Milarepa (Innbundet)

visdom fra Tibets store mester

Forfatter:

Henrik Mathisen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 451
Forlag: Arneberg Forlag
Språk: Bokmål
Oversatt av: Mathisen, Henrik
ISBN/EAN: 9788282200967
Kategori: Religion
Omtale Milarepa

Tidløs visdom

Mennesker som har hatt en erkjennelse av tidløs visdom, har til alle tider formidlet sin innsikt videre.

Tibets store visdomsmester, Milarepa (1040–1123), var intet unntak. Han var en yogi, dikter og buddhistisk asket og eneboer, og selvbiografien hans, Milarepa, er sentral innenfor tibetansk buddhisme. Han skal ha behersket en spesiell åndedrettsteknikk som holdt kroppen varm i ekstrem kulde og har blant annet skildret en «tvekamp» med en snøstorm.

 

Milarepa kom fra en velstående familie og lærte seg svart magi etter at moren hadde oppildnet ham til å gjengjelde et økonomisk svik fra onkelen og tanten. Hevneren tok livet av et helt bryllupsfølge på 35 personer ved å fortrolle hester og sende haglskurer over sine fiender. Senere i livet angret han sine misgjerninger. Han kom under åndelig trening av en mester som påla ham flere øvelser som soning og som demonstrasjon av den rette overgivelse.

 

Den siste delen av livet tilbragte han som asket og eneboer. Det sies at takket være en absolutt hengivelse til åndelige øvelser klarte han å nå opplysning i løpet av ett eneste liv; han ble dermed en av de ytterst sjeldne menneskene som har maktet det.

 

Milarepa inneholder en frisk og levende formidling av livsvisdom.

Til toppen