Kropp i balanse - den naturlige hormonkuren (Innbundet)

Forfatter:

Mette-Cathrine Jahr (Oversetter)

Et medisinfritt veikart som systematisk fører til bedre helse og økt vitalitet!

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 328
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Hormone Cure
Oversatt av: Jahr, Mette-Cathrine
ISBN/EAN: 9788202566708
Kategori: Familie og helse
Omtale Kropp i balanse - den naturlige hormonkuren

Opprørske hormoner?

Utallige kvinner sliter med manglende konsentrasjon, søvnløshet, humørsvingninger, uro og overvekt. Det kan skyldes hormoner i ubalanse. 

Av Kari Kahrs

Sara Gottfried har i mer enn tjue år hjulpet kvinner med å få orden på hormonsystemet, enten plagene viser seg i form av manglende energi og utmattelse, svekket seksuallyst, angst eller vektøkning. Hun hevder at kroppen er full av naturlige mekanismer for reparasjon og helbredelse av hormonell ubalanse. Når vi gir næring til disse innebygde mekanismene og styrker dem, kan vi forebygge, til og med reversere, en rekke lidelser. Sara Gottfried har erfart at det er fullt mulig å korrigere hormonbalansen uten bruk av syntetiske medikamenter og kostbare behandlinger. Ved hjelp av Gottfried-metoden for naturlig hormonbalansering har mange fått et nytt og bedre liv.

 

Liten innstas, stor bedring

Sara Gottfrieds helhetlige tilnærming til å balansere hormonsystemet er tredelt: En plan for livsstil som omfatter kosthold, kosttilskudd og målrettet trening, urteterapi og bioidentiske hormoner. I den rekkefølgen. Noen ganger, sier hun, skal det ikke mer til enn en liten justering for å oppnå store endringer. De fleste tiltakene hun anbefaler er reseptfrie, og hun kan fortelle at de fleste som gjør en seriøs innsats bare på trinn 1 i metoden, opplever at de fleste symptomene på hormonell ubalanse forsvinner. Hvis det ikke skulle skje, leder hun pasienten videre til trinn 2 – urteterapi. Erfaring viser at etter å ha fullført trinn 1 og 2, er det få kvinner som trenger de bioidentiske hormonene i trinn 3, men for dem som gjør det, har det vist seg at de nødvendige dosene er mindre enn vanlig og at behandlingstiden i mange tilfeller blir kortere når de også gjennomfører livsstilsendringen og urteterapien.

Uansett om det bare skal en finjustering til eller mer omfattende endringer, må vi først forstå de underliggende årsakene til ubalansen, sier Gottfried. Mye av den jobben løses gjennom spørreskjemaene i boken der svarene avdekker hvilken type hormonforstyrrelse det kan dreie seg om.

 

Forebygging og reversering av lidelser

Kosthold, miljø, holdninger, aldring, stress, gener, ja, selv kjemikaliene i klær kan påvirke hormonnivåene i kroppen. En annen viktig faktor er hvordan hormonene samarbeider. For eksempel kan forhøyet kortisolnivå føre til at andre hormoner ikke fungerer som de skal, blant annet tyroksin og progesteron, det viktigste hormonet for å forhindre oppblåsthet og som også har en beroligende virkning på kvinners hjerne. Når man retter behandlingen inn mot flere hormoner samtidig, oppnår man bedre resultater. Gottfried mener at mange av disse underliggende årsakene blir oversett i den tradisjonelle medisinen. I boken skriver hun blant annet at hormonelle problemer er den viktigste årsaken til akselerert aldring, en tilstand som opptrer når hormonene som bygger muskler og skjelett, avtar raskere enn hormonene som bryter ned vev for å hente energi. Målet med Gottfried-metoden er å gjenopprette et riktig forhold mellom nedbrytning og reparasjon. Det Sara Gottfried har observert i sin praksis, er at 20 prosent av innsatsen korrigerer 80 prosent av den hormonelle ubalansen.

 

Trinnvist, varsomt og naturlig

Sara Gottfried erkjenner at endring er vanskelig, men noen heksekunst er det ikke, sier hun. De faktorene som ligger til grunn for en vellykket atferdsendring, er uløselig knyttet til hvordan vi opprettholder endringen. Endring som er motivert av skyld, frykt, anger eller et ønske om å reparere en skavank eller svakhet, fører gjerne til en ond og selvdestruktiv sirkel, der man prøver og feiler og stadig blir påminnet om hva som ikke fungerer. Hun har erfart at mange først er villige til å gjennomføre endringer når ubehaget med å være som de er, er større enn ubehaget ved å gjennomføre endringer.

 

Vellykket og varig endring

Vitenskapen har vist at selv om genene kontrollerer biologien, kan en relativt enkel, medisinfri oppskrift som består av endringer i livsstil, inntak av mer næringsrik kost og målrettede kosttilskudd for å bøte på manglende forløpere til hormonene, holde genene i kontinuerlig reparasjonsmodus. Forskning har vist at maten vi spiser, den fysiske aktiviteten vi måtte bedrive og hva slags kosttilskudd vi tar, kan endre genuttrykket. Sara Gottfried skriver klart og inspirerende om dette relativt nye fagfeltet, epigenomikk, et interessant forskningsområde som handler om hvordan gener endres under påvirkning fra miljøet, for eksempel hvordan et fedmegen kan bli modifisert ved at man spiser grønnsaker uten stivelse i stedet for kaker.

 

Sara Gottfried vet av personlig erfaring hvor vanskelig det kan være å endre spisevaner, treningsvaner og andre sunnhetsvaner som kan ta styring på hormoner som har kommet ut av kontroll. Hun opplever at kvinner som forstår alle de positive konsekvensene av de livsstilsendringene de setter seg fore å gjennomføre, oppnår hormonbalanse relativt raskt, og de klarer også å bevare den. I praksisen sin ser hun at det er de kvinnene som forstår at det står i deres makt å endre seg, som lykkes best. Det står ikke på kroppen – den har en medfødt evne til å reparere og regulere seg selv, sier Sara Gottfried, men evnen kan bli svekket av vedvarende stressfaktorer, forstyrrelser og avbrytelser som preger vårt moderne liv. Gottfried-metodens helhetlige tankegang gjør det imidlertid enklere å vekke kroppens evne til å helbrede seg selv og hjelpe hormonene med å falle til ro.

 

Kropp i balanse gir en grundig forklaring på hvilke oppgaver hormonene skal utføre i kroppen vår og hva vi med enkle midler kan utrette for å lede dem tilbake på rett spor når de har glemt livsoppgaven sin!

Til toppen

Andre utgaver

Kropp i balanse
Bokmål Ebok 2018

Du vil kanskje også like

Utdrag

Alt henger sammen

Noen hormoner har en vesentlig innvirkning på andre hormoner. Høye nivåer av ett hormon kan forstyrre virkningen av et annet. Når du er kronisk stresset, går for eksempel kortisolnivået opp, noe som kan føre til at celler blir blokkert fra å motta progesteron som roer deg ned. Hvis kortisolet er opptatt med å ha molekylær sex med progesteronreseptoren, blir låsen utilgjengelig for et annet hormon, og progesteronmolekylet kan ikke komme inn i sin egen reseptor. Selv om progesteronnivået i blodet er normalt, kan du føle at du mangler progesteron, og det betyr at du kan ha problemer med å roe deg ned eller bli gravid. 

Mange hormoner, inklusive kortisol og tyroksin, kontrolleres av en tilbakemeldingssløyfe som stenger av produksjonen når nivåene blir høye. Hormoner er også avhengige av døgnrytmen (naturens lys- og mørkesyklus) og nivåene varierer i takt med den. Kortisolnivået topper seg for eksempel etter at solen har stått opp, og da blokkeres melatoninproduksjonen. Og omvendt – om kvelden produserer du mer melatonin etter hvert som kortisolnivået går ned. 

Hvorfor er det viktig at du vet dette? Når du forstår hvordan hormonene dine samspiller med hverandre, er det lettere å oppnå hormonell harmoni. Når du tar flere hormonsystemer i betraktning og behandler dem samtidig, oppnår du raskere og bedre resultater. 

En liten advarsel: "Løsningen" for lunefulle hormoner er mer nyansert enn bare å pøse på med flere hormoner. Grunnen er hormonresistens (inklusive kortisol-, progesteron- og tyroksinresistens), genetisk predisposisjon, og kompleksiteten med kjemiske substanser fra hjernen som dannes som et resultat av de viktigste hormonene. 

PMS (premenstruelt syndrom) henger for eksempel sammen med et progesteronproblem, men symptomene blir ikke automatisk borte ved at du smører deg inn med progesteronkrem. Den beste forskningen viser at PMS er et resultat av et dårlig synkronisert samspill mellom progesteron, allopregnanolon (et derivat av progesteron) og GABA- og serotoninbanene i hjernen. Det er en komplisert nevrohormonell blanding som resulterer i «progesteronresistens». Det kan hende at kroppen reagerer bedre på en «kur» som bidrar til at det lages riktige mengder transmittersubstanser i hjernen, blant annet forløpere som vitamin B6, som hjelper deg med å lage serotonin, eller kanskje en urt som endrer progesteronfølsomheten, for eksempel kyskhetstre, så vel som livsstilsteknikker som roer ned hjernen. 

Møt hormonteamet ditt

Når hormonene samarbeider, er teamet kraftfullt, elegant og effektivt.

Kortisol, som strømmer gjennom blodomløpet, varsler nervesystemet om farer, enten det dreier seg om en overhengende fare for kollisjon i trafikken eller en smårolling som er på vei mot en kontakt på veggen. Kortisol får deg til å reagere på de skremmende virkningene av dagligdagse opplevelser ved å regulere nivået på andre hormoner som tyroksin og østrogen.

Tyroksin sørger for at du holder deg energisk, slank og tilfreds. Uten nok tyroksin føler du deg utmattet, legger på deg, går nedstemt gjennom livet … og lyst på sex? Glem det!

Østrogen sørger for at du er fylt av transmittorsubstansen serotonin, selve velværehormonet. Østrogen sørger for at du får orgasmer som gjør at tærne krøller seg av velbehag, at leddene er godt smurt, at søvnen og appetitten er god, og at ansiktet er relativt fritt for rynker. Østrogen holder kortisol og tyroksin i balanse. 

For å ta knekken på syndere som depresjon, lavt stoffskifte og manglende energi, må hormonteamet ditt være samstemt. Det er helt sentralt for å føle at alt er som det skal i livet. Når du har hvert av disse hormonene i riktige proporsjoner, føler du deg mer balansert og tilpass. Hvert av disse hormonene er viktig, nyttig og vesentlig i seg selv. Men når de samarbeider, får du helse, lykke, vitalitet og en herlig libido. 

Vaktsentrene dine

En nøkkelegenskap ved kvinners hormoner er at noen av dem har større tendens til å komme ut av kontroll enn andre. Ta kortisol, for eksempel. Når det er kronisk høyt der du raser rundt fra oppgave til oppgave, stiger kortisolnivået ditt enda mer og skaper et sug etter sukker eller vin, avleirer mer fett rundt magen og gir deg en falsk følelse av energi eller ny giv. Før du vet ordet av det, er det seks timer til du må stå opp og gå på jobb, men du er så gira at du ikke klarer å sove.  

Når dette skjer, tråkker kortisolet på de andre hormonene dine. Kortisol er alfahormonet og gir blaffen i gammelt vennskap med eggstokkene og skjoldkjertelen. Så da trår skjoldkjertelen til og prøver å fikse problemet, men det resulterer i lavere produksjon av skjoldkjertelhormon. Et lavere nivå av skjoldkjertelhormon gjør stoffskiftet tregere. Når kortisolet er høyt, blokkerer det progesteronreseptoren og gjør det vanskelig for progesteronet å utføre sin beroligende oppgave. Dermed blir du trett og gira og går opp i vekt. 

Dessverre blir kortisolet hovedsakelig kontrollert av de eldste og – for å si det sånn – de minst fleksible delene av hjernen: Den eldste delen er hjernestammen, som også kalles reptilhjernen (den har vi felles med krypdyrene). Den kalles også «overlevelseshjernen». Deretter har vi det limbiske system ("følelseshjernen") som regulerer de autonome funksjonene (blant annet åndedrettet og blodtrykket) og en lang rekke andre funksjoner som aggresjon og koordinasjon mellom instinkter og atferd. Den siste delen er hjernebarken (cortex), det ytre laget av storehjernen, også kalt "tenkehjernen".

Overlevelseshjernen har også mange oppgaver felles med det limbiske system, der følelser, læring og hukommelse hører hjemme. Det limbiske system innbefatter amygdala, hypothalamus, hippocampus og flere andre strukturer. Amygdala avkoder følelser, blant annet trusler som utløser kroppens alarmsystem. Foruten "kjemp eller flykt"-refleksen styrer det limbiske system seksuell atferd (særlig eggløsning og sexlyst). Sammen med reptilhjernen sørger amygdala for årvåkenhet.

Tenkehjernen jobber for langsomt for "kjemp eller flykt"-oppgaver. Problemet er at overlevelseshjernen og amygdala ofte styrer showet – de overvåker ustanselig omgivelsene, e-posten din og ekteskapet ditt for potensielle farer, og fyller kanskje selv inn detaljene når trusselen er vag eller uklar. Vaktsentrene opptrer ofte som storbybøller, og de styrer showet basert på tusenvis av år med evolusjon, med mindre du bevisst endrer mønsteret for hvordan du reagerer på stress. Skyld på kortisolet som skyter i været ved stress og får oss til å reagere i stedet for å resonnere.

For å få balanse i hormonene må vi roe ned den overaktive overlevelseshjernen og det limbiske system. Når det kommer til stykket, er det større sannsynlighet for at hormonene kommer i riktig forhold til hverandre hvis vi lærer hvordan vi kan takle følelser med sinnsro, i stedet for stadig å prøve å unngå en katastrofe.  

Siden naturen foretrekker å være i hormonell harmoni, er det lettere å være i balanse enn å fortsette å være ute av balanse. Men overlevelseshjernen din kommer stadig i veien. Heldigvis er det mange måter å roe seg ned på. Enhver må finne ut hva som fungerer best. For meg fungerer det best med yoga, meditasjon, et varmt bad og målrettet trening som pilates eller powerwalking med noen venninner (ikke løping, for da stiger kortisolet). 

I takt med den naturlige døgnrytmen

Den cirkadiske rytmen din (døgnrytmen) må også tilpasses vekslingen mellom lys og mørke i naturen rundt deg. Nesten hvert eneste hormon frigis som en reaksjon på den cirkadiske klokken (den innebygde og søvn- og våkensyklusen). Noen av oss er morgenfugler, mens andre er natteravner. Når vi jobber nattskift, forstyrres den naturlige rytmen. Men tommelfingerregelen er å gå til sengs hver kveld på samme tid, våkne til samme tid og komme seg ut i solen. Da kommer du i takt med den naturlige døgnrytmen, og hormonbalansen optimaliseres.

Til toppen

Om forfatter Sara Gottfried

Sara Gottfried er en amerikansk gynekolog, profilert hormonekspert, yogainstruktør og bestselgerforfatter. Hun er kjent for mange norske kvinner etter at hun i 2016 var gjest på TV2 God morgen Norge og ble presentert i magasinet Tara i forbindelse med sitt naturlige hormonprogram. Kropp i balanse, hennes første bok på norsk, er selve bibelen om hormoner.

Til toppen