Mamma er en gåte (Innbundet)

Når kroppen angriper seg selv

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202565121
Kategori: Familie og helse
Omtale Mamma er en gåte

Hvorfor angriper kroppen seg selv?

Dette er historien om en ung forsker som tenkte utenfor boksen og gikk egne veier, og en reise inn i immunforsvarets verden og historien om et mysterium ingen ennå har klart å løse: Det autoimmune mysteriet.

I sin mors begravelse hentet 13 år gamle Anita Kåss et leksikon fra bokhylla og leste om leddgikt for første gang. Hun ville finne svar på spørsmålet: ble mamma syk fordi jeg ble født? Hun bestemte seg for å finne ut alt om leddgikt og for å finne en behandling. Det var begynnelsen på et liv som forsker.

Leddgikt er en av over 80 autoimmune sykdommer, og autoimmune sykdommer rammer 5-10 prosent av befolkningen. Det betyr at flere hundre tusen nordmenn lever med en kropp som angriper seg selv. Eksempler på slike sykdommer er diabetes og multippel sklerose. I all hovedsak rammer de kvinner. Autoimmune sykdommer er i vekst, særlig i vestlige land, uten at forskerne vet hvorfor. Dette er i dag en av de største utfordringene helsevesenet står overfor.

Det har vært en rivende utvikling innen forskningen på immunsystemet de siste tiårene, og det er oppdaget bedre behandlinger for autoimmune lidelser. Men hvorfor immunsystemet går til angrep på egen kropp, av og til med dødelig utfall, er det ingen som vet svaret på. Det finnes heller ingen kur. Selv om millioner av pasienter lider, er fortsatt autoimmunitet en av medisinens største gåter. Denne pasientgruppen opplever ofte å ikke bli hørt.

Jakten Anita Kåss startet som trettenåring kan med videre forskning føre til bedre behandling for millioner av pasienter over hele verden. Anitas ferd mot mer kunnskap om autoimmune sykdommer og et potensielt gjennombrudd, danner rammen for en populærvitenskapelig reise inn i autoimmunitetens verden. Boken gir en lettfattelig innføring i immunsystemet og autoimmune sykdommer og hva vi vet om årsaker og behandling 

Til toppen

Andre utgaver

Mamma er en gåte
Bokmål Ebok 2018
Mamma er en gåte - Når kroppen angriper seg selv
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019