalvdel er spontan og fantasirik, et rom der kunstneriske talenter strømmer fritt. Alt dette gjør at den tilstanden vi befinner oss i når vi klardrømmer, er det perfekte stedet for å reflektere over valg i livet og be om kreative råd fra det ubevisste sinnet. Morley forteller at ut fra et tibetansk buddhistisk ståsted er vi når vi klardrømmer, faktisk nærmere vår fullt opplyste natur enn når vi er våkne, noe som betyr at alle skapende bestrebelser vi engasjerer oss i når vi er klardrømte, kan gi en dybde når det gjelder perspektiv som går langt utenpå grublerier i våken tilstand.

Morsommere å sove!
Klardrømmer oppleves av mange som den verdenen vi lever i når vi er våkne, men i drømmeverdenen gjelder andre regler. I klardrømmen kan vi sveve, teleportere, kommunisere telepatisk med drømmeskikkelser og lede det som skjer i drømmen etter vår egen vilje og våre egne forventninger. Morley forteller at etter at han lærte å klardrømme er det blitt morsomt å sove. Han har fått et helt nytt forhold til den tredjedelen av livet vi tilbringer i sengen. Å sove er ikke lenger noe han gjør fordi han må. Søvnen er blitt et treningsfelt for læring og åndelig vekst. Når vi først blir bevisste i det ubevisste, sier han, vil vi innse at vi er ubegrensede, grenseløse og skapende utover vår villeste fantasi. Sengen kaller!

Til toppen

Andre utgaver

Klardrømming
Bokmål Ebok 2015
Utdrag

Det sies at hver gang vi drømmer, skriver det ubevisste sinnet brev til oss. Mange av oss bryr oss ikke med å lese disse brevene - noen av oss vet ikke engang at vi mottar dem - men alle drømmer, så derfor mottar vi alle brev fra drømmesinnet vårt hver natt. Av og til er brevene bare en oppsummering av dagens hendelser, men andre ganger formidler de dyptgripende innsikt i den nåværende mentale tilstanden vår. Hvert eneste brev er unikt, og hver eneste natt gir oss nye brev å lese. Hvordan kan vi komme i gang med å lese brevene fra underbevisstheten vår? Vi må begynne å ta inn posten vår, noe som innebærer at vi må begynne å huske drømmene våre. Ikke bare vil det gi oss verdifull innsikt i innholdet og stemningen i det underbevisste sinnet vårt, det vil også fortelle underbevisstheten at vi er klar til å lytte. Plutselig blir brevskriveren hørt etter å ha vært ignorert i alle disse årene. For en glede! Nå vil det ubevisste sinnet ønske å skrive flere brev, denne gangen av dypere betydning, og formidle mer dyptgripende innsikt.

En dag bestemmer du deg for at du har lyst til å møte brevvennen din ansikt til ansikt. Dermed begynner du å praktisere de klardrømteknikkene som gjør dette mulig. Den natten opplever du at du er fullt ut klart og våkent tilstede i drømmen din. Brevskriveren er travelt opptatt med å skrive, og plutselig vandrer du inn i drømmen mens hun skriver!

Til toppen

Om forfatter Charlie Morley

Charlie Morley har en sjelden evne til å samle Vestens og Østens perspektiver på klardrømming, og han har utviklet en ny holistisk tilnærming til klardrømming og bevisst søvn: Mindfulness of Dream & Sleep. Morley bor i London og leder retreater og seminarer for klardrømming rundt om i verden. www.charliemorley.com

Til toppen