Når gjøken galer (Innbundet)

Serie: Cormoran Strike 1

Forfatter:

Heidi Grinde (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 496
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Cuckoo's Calling
Oversatt av: Grinde, Heidi
Serie:
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202433086
Kategori: Krim og spenning
Omtale Når gjøken galer

Dette er den kritikerroste, første kriminalromanen av J.K. Rowling, skrevet under pseudonymet Robert Galbraith. Et gripende, elegant mysterium gjennomsyret av Londons atmosfære - fra de rolige gatene i Mayfair via pubene i East End til travle Soho. I hovedrollen en helt særegen detektiv, Cormoran Strike.

"Magisk krim fra Rowling [...] Jeg gleder meg allerede til oppfølgeren."
Tom Egeland, VG (terningkast 5)

Til toppen

Magien lever!
Tom Egeland, VG

Andre utgaver

Når gjøken galer
Bokmål Ebok 2014
Når gjøken galer
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Når gjøken galer
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Robert Galbraith:

Anmeldelser Når gjøken galer
"Rowling har truffet blink med radarparet Strike og Robin."
Dagbladet

«Når gjøken galer minner meg om hvorfor jeg ble forelsket i kriminallitteratur i første omgang.» 
Val McDermid

"En av de mest unike og overbevisende detektiver jeg har kommet over på år og dag."
Mark Billingham

« … en glitrende debutroman ... Galbraith leverer gnistrende dialog og en overbevisende skildring av tomheten som kan prege rikdom og glamour.»
The Times

 «Leserne vil ønsker å se mye mer til dette minneverdige etterforskningsteamet.»
Publishers Weekly

«En gripende fortelling.»
Irish Examiner

Til toppen

Om forfatter Robert Galbraith

J.K. Rowling
skriver bøker du lever i!

Joanne Kathleen Rowling ble født i Chipping Sodbury, nær Bristol i England, 31. juli 1965. Hun bor i dag i Edinburgh med sin mann og tre barn. Hun er forfatteren bak en av verdens mest kjente romanfigurer, Harry Potter. Hun kunne levd Herrens glade dager resten av livet. Hun er dollarmilliardær ifølge det amerikanske magasinet Forbes, og har solgt 450 millioner bøker på 74 språk i 200 land. Rowling er også kjent for sitt sosiale, moralske og politiske engasjement, og har selv opplevd hva det er å være klinisk deprimert og på nippet til selvmord. I første bok av hennes nye krimserie, skrevet under pseudonymet Robert Galbraith, er det nettopp et såkalt selvmord som er gåten som skal løses. 

Frigjørende opplevelse
Hun sendte først manuset anonymt til et forlag, og opplevde å bli refusert. Så ble det til slutt akseptert av forlaget Sphere Books, en del av Little Brown & Company, som hun samarbeidet med under utgivelsen av Den tomme stolen. Hun ble avslørt som forfatteren bak Galbraiths navn i Sunday Times 14. juli i år, og Rowling uttalte da at hun likte å være anonym mens hun skrev. Det var en "frigjørende opplevelse", og fantastisk å publisere og få tilbakemeldinger uten store forventninger og under et annet navn.

Ny seriesuksess
Det er ikke første gang hun bruker pseudonym, hennes tidligere bøker har initialene J.K. i stedet for bare hennes fornavn, Joanne. K. står for Kathleen, hennes bestemor, og grunnen til initialer i stedet for hennes fornavn var at forlaget mente færre yngre gutter ville kjøpe bøkene hvis de var skrevet av en kvinne. Det ble som kjent en gedigen kassasuksess, og mye tyder på at vi nå ser starten på en ny seriesuksess med voksne som målgruppe.

Klassisk radarpar
Rowlings nye bok er krim av klassisk britisk merke. Radarparet privatdetektiv Cormoran Strike og hans personlige assistent Robin er like klassiske som resten av romanen. Han er en forsoffen krigshelt fra Afghanistan med et miserabelt privatliv, hun er en nyforlovet og pågående kontorvikar, som viser seg å ha teft for kriminelle mysterier. Stedet er London. Det er duket for en mulig romanse på sikt, allerede i første bok viser det seg at de utfyller hverandre med stor forståelse og ikke minst omsorg. Når Rowling etter hvert får skrevet seg varm på denne sjangeren, har hun utført et mesterstykke som ikke så mange andre har greid: Å levere globale, litterære kassasuksesser for både barn og voksne.

Herlige London
At Joanne Rowling er samfunnsengasjert, skinner klart gjennom når vi blir kjent med de ulike karakterene og deres miljø i hennes nye bok. Rowling skriver både tankevekkende og humoristisk, og det er som kjent en utfordrende kombinasjon. Når hun i tillegg velger å legge handlingen til et London vi alle kjenner, er det duket for å slå opp paraplyene og slå følge med Cormoran Strike i duskregnet. For det er nettopp det som er Rowlings store styrke. Andres bøker leser du i. Rowlings bøker lever du i.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Bøker i serien