Norges kunsthistorie (Innbundet)

en kladd

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2003
Antall sider: 127
Forlag: Schibsted
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788251620413
Kategori: Humor
Omtale Norges kunsthistorie

Ellevill kunsthistorie

Tommy Sørbø er kjent som en seriøs, høyt profilert kunsthistoriker. Men mannen viser seg å ha en frodig rev gjemt bak øret: I denne særdeles underholdende boka driver han hemningsløst ap med sitt eget fagområde, kunsthistorien, og nekter seg ingenting i sine tallrike, respektløse referanser til dagens selvhøytidelige kulturliv.

Forfatteren påstår at han selv aldri har blitt ordentlig kjent med noen store kunstnere. De få gangene han har støtt på dem var det enten for mørkt, røykfylt eller sent til at han kunne få noe orden på det morgenen etter. Men selve kunsthistorien har han etter hvert fått til å henge på greip - ikke minst takket være et bevisst forhold til løse rykter,
antagelser, oppsiktsvekkende funn av nytt kildemateriale, ville spekulasjoner, fordommer, avsporinger og åpenbaringer. Dette er humor på høyt nivå - gled deg!

Til toppen

Flere bøker av Tommy Sørbø:

Utdrag

Thomas Fearnly (1802-1842) var Norges første kitschmaler, særlig kjent for sine effektfulle sammenstillinger av isbreer, alpetinder, solnedganger og hjorter. Ingen norsk kommune var for trist eller grå til at han kunne gi den et løft. I Fearnlys kyndige hender ble Halden til Geiranger og Lillestrøm til Tyrol. Han kjempet for å gjøre alt det
smålåtne og lokale til noe stort og internasjonalt. Dette er en tradisjon regissøren Stein Winge senere har ført videre. Gi Stein Winge manuskriptet til "Folk og røvere i Kardemommeby", og vips etter ett års arbeid, ti millioner kroner, to tonn tørris og fem utbrente pyroteknikere så har man en seks timers forestilling på Nationaltheatret som damper av sex, pølser, lakk og lær."

Til toppen