Mormors kaker (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 144
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202450786
Kategori: Mat og drikke
Omtale Mormors kaker

Husker du barndommens kaker? Smakene, luktene, stemningen og den gode opplevelsen av å spise hjemmelaget. Kaker du spiste til en spesiell anledning, høytid og fest. Kari Finngaard gir deg over 50 gode oppskrifter på klassiske formkaker, kaker med frukt og bær, tradisjonskaker og kaker du kan oppbevare i boks. Nyt de vakre bildene som setter deg i den gode stemningen til å ta fram bakebollen. Boka inneholder også gode bake- og tilberedningsråd.

Bak, spis og nyt de gamle klassikerne som marmorkake, krydderkake, rullekake, banankake, tebrød, havrekaker og de beste vaflene! Kari har samlet sine favoritter og deler sine hemmeligheter. Bakst er en del av vår matkultur, og oppskrifter fra besteforeldregenerasjonen er verdt å ta godt vare på. Hvorfor ikke overraske med en nybakt kake full av skogens blåbær? Eller putte rødmende bringebær i lillemanns fødselsdagskake? Det beste kakene er de som er hjemmelaget.

La deg friste, Mormors kaker byr på klassiske kaker som

• Marmorkake
• Krydderkake
• Toscakake
• Sjokoladekake
• Klassisk sukkerkake
• Sukkerkake med sitronsmak
• Sukkerkake med krydder og epler
• Rullekake med bringebærsyltetøy
• Smuldreterte med rabarbra
• Fruktkake
• Bringebærbløtkake med vaniljesaus
• Sveler
• Banankake
• Vannbakkels
• Honningkake
• Vafler
• Sitronkake
• Sjokoladekladdekake
• Tebrød
• Havrekaker med korinter
• Kryddersmåkaker
• Krumkaker
• Sjokoladesnitter


Visste du?
Visste du at det ble servert kjeks og bakverk allerede på 1100 tallet? Og at inntil 1850-årene var sukker sett på som medisin, og ble bare solgt til høy pris i apotek. Etter hvert produserte man sukker i store mengder industrielt. Prisene falt, og flere hadde råd til den tidligere luksusvaren. Hjemmebaking ble mer og mer alminnelig innen alle samfunnsklasser. I borgerlige kretser inviterte husmødrene gjester til en kopp kaffe, te eller sjokolade og konkurrerte om å servere de beste, søte kakene.

Tips!
Formkaker og sukkerbrød får best resultat når de settes på rist litt nede i ovnen. Rullekaker, vannbakkels, småkaker og terter bør settes midt i ovnen.

Til toppen

Intervju

Hjemmebakte kaker frembringer minner fra barndommen. Noe vi fikk servert hos mor, mormor eller i festlige lag. Kaker fylt med omtanke og kjærlig omsorg.
Selv husker jeg aller best mors eplekake. Den hun bakte med sesongens saftige gravenstein mange lørdagsettermiddager om høsten. En rund kakeform med sukkerkakedeig, kanel og epler fant veien til stekeovnen.'

Snart seg kakeduften ut fra kjøkkenet og inn i stuen. En gyllen fristelse ble dagens høydepunkt, aller best sammen med en kremdott.
Glemmer heller ikke den mørke sjokoladekaken jeg ønsket meg til alle fødselsdager. En myk variant med solgul vaniljekrem. Jeg kan fremdeles huske smaken av den første biten jeg puttet i munnen. Mors kaker var verken overdådige eller spesielt iøynefallende. Men de var gode. Og bakt av moren min.

Et gjensyn med gamle kakeoppskrifter er utgangspunktet for denne boken. Våre bestemødre samlet venner og familie til kaffeslabberaser med storslåtte kakebord fylt med formkaker, bløtkaker og småkaker. Kake-oppskrifter går ofte i arv gjennom flere generasjoner, de deles med kjente og kjære. Det er viktig å verne om tradisjon og smakfulle klassikere.

Noen hemmeligholder sine oppskrifter og vil ikke dele dem med andre. Jeg tenker motsatt, og gir mer enn gjerne mine videre. Hvilken lykke gir det ikke når en venninne ringer og forteller at hun med hell har prøvd en oppskrift, og spør om flere.
Kakebakst må aldri bli en plikt eller et prestisjeprosjekt. Du skal bake fordi du har lyst. Blir kaken mislykket, er det bare å prøve på nytt. For som det heter: Øvelse gjør mester. Jo mer du baker, jo bedre blir du. Husk å spandere gode råvarer, gjerne økologiske fra lokale produsenter.

Kaker behøver heller ikke se perfekte ut. «Mislykkede kaker er det beste jeg vet», sa en gang en venn på besøk. Jeg hadde laget marmorkake som falt sammen på midten. Den så ikke spesielt innbydende ut, men var full av smør, egg og sjokolade, så jeg danderte den så pent jeg kunne. Med et beskjedent «unnskyld, men …» satte jeg fatet frem, og kunne forbauset konstatere at kaken forsvant i rekordfart.

Kakebaking er kjøkkenmagi. Det skjer noe spesielt hver gang vi blander mel, sukker, egg og smør. Når kaken hever seg i ovnen, dufter huset av hygge. Og kaker smaker ekstra godt når vi deler dem med andre.

God bakelyst!
Kari Finngaard

Til toppen

Om forfatter Kari Finngaard

Kari Finngaard er forfatter, fotograf og billedkunstner. Hun er bosatt i Oslo, men tilbringer det meste av sommerhalvåret på husmannsplassen på Finnskogen. Kari er opptatt av alle bordets gleder. Gode smaker, dufter og sanselig mat er blant livets viktigste faktorer. Kari jobber som frilans matskribent og fotograf i fagpressen.

Til toppen