Kroppens visdom (Heftet)

Hva sinnet trenger å vite om kroppen

Forfatter:

Ole Gorseth Augestad (Oversetter)

Om alt sinnet trenger å vite om kroppen for at du skal kunne forbedre helsen og øke velværet. Verdifull innsikt og jordnære, praktiske teknikker forklart trinn for trinn som setter deg i kontakt med kroppens visdom.

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: A Guide to Body Wisdom
Oversatt av: Augestad, Ole Gorseth
ISBN/EAN: 9788202606381
Kategori: Selvutvikling
Omtale Kroppens visdom

Når kroppen er klokere enn sinnet

Da gjelder det å lytte. For kroppen har sin egen medfødte intelligens. Og jo mer vi blir kjent med kroppen, desto mer oppdager vi at kroppsbevissthet er en kilde til velbehag som kan hjelpe oss til å ta riktige valg.

Av Anne-Line Henriksen

Vår moderne tid har en pris. Vi sitter mye, tenker mye, bekymrer oss mye og har redusert kontakt med kroppens medfødte intelligens. I vår 24/7-verden hvor alt beveger seg fort, og stimuli kommer på løpende bånd, kan det være at kroppen din konstant går på høygir og stadig er under press. I Kroppens visdom skriver Ann Todhunter Brode om forholdet mellom kropp, sinn og sjel, og hvordan samspillet former vår opplevelse av å være i verden. Å bli mer oppmerksom og lytte til hva kroppen forteller, er første skritt mot å legge merke til hvordan vi lever. Hvordan du verdsetter kroppen din har mye å gjøre med om du oppfatter den som en eiendel eller som en forpliktelse.

Radiosender og mottaker
Kroppen din er en eneste kjempestor nonverbal radiosender og mottaker. Den tar inn holdningsskapte sendinger fra andre, og de får inn tilsvarende fra deg. Et velkjent eksempel: Du merker at du strammer deg innvendig når noen spør om de kan komme på besøk, eller inviterer deg med på en tur. Da skal du stoppe opp og tenke deg om før du svarer ja av gammel vane. Strammingen er kroppens måte å fortelle deg at du må ta hensyn og gi deg selv omsorg.

Den følsomme kroppen er en døråpner til den kloke kroppen. Ikke bare kan den kloke kroppen være en veileder og pleie deg når du er syk, den er også et sted å begynne når du har behov for å lege gamle sår og etablere nye rutiner. Husk at:

Kroppen din lytter til alt du sier og tenker.

Når du ikke bryr deg om kroppen, reduserer du potensialet for lykke og god helse.

I stedet for å suse frem på autopilot – som mange av oss har for vane, særlig når vi er stressa – så tenk på kroppen som en intelligent navigatør. Du kan stole på den når det gjelder ernæring, trening, hvile og helbredelse. Du kan stole på den når det gjelder å treffe gode beslutninger. I boken finner du mange eksempler og klienthistorier.

Hvordan «låse opp» kroppens stemme?
Tren på å være oppmerksom og følge bevegelsene dine gjennom dagen, og sørg for å invitere kroppen med i bevegelsene. Når du tørker deg med et håndkle, gir noe til en kollega, klapper hunden eller går inn i bilen, så pass på at du lar hele kroppen delta.

Kroppen er ditt naturlige hjem helt fra det grunnleggende behovsstadiet. På et dypere nivå sitter kroppen med hele historien din. For å komme i nærmere kontakt med kroppen, må du forholde deg til deg selv, og til verden, fra innsiden. For å klare den nye tilnærmingen, er det viktig at du slutter å snakke ned din egen kropp. La det bli slutt på avvisning, respektløshet og adferd som ser bort fra kroppen! Begynn med å inkludere, innlemme og utforske! Det betyr at kroppen din faktisk er deg. Spør deg selv:

Føler jeg meg bra?

Kjennes noen del av kroppen min innsnevret, avsondret eller inneklemt?

Beveger magen min seg lett og rytmisk ved hvert åndedrag?

Har hendene mine et lett grep om boken, eller klamrer de seg til den?

Er hovedfokuset mitt inne i mitt eget hode? 

Ta en rundtur i kroppshuset ditt
En rundtur i kroppshuset ditt er en stikkprøve du kan ta når som helst som en rask kontroll av ditt sanne jeg. Du kan gå til kroppen for å finne ut hvorfor du er stresset eller kjenner ubehag eller smerter. Det innebærer at du må være villig til å ta en pause; være stille, skru av alle ytre stimuli og lytte innover. En del informasjon når hjernen gjennom instinktive og intuitive kanaler. Som en del av overlevelsessystemet vårt forteller denne informasjonen deg om du bør stole på eller tvile på, bevege deg nærmere eller bort fra, ta imot eller støte vekk, og så videre. Disse tilsynelatende subtile forskjellene har en dyp påvirkning på alle våre beslutninger, tiltrekninger og oppfatninger. Holdningen vår avslører også en del om hvordan vi har det inni oss. Selv om det kan være nonverbal kommunikasjon som ikke fanges opp av det kognitive sinnet, påvirker det hva folk tror og føler om deg. Følelser kan knyttes til muskelspenninger som i kjevemuskulaturen fordi du biter tennene sammen i stedet for å si at du egentlig er sint. 

Kroppen som GPS
Bruk den våkne kroppen din som et personlig kompass eller som din egen GPS, og la den hjelpe deg med å sette søkelyset på dine dypeste sannheter. Men for å få tilgang til din «kroppsportefølje» må du gå dit og være der; kjenne etter i magen, legge merke til pusten og om du strammer skuldrene. Klarer du å slappe av og høre hva kroppen forteller, kan den vise vei når du for eksempel skal ta en viktig beslutning. For når ansiktsuttrykket eller holdningen din samsvarer med det du sier, formidler det ekthet og trygghet. Ønsker du at man skal stole på deg, må du si ja – eller nei – med både kropp og ord. 

Å kommunisere med intelligensen til den følsomme kroppen din er, som du skjønner, verdifullt i alle situasjoner. Du blir mer forankret i kroppen og føler deg tryggere. Og når du føler deg trygg, begynner du å snakke ut fra din egen indre sannhet og lytte med din egen indre viten. Det du sier vil ha en naturlig autoritet, og det du hører vil bli forsterket av det du føler. Samhandlingen din begynner å ha en intimitet som tilfredsstiller, og en nøyaktighet som er til å stole på. Det kjennes også bedre å være i kroppen!

Forandring fryder
Hva er så kroppens visdom? «Visdommens gave vil over tid bli gitt til dem som våkner opp, stiller opp og står på kanten, der hvor all vekst skjer,» sier Ann og beskriver videre at «å stå på kanten» betyr at det er der hvor sår heles og erfaringer blir til omsorg. Ofte kan livskriser være det som skal til for å bruke mer tid på å bli kjent med oss selv og kroppen. Det første skrittet på veien til å komme seg løs er å begynne å bevege seg. Bryt med gamle vaner, det du gjør på autopilot. Gjør noe – hva som helst – annerledes. I stedet for å se på TV eller ty til sosiale medier, les en bok, eller bare vær stille. Finn en positiv affirmasjon, og gjenta den hver eneste dag. Ta deg tid til å være i livet og kjenne på gleden.

Kroppens visdom ga meg en påminnelse om hvor viktig det er å være til stede i øyeblikket og legge mer merke til kroppens følelser, kjenne ordentlig etter for å kunne ta klokere valg. Jeg er sikker på at du vil erfare det samme når du leser Kroppens visdom.

Til toppen

Andre utgaver

Kroppens visdom
Bokmål Ebok 2019
Om forfatter Ann Todhunter Brode

Ann Todhunter Brode har i sitt virke som lærer, terapeut, healer og forfatter i over førti år konsentrert seg om forholdet mellom kropp, sinn og sjel og om måten dette forholdet former vår fysiske opplevelse på. Hun har skrevet artikler for Health Source Magazine, Santa Barbara Independent, Huffington Post og Somatic Psychotherapy Today Journal.

www.AnnTodhunterBrode.com

Til toppen