Kraniosakralterapi (Heftet)

Forfatter:

Kari Kahrs (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: From my Hands and Heart
Oversatt av: Kahrs, Kari
ISBN/EAN: 9788202455910
Kategori: Familie og helse
Omtale Kraniosakralterapi

La deg beføle!

Tenk å få ligge helt i ro mens varsomme hender justerer og lindrer ubalanser i kropp og sjel, og etterpå oppleve at verden ser mye lysere ut! Etter å ha lest Kraniosakralterapi av Kate Mackinnon har jeg fått et påtrengende ønske om å forsøke denne terapiformen.

Av Kari Kahrs

Kate Mackinnon er i dag en anerkjent kraniosakralterapeut med lang venteliste. Wayne W. Dyer, som de fleste av oss kjenner fra flere bøker, kaller henne sin mirakelarbeider. Han har anbefalt henne for familiemedlemmer, venner og kolleger, og kan fortelle at alle som har gjennomgått behandlinger hos henne har de samme positive erfaringene - også de som stiller seg tvilende til energimedisin og all medisinsk behandling som ikke kan bevises vitenskapelig.

Selv minnes Kate, som tidligere arbeidet som fysioterapeut, med stor glede sin første opplevelse med kraniosakralterapi: Under behandlingen ble det klart at hun fremdeles bar på sorgen etter en spontanabort hun hadde hatt noen uker tidligere. Hun trodde at hun hadde bearbeidet opplevelsen og kommet seg videre, men allerede den første timen med kraniosakralterapi viste henne at det ikke var tilfellet. Rent fysisk begynte hun å føle seg merkbart mer åpen og avslappet, og under og etter behandlingen opplevde hun at hun gikk dypere inn i det hun fortsatt bar på av sorg, og fikk renset den ut. Mer skulle det ikke til. Hun var fengslet av kraniosakralterapiens mirakuløse virkning på sjel, kropp og sinn og la nå ut på den personlige reisen hun beskriver i boken, en reise som ledet henne til hennes livsoppgave.

Kraftfull lett berøring
Navnet består av to ord som viser til kroppsdelene kraniet og det trekantformede sakralbeinet ved enden av ryggsøylen. I kraniosakralterapien handler det om ryggmargen inne i ryggvirvlene. Den har en puls som terapeutens trenede sensitive hender både kan kjenne og identifisere rytmen til. Den kraniosakrale rytmen kan føles hvor som helst i kroppen og forteller terapeuten om pasientens tilstand - hvor i kroppen konkrete problemer har satt seg - og hvordan pasienten bør behandles.

Behandlingsformen innebærer lett berøring som fungerer på hele kroppen og på opprinnelsen til stress, smerter og skader på én og samme tid. Det kan dreie seg om reaksjoner etter nylige ulykker, sykdom, eller etter traumer som har oppstått for lenge siden. Terapeuten søker seg frem til og legger hendene sine over det området på kroppen som har sterkest forbindelse med årsaken til problemet, og støtter kroppen både fysisk og energetisk i å foreta de korrigeringene den har behov for å utføre for å kvitte seg med plagene. 

Kropp og følelser
Allerede som fysioterapeut la Kate merke til at pasientens emosjonelle og åndelige velvære var sterkt knyttet til hans eller hennes fysiske tilstand. Under utdannelsen var det imidlertid aldri snakk om at pasientenes følelser og oppfatninger skulle ha en innvirkning på det de led av og på resultatet av behandlingen. Men Kate erfarte om og om igjen at pasientenes følelsesmessige tilstand faktisk påvirket både hvordan de ble syke og hvor lett de ble friskere. Dette ledet henne til å tenke nytt, og hun meldte seg på sitt første kurs i kraniosakralterapi. Det tok ikke lange tiden før hun kunne behandle pasientenes fysiske symptomer samtidig som det underliggende stresset som lå til grunn for plagene ble lindret.

Med kraniosakralterapi erfarte hun at pasientene hennes ble friskere av sykdommer de hadde lidd av i lengre tid, fysiske skader ble helbredet og kroniske smerter og spenninger i kjeve, nedre del av ryggen og i nakken forsvant for aldri mer å vende tilbake. Fra før visste hun at tradisjonelle medisinske behandlingsmetoder ville ha omfattet smertestillende medikamenter, fysiske øvelser eller kirurgiske inngrep. Selv om disse metodene er effektive når det gjelder å lindre smerte på kort sikt, mente hun at de ikke behandlet den egentlige årsaken til ubehaget, og at plagene derfor kunne manifestere seg i andre deler av kroppen på et senere tidspunkt.

Forstå gjennom erfaring
Kate sier at den helt klart beste måten når det gjelder å forstå hva kraniosakralterapi er og hvordan metoden fungerer, er å gå i behandling - slik hun selv gjorde og fortsatt gjør jevnlig. Hun forteller at alle behandlingstimer blir skreddersydd pasientens behov fra gang til gang. Dermed blir hver eneste behandling med kraniosakralterapi unik. Hver eneste klient har sin måte å bearbeide følelser og energi på, noe som kan variere fra dag til dag, og i tillegg har terapeuten sin personlige arbeidsmåte. Derfor vil teknikkene ofte variere fra gang til gang, og den innsikten og de fornemmelsene som oppleves, vil være svært personlige.

Gjennom en rekke interessante pasienthistorier viser Kate hvordan behandlingene kan utfolde seg og hvordan kroppen nærmest mirakuløst gir slipp på traumer den har holdt fast ved. Hun forteller at de vanligste tegnene på at det skjer en frigjøring, er et langt, dypt åndedrag, at det rykker i et lem, en følelse av varme og en pulserende fornemmelse lik små hjerteslag. Kates klienter har også kunnet fortelle om fornemmelser som kuldefølelse, prikking, dirring, begeistring, en følelse av fred, bølgebevegelser, utvidelse, mykgjøring, tyngde og letthet. Alle opplevelser er personlige og subjektive, det aller viktigste at man følger med på og kommuniserer til terapeuten de fornemmelsene som dukker opp under behandlingen.

Vår indre visdom
En grunnleggende betingelse i kraniosakralterapien er at kroppen vet hvordan den helbreder seg selv. Selv om denne kunnskapen finnes i hver eneste en av oss, er ikke det ensbetydende med at det alltid er like enkelt å få tilgang til denne informasjonen. Som regel er det behov for hjelp når man skal bevege seg ut over det logiske, rasjonelle sinnet.

Ved hjelp av kraniosakralterapi kan vi få tilgang til vår indre visdom og derigjennom finne løsninger på problemer som har virket uløselige. Aktiv deltagelse i behandlingen og dialog med terapeuten kan åpne for nye erfaringer, sier Kate, som mener at den dype avslapningen mange oppnår under behandlingen gjør det langt enklere å få tilgang til sin indre viten. Pasientene hennes har beskrevet sin indre visdom på mange ulike måter. Enkelte opplever den i form av engler, dyr, åndeveiledere, Den hellige ånd eller mennesker - levende eller døde. Hun har erfart at det nesten ikke finnes grenser for de formene kroppen kan benytte seg av for å kommunisere sin viten. Når vi er i stand til å se for oss vår egen indre visdom, kan vi benytte den samme tilnærmingsmåten for å opprette kontakt med bestemte områder i kroppen, og finne ut hva de vet om et konkret problem eller hvordan de blir påvirket.

Så ofte du selv vil
Kate forteller at det ikke finnes ett enkelt svar på hvor ofte man bør behandles med kraniosakralterapi, og hun har møtt mange som opplever dette som frustrerende. Hun sier imidlertid at det generelt er slik at jo mer langvarig og jo mer komplisert problemet er, desto flere behandlinger vil det være behov for. Hun sier også at når det gjelder kraniosakralterapi, kan man gå frem så intensivt man selv måtte ønske. Vil du kvitte deg med et problem så raskt som mulig, kan du avtale ukentlige, eller til og med daglige, behandlinger. Ved første gangs møte med kraniosakralterapien anbefaler hun å gjennomføre tre behandlinger for å bli kjent med den nye terapeuten og finne ut hva som skjer i kroppen. Det, sier hun, vil som regel være tid nok til å finne ut om det skjer fremgang.

En skattkiste
Kraniosakralterapi er en hjertevarm og personlig bok fra en meget engasjert forfatter, og en rekke anerkjente fagpersoner har uttalt seg om den med begeistring. Den er blant annet blitt beskrevet som «en skattkiste, fylt med praktiske råd om hvordan man kan lindre spenninger og stress som har hatt tilhold i kroppen i lengre tid».

 «Helt fra første øyeblikk i den aller første behandlingen hos Kate følte jeg en energikilde bevege seg gjennom hele kroppen min mens jeg lå på massasjebenken. Den seansen ble en forvandlende opplevelse for meg. Da den var over, visste jeg at noe formidabelt nettopp hadde skjedd.»  Wayne W. Dyer i bokens forord

Til toppen

Andre utgaver

Kraniosakralterapi
Bokmål Ebok 2015
Om forfatter Kate Mackinnon

Kate Mackinnon har arbeidet som fysioterapeut i mer enn 20 år, og har gjennom sitt arbeid hjulpet pasientene sine til velvære og lindring. Etter å ha utdannet seg til kraniosakralterapeut, har hun erfart at kraniosakralterapi gir rask og varig tilfriskning, samtidig som effekten av andre behandlinger pasientene måtte motta, forsterkes. Kate Mackinnon bor, arbeider og svømmer i Livermore i California. www.healingbodybalance.com

Til toppen

Utdrag

Kraniosakralterapi kan uten problemer kombineres med de fleste medisinske behandlinger. Utøvere med både vestlig medisinsk og alternativmedisinsk bakgrunn innlemmer kraniosakralterapi i sitt arbeid. Kraniosakralterapi utføres av leger, tannleger, fysioterapeuter og yrkesterapeuter, akupunktører, massører og mange andre fagpersoner i helsesektoren. Mer enn 100 000 personer i over 60 land har tatt minst ett kurs i kraniosakralterapi ved Upledger Institute etter at instituttet ble opprettet for rundt 30 år siden. Jeg tror en av årsakene til at så mange utøvere benytter kraniosakralterapi er at metoden fungerer på kroppens fysiske oppbygning og funksjon samtidig som den fungerer aktivt på kroppens energisystemer. Det er den perfekte kombinasjonen av tradisjonell allopatisk medisin og energimedisin.

Kranioakralterapi trenger ikke å være en erstatning for andre former for behandling. Metoden kan kombineres med de fleste behandlinger, det være seg tradisjonelle eller alternative, i den hensikt å skape et kraftfullt samspill. Jeg arbeider med mange klienter som har sammensatte medisinske behov, og jeg er bare ett av medlemmene av helseomsorgsteamet deres. Som regel arbeider jeg på kontoret mitt, men innimellom har jeg også arbeidet med klientene mine når de har vært innlagt på sykehus. Enkelte av disse klientene trenger mye medisinsk behandling, og jeg støtter teamet deres ved å bidra til at resultatet skal bli mer vellykket. For eksempel er kirurgi fortsatt et betydelig traume for kroppen å bli helbredet fra, uansett hvor dyktig kirurgen måtte være. Anestesi og intubasjon (innsetting av plastrør i luftrøret i forbindelse med operasjoner) vil også ha en kjemisk effekt på kroppen. Uten hjelp kan kroppen bli utsatt for betydelig ubehag. Selv om operasjonsstedet vil bli leget, kan den måten kroppen utfører reparasjonene sine på skape stress og spenninger ved innsnittet eller utenfor dette, noe som i mange tilfeller leder til smerter og begrenset bevegelsesevne.

Kraniosakralterapi hjelper kroppen med å finne en mer effektiv måte å heales på ved at påkjenningene oppløses, noe som resulterer i redusert smerte og økt bevegelsesevne. Når kroppen er anspent, må den utføre ekstra arbeid for å kompensere. Dette er energikrevende, og det skaper stress. Når vi ikke trenger å arbeide så intenst omkring den oppbygde spenningen lenger, blir mer energi tilgjengelig for oss, noe som gir en opplevelse av større livskraft.

Jeg arbeider også ofte med personer som har hatt gjentatte tannbehandlinger. Det eksisterer et nært fysisk forhold mellom ganen og de bena som danner gulvet i skallehulen. I enkelte tilfeller kreves stor kraft for å gjennomføre en tannbehandling, noe som kan forårsake vridninger eller kutt i vevet i munnen. Dette kan lede ikke bare til en ubalanse i kjeven, men også til forstyrrelser i nervesystemets funksjonsevne. Betrakter vi det fra et rent fysisk funksjonsmessig perspektiv, kan kraniosakralterapi gi direkte hjelp til ansiktsbena og kjeven, og sikre at de beveger seg fritt og at nervene har tilstrekkelig rom. Dette reduserer smertene i betydelig grad, og i enkelte tilfeller kan det også korrigere feil bitt.

Tannlegearbeid har også en iboende invaderende effekt og er ofte forbundet med smerte. Når vevet gir slipp på spenningene under en kraniosakralbehandling, kan klienten ofte erindre tannlegebehandlingene sine. Det gir kroppen mulighet til å kvitte seg med alle de følelsene som fulgte behandlingene. Etter hvert som vevet fortsetter å normalisere seg, er det ikke uvanlig at klientene kjenner en lett smak av den medisineringen som ble benyttet. Når vi hører eller leser om slike saker, kan det absolutt høres merkelig ut, men når vi mottar behandlingen, føles det bare helt fantastisk!

Til toppen