Sinnet styrer din sunnhet (Innbundet)

Vitenskapelige bevis for at du kan helbrede deg selv

Forfatter:

Benedicta Windt-Val (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Mind over Medicine
Oversatt av: Windt-Val, Benedicta
ISBN/EAN: 9788202432270
Kategori: Familie og helse
Omtale Sinnet styrer din sunnhet

Bare placebo?

Da hennes egen helse begynte å skrante, forsto legen Lissa Rankin på sin egen kropp at en bit manglet innenfor skolemedisinens helbredelsestradisjon: kroppens medfødte evne til å reparere seg selv, og at det er sinnet vårt som aktiverer denne evnen. Hun ønsket å finne ut mer om dette fra et medisinsk ståsted. Det resulterte i Sinnet styrer din sunnhet.

Doktor Rankin viser deg hvordan du lytter til kroppens stille hvisken før den utvikler seg til høylytte rop om hjelp. Hun gir deg seks konkrete trinn for å avdekke ubalanser og aktivere din egen kropps selvhelbredende evne.

Ps: At kroppen kan helbrede seg selv, er noe legevitenskapen har kunnet dokumentere i femti år. Man har bare kalt det for placeboeffekt ...

Til toppen

Utdrag

Jeg begynte å grave dypt i pasientenes liv og stilte spørsmål de færreste leger noen gang hadde tenkt på. Er det noe som avholder deg fra å være ditt mest ekte, vitale deg? I så fall, hva er det som holder deg tilbake? Hva liker du ved deg selv, hva beundrer du deg selv for? Hva savner du i livet ditt? Hva setter du pris på i livet ditt? Lever du i et kjærlighetsforhold? Er du i så fall lykkelig? Hvis ikke, skulle du ønske at du var det?
 
Er jobben din tilfredsstillende? Føler du at du lever i pakt med hensikten med livet ditt? Føler du deg seksuelt tilfredsstilt, enten med en partner eller av deg selv? Får du utløp for dine kreative sider? I så fall, på hvilken måte? Hvis ikke, føler du deg kreativt hemmet, som om det er noe inne i deg som lengter etter å slippe ut? Er økonomien din god, eller er penger en stressfaktor i livet ditt?
 
Hva ville du ønske deg hvis en god fe kunne forandre på én ting i livet ditt? Hvilke regler følger du som du skulle ønske at du kunne bryte?
 
Jeg oppdaget at pasientenes svar ofte ga meg større innsikt i hvorfor de var syke enn det noen laboratorieprøver, medisinsk historikk eller røntgenundersøkelser kunne gjøre. Diagnosen var ofte krystallklar på en måte jeg tidligere hadde oversett fordi jeg ikke stilte de riktige spørsmålene.
 
Jeg ble etter hvert klar over at disse pasientene var syke, ikke på grunn av dårlige gener eller en skadelig livsstil eller uflaks, men fordi de var hjerteskjærende ensomme eller ulykkelige i usunne kjærlighetsforhold, dypt bekymret for økonomien sin eller fryktelig stressede. De fleste skrev en lang liste når de kom til spørsmålet: "Hva mangler i livet ditt?" Og mange av pasientene gråt når jeg stilte dem det samme spørsmålet ansikt til ansikt. Her var det noe som ikke hadde noe med grønnsaker eller trening eller vitaminer å gjøre.
 
På den annen side hadde jeg pasienter som spiste dårlig, sjelden mosjonerte, glemte å ta kosttilskudd og tilsynelatende var fullstendig sunne og friske. Når jeg leste svarene på deres spørreskjemaer, viste det seg at livet deres var fylt med kjærlighet, glede, meningsfylt arbeid, økonomisk overflod, kreative uttrykk, seksuell tilfredsstillelse, åndelig kontakt og andre trekk som skilte dem ut fra de syke helseentusiastene. De var kort og godt lykkelige. Og selv om de ikke tok spesielt godt vare på kroppen sin, var helsetilstanden likevel utmerket.
 
Det var da jeg begynte å stille pasientene mine to grunnleggende spørsmål. "Hva tror du selv kan være grunnen til sykdommen din?" Og det viktigste av alt: "Hva trenger kroppen din for kunne bli frisk?"
 
Da jeg begynte å stille disse spørsmålene, regnet jeg med at folk ville snakke om ubalanse i hormonene eller et usunt kosthold. Jeg tenkte kanskje de ville dele intuitive forslag om behandling med meg. Forslag som: "Jeg tror jeg velger kraniosakral terapi fremfor fysisk terapi", eller: "Jeg tror jeg venter med den kolesterolsenkende medisinen og prøver å legge om kostholdet i stedet."
 
Av og til svarte pasienter med innsikt i konvensjonelle helserelaterte behandlingsmetoder med forslag om konkrete tiltak: "Jeg trenger et antidepressiva", "Jeg tror at en penicillinkur vil gjøre susen", "Jeg har behov for å gå ned ti kilo" eller: "Jeg må få orden på hormonene mine."
 
Men langt oftere fikk jeg helt andre typer svar på spørsmålet om hva som kunne ligge til grunn for sykdommen: "Jeg gir og gir til jeg føler meg helt tappet." "Jeg er ulykkelig i ekteskapet mitt." "Jeg rett og slett hater jobben min." "Jeg trenger mer tid til meg selv." "Jeg er så ensom at jeg gråter meg i søvn hver kveld." "Jeg har mistet kontakten med hensikten med livet mitt." "Jeg får ikke kontakt med Gud lenger." "Jeg hater meg selv så intenst at jeg ikke klarer å se meg i speilet engang." "Jeg klarer ikke å se sannheten i øynene." "Jeg kan ikke tilgi meg selv det jeg har gjort." "Jeg lever på en løgn og føler meg som en bedrager."
 
Og når jeg spurte pasientene mine: ”Hva trenger kroppen din for å kunne bli frisk?”, ble jeg sjokkert over svarene de ga. ”Jeg må slutte i jobben min.” ”Det er på tide jeg kommer ut av skapet og forteller foreldrene mine hvem jeg er.” ”Jeg må gå fra ektefellen min.” ”Jeg må skrive ferdig romanen min.” ”Jeg må ansette en barnepike.” ”Jeg er så ensom. Jeg må skaffe meg flere venner.” ”Jeg må meditere hver dag.” ”Jeg må fortelle mannen min at jeg har et forhold til en annen.” ”Jeg må tilgi meg selv.” ”Jeg må bli glad i meg selv.” ”Jeg må slutte å være så pessimistisk.”
 
Du store verden ...
 
Selv om mange av pasientene rett og slett ikke var klare til å gjøre det intuisjonen fortalte at kroppen deres hadde behov for, lyttet de modigste av dem til den lille stemmen de hadde inne i seg, og gjorde radikale forandringer. Noen sluttet i jobben, andre gikk ut av ekteskapet. Noen flyttet til nye byer. Andre begynte omsider å leve ut de drømmene de hadde fortrengt så lenge.
 
Disse pasientene oppnådde fantastiske resultater. Av og til forsvant en hel smørbrødliste med sykdommer, og ofte skjedde det svært fort. Pasientene mine helbredet seg selv etter at flere års medisinsk behandling hadde vært forgjeves. Jeg var overveldet.

Til toppen

Om forfatter Lissa Rankin

Lissa Rankin er lege, forfatter, foredragsholder og kunstner. Når hun ikke er på jobb, skaper hun voksmalerier i atelieret sitt, står på ski, gjør yoga, danser eller går lange turer ved havet og blant redwoodtrærne i Marin County i California der hun bor sammen med ektemannen Matt, datteren Siena og hunden Bozoar.

Se: www.OwningPink.com og www.LissaRankin.com

Til toppen