Lasaruseffekten (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 548
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788203362347
Kategori: Krim og spenning
Omtale Lasaruseffekten

Dødens hemmelighet

Spenningsforfatter Tom Egelands gjennomgangshelt i hittil sju bøker, albino-arkeologen Bjørn Beltø, gir seg i kast med sitt hittil største og mest spektakulære mysterium: Hva skjer med oss når vi dør?

Beltø er på jakt etter oldtidsmanuskriptet De dødes bok. Men han er ikke den eneste. En fryktet munkeorden er villig til å gå langt for å stanse ham. Samtidig er medisinske forskere i USA i ferd med å avdekke hva som skjer med oss etter døden. Det topphemmelige forskningsprosjektet har fått kodenavnet Lasaruseffekten. Beltø avdekker snart en skremmende sammenheng mellom De dødes bok og Lasaruseffekten.

 

Perfekt underholdning for den som søker spenning med mystikk-historisk dybde, og for alle fans av Tom Egelands omfattende graving i religiøse tekster.

Til toppen

Andre utgaver

Lasaruseffekten
Bokmål Ebok 2017
Lasaruseffekten
Bokmål Lydbok-CD 2017
Lasaruseffekten
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017
Lasaruseffekten
Bokmål Heftet 2018

Flere bøker av Tom Egeland:

Intervju

Svaret på livet (og dødens) store spørsmål

– For Bjørn Beltø er en doktorgrad utrolig mye mer sexy enn silikonpupper, sier Tom Egeland. I Lasaruseffekten treffer den berømte arkeologen en amerikansk forsker mens de sammen leter etter De dødes bok.

De dødes bok står i sentrum i Lasaruseffekten. Når dukket den opp på din og Bjørn Beltøs radar, og hva er det som gjør deg så åpenbart fascinert av den?
– De dødes bok materialiserte seg først som en tittel i hodet mitt. Bare hør på klangen – De dødes bok…passe creepy! Den egyptiske Dødeboken er bare ett av foreleggene for De dødes bok, som rommer enda eldre og dypere esoterisk visdom. Tenk deg et verk fra oldtiden med alle svarene på dødens gåter og sjelens natur, hvor ufattelig fascinerende ville det ikke ha vært å lese en slik bok? 

Hva var det morsomste å researche til Lasaruseffekten?
– Som de fleste er jeg nysgjerrig på hva som skjer med oss når vi dør. Å sette seg inn i dødsprosessene – og teoriene om hva som fysiologisk skjer med hjernen og tankevirksomheten vår mens vi dør – var skummelt og spennende på samme tid. Den mest overraskende researchen knyttet seg nok til holdningene til reinkarnasjon i jødedommen og den tidlige kristendommen. Noen tidlig-kristne sekter trodde på sjelevandring, men den forestillingen ble naturlig nok slått hardt ned på av kirkefedrene.      

Bjørn Beltø er like nervøs og usikker som alltid, men også fryktelig nysgjerrig. Hva er det som lokker ham ut på eventyr når han får denne litt tvilsomme henvendelsen om De dødes bok?
– Han er nysgjerrig på fortidens gåter – og når han samtidig skal finne ut av hva som egentlig skjer med oss etter døden, er det et oppdrag han ikke klarer å takke nei til. Selv om han hadde tenkt å male kjøkkentaket og fikse opp i balkongkassen. Bjørn Beltø er nysgjerrig og pågående, samtidig som han er engstelig og usikker av natur. Denne tosidigheten gjør det morsomt for meg å skrive om ham, for han er ingen typisk krimhelt.   

Bjørn Beltø sier ja til de fleste tilbud om eventyr han får. Har han noensinne sagt nei når eksentriske rikfolk ringer og vil ha ham på laget?
– Å ja, Bjørn sier nei stadig vekk. Men jeg skriver jo ikke bøker om det.

Beltøs tapte kjærlighet Diane dukker også opp som en bifigur, men den kvinnelige hovedrollen er en ny amerikansk forsker. Ser du for deg noen fremtid for Beltø og Annabelle Craft?
– Bjørns problem er at han drømmer om en fremtid med enhver uoppnåelig kvinne. For ham er en doktorgrad utrolig mye mer sexy enn silikonpupper.

Du får tilbakemeldinger fra prester og kristne som liker din graving i religiøse tema. Hvilke tilbakemeldinger forventer du nå som reinkarnasjon får plass i Bjørn Beltø-universet?
– I boken problematiserer jeg de kristnes forhold til reinkarnasjon satt opp mot kristne dogmer. Og som én av de kristne romanfigurene sier: hvis man bare justerer teologien og dogmene, kan man være kristen og samtidig tro på sjelevandring. Slik noen tidlig-kristne sekter gjorde. Boken foregir ikke å være noen fasit, som alltid er handlingen i Beltø-bøkene en tankelek som jeg håper utfordrer og stimulerer og kanskje provoserer leseren.  

I Lasaruseffekten handler det mye om hva som skjer med sjelen etter vi dør. Hva tror du selv etter å ha dykket ned i dette materialet?
– Som ateist tror jeg på et evig mørke. Men jeg håper jeg tar feil.

Det dukker opp flere sikkerhetstjenester - religiøse og nasjonale - i Lasaruseffekten. Er dette inspirert av ting som har skjedd i den virkelige verden?
– Sikkerhetstjenestene i boken representerer først og fremst en usynlig overmakt – vissheten om at «noen» vet hva du gjør, lytter til telefonsamtalene dine, leser epostene dine. I USA har NSA og Homeland Security mange fullmakter. Amerikanske myndigheter vurderte sågar å kreve passordene til Facebook og andre sosiale medier før folk fikk slippe inn i USA.

Som vanlig er vi nysgjerrige på veien videre går for Tom Egeland og Bjørn Beltø, hva leser du av research og potensielt kildematerial om dagen?
–  Et av de sentrale spørsmålene i bøkene om Bjørn Beltø, handler om Jesus. Hvem var han egentlig? Og hvordan ble han til den Kristus vi kjenner gjennom Det nye testamente? Det vil ikke overraske meg om Bjørn fortsetter å grave i disse mysteriene.

 Tom Egeland er intervjuet av Asbjørn Slettemark

 

 

 

Til toppen