Plantenes ånd (Innbundet)

Forfatter:

Kari Kahrs (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 288
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Plant Spirit Healing
Oversatt av: Kahrs, Kari
ISBN/EAN: 9788202299262
Omtale Plantenes ånd

La deg helbrede av plantenes ånd

Du har sikkert både smakt og smurt deg inn med naturens gaver, men visste du at plantene også har en ånd som du kan kommunisere med og få helbredende hjelp fra?

Kari Kahrs
Blader, blomsterknopper, røtter og oljer. Fra de tidligste tider har plantene gitt av seg selv til vår helbredelse og vårt velvære. Urtelege Pam Montgomery har forsket på planter siden 1980-tallet. Hun har oppdaget at jordens grønne vekster er utrolig intelligente, flerdimensjonale skapninger med en kraftfull evne til å helbrede på et grunnleggende, åndelig nivå.

Teer, tinkturer, eteriske oljer og annet basert på plantenes fysiske bestanddeler er ett aspekt ved de helbredende egenskapene til naturens vekster, og noe de fleste av oss har erfaring med. Men dette er ikke plantenes hele, sanne og unikt sammensatte natur, sier Pam Montgomery. De har også ånd. I arbeid med en plante opplever hun at det oppstår en samskapende forbindelse mellom henne og planten – en blanding av energifelter. I dette samspillet erfarer hun at helbredelse skjer på det aller dypeste nivå, det som er utgangspunktet for alle positive forandringer på alle nivåer.

Spurte plantene
Pam Montgomery lærte om planter og urter av sin bestemor. Som voksen begynte hun å undervise om urter og startet sin egen praksis. På den tiden begynte urtemedisinen å bli kjent. Hun erfarte at folk tok urtene sine og ble friske en stund, helt til sykdommen dukket opp igjen i en annen form. Hun begynte derfor å forske på hvordan helbredelsen kunne bli varig. Urtelegen har aldri tvilt på sin evne til å kommunisere med plantene – noe vi får en rekke morsomme og hjertevarmende eksempler på i boken – så hun gikk direkte til plantene for å finne ut hvordan de kunne hjelpe henne.

Planteprat
De fleste betrakter planter som passive skapninger, sier Pam Montgomery. Ettersom de mangler synlig evne til å forflytte seg, kan man kanskje tro at de også mangler atferd og intelligens. Sannheten er at de har en enorm evne til å beregne og ta beslutninger i forbindelse med komplekse forhold i sine omgivelser, som lys, vann, tyngdekraft, vibrasjoner, kjemikalier, temperatur, lyder og rovdyr. De har innfløkte varslingssystemer og kan advare naboene sine når farer truer. De kan jakte og konkurrere, motta signaler fra andre planter, og deretter huske alt dette slik at de kan fastsette fremtidige intensjoner og foreta intelligente valg.

Hvordan snakke med dem?
Plantene ønsker å være våre venner og hjelpe oss i vår åndelige utvikling. De vet at de har et bånd til oss og betrakter oss som deres småbrødre og -søstre som trenger hjelp til å modnes, som forfatteren sier. Men hvordan snakker man med dem? Montgomery sier at ettersom språket ikke er det samme som vi mennesker bruker, må vi tre inn i et språk som er felles for både planter og mennesker. Vi må finne den felles plattformen der begge parter står. Det kan være lys, lyd og åndedrett, og kommunikasjonen kan skje i form av fornemmelser og følelser i oss som skapes av vibrasjonsfrekvensen i lyset, lyden og åndedrettet.

Ulike personligheter
Plantene er den lettest tilgjengelige veien til helbredelse, og helbredelsesprosessen er komplett når planten brukes fysisk, følelsesmessig og åndelig. På grunn av lysets og lydens vibrasjonsmessige egenskaper og det høye intelligensnivået hos plantene, er deres evne til å kommunisere og helbrede overlegen alle andre livsformer, oss mennesker inkludert. Og det er en høyst personlig sak. Det er ikke gitt at mitt forhold til prestekragen, for eksempel, er det samme som ditt. Og det er slett ikke gitt at den på et åndelig plan vil påvirke oss på samme måte. Alle planter har sin egen personlighet og lever i henhold til sin egen sanne natur. Fiolen lever gjerne litt skyggefullt og tilbaketrukket, mens løvetannen sprenger seg opp fra fortau og plener. Fiolen virker beroligende og avkjølende, den er sky og upretensiøs, mens løvetannen er dristig på grensen mot å være aggressiv.

Å ta imot gavene
Når vi har mottatt en plantes healinggave, er det helt og fullt vårt ansvar å bruke den. Montgomery understreker at hvis vi ikke føler oss klare til å bruke plantenes healinggaver, skal vi heller ikke be om å få dem. Fra plantenes side forventes det en viss tillit når vi først har gått inn i det nære partnerskapet. Ofte vil planten be oss om å utføre spesielle ting for den som får healing, eller i forbindelse med en seremoni, eller ved endringer i vårt eget liv. Dette er oppfordringer som skal respekteres.

Når den samskapende forbindelsen med en plante er opprettet, er det også viktig at vi pleier forholdet på regelmessig basis. Det holdes ikke levende hvis vi bare bruker planten i healingpraksisen og kun tar det den har å gi uten å gi noe tilbake. Det er viktig at vi sørger for at det er et gjensidig forhold ved at vi nærer våre forbundsfeller planteåndene med gaver, bønner og anerkjennende, vennlige ord. Selv ofrer forfatteren blant annet tobakk, perler og gaver hun har laget selv.

Vitenskapen får stadig flere bevis som understøtter Pam Mongomerys erfaringer – den samme formen for erfaringer som urbefolkninger og tradisjonelle healere har hatt til alle tider. Hun hevder at vitenskapen står på randen av et enormt gjennombrudd, og har et håp om at det snart vil bli vanlig å se for eksempel undersøkelser som handler om den helbredende, vibrasjonsmessige resonansen hos planter. I mellomtiden kan vi jo merke oss at plantene i likhet med oss mennesker er i stadig utvikling, og at plantene alltid har ligget et skritt foran oss. Det er ingenting å skamme seg over – det betyr bare at vi kan glede oss over at plantene allerede er der med nye tilbud etter hvert som vi mennesker utvikler nye behov!

Til toppen

Utdrag

Din sanselige bevissthet på planten er avgjørende fordi den er grunnleggende for en vellykket overgang til et samskapende partnerskap. Dette er det nivået der du begynner å forstå personligheten til planten og kan avgjøre om det eksisterer en gjensidig forenlighet. Tenner møtet din interesse for den aktuelle planten slik at din begeistring motiverer deg til å bevege deg videre til et enda dypere nivå?
   Planten på sin side blir stimulert av din oppmerksomhet og tar imot din energi som vekker gjenklang. På dette punktet kan planten avgjøre om den vil utveksle energi med deg, avhengig av hvordan frekvensen i dine vibrasjoner stemmer overens med dens egne. Det er utrolig viktig å ha en intensjon når man arbeider med planter, for de vet hvor oppriktige vi er.
   Den største hindringen for oss mennesker i vår kommunikasjon med planter er å overvinne overbevisningen om at vi er større enn dem. Hvis vi går inn i et forhold i troen på at det er vår egen overlegne intelligens som kommer til å fortelle oss hvordan vi skal bruke planten, vil vi aldri komme særlig langt. Planter er svært intelligente skapninger som selv kan avgjøre om de vil dele sin viten med oss eller ikke. En utvikling av forholdet inn i et samskapende partnerskap avhenger av om vi og planten uttrykker et gjensidig ønske om å være på samme bølgelengde.

Til toppen

Om forfatter Pam Montgomery

Pam Montgomery er praktiserende urtelege, og hun healer ved hjelp av planteånder. På sitt senter i Vermont underviser hun i begge temaer og i åndelig økologi, og tar også imot klienter. Fra 1980-tallet har hun forsket på planter og deres intelligente natur og aktivt arbeidet for beskyttelse av medisinplanter. Hun har skrevet flere bøker om naturens helbredelseskraft, blant annet Partner Earth: A Spiritual Ecology.
www.PartnerEarthEducationCenter.com

Til toppen