Skyggen (Innbundet)

SOE-agenten Louis Pettersen

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202294632
Kategori: Historie
Omtale Skyggen

Skyggen - ny bok fra Arnfinn Haga!

Det var USA, Storbritannia og Sovjetunionen som vant andre verdenskrig, med god støtte av mange allierte. Men samtidig som den store globale krigen raste i årene 1940-45, hadde hvert tyskokkupert land sin krig og sin motstandskamp. Både på militært og sivilt område ble det kamp mot alt det nazismen stod for. For Arnfinn Haga er det ikke minst den personlige innsats av mange kvinner og menn som har gjort mest inntrykk. I underjordisk virke ble man sjelden og aldri beordret til å gjøre en jobb. På tross av risikoen for fengsling, tortur og tidlig død gikk man inn i striden av fri vilje og grep sjansen når den bød seg.
   En av dem som kom til å spille en sentral rolle i den militære delen av mostandskampen, var Louis Pettersen, og han er den røde tråden i denne boka. Som hemmelig agent reiste han fram og tilbake mellom England og Vestlandet mesteparten av okkupasjonstiden. Særlig med tanke på de to siste ufredsårene kan vi trygt kalle ham den grå eminense i motstandskampen i bergensdistriktet. Forsiktig og rådsnar på samme tid, stod han sentralt i spillet bak kulissene og hadde så mange slags tråder i sin hånd, samtidig som han hadde fast forbindelse med London, ikke minst over radiosenderen Redwing. Den ble operert av en annen bergenser, Gunnar Wiig-Andersen. Her i landet var han en av de telegrafister som holdt det lengst gående i felten uten avbrudd, han ekspederte en imponerende rekke telegrammer om utviklingen på Vestlandet og om begivenhetene i området.

Til toppen

Andre utgaver

Skyggen - SOE-agenten Louis Pettersen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Om forfatter Arnfinn Haga

Arnfinn Haga - et omfattende forfatterskap om nordmenn i krig

Arnfinn Haga har skrevet en rekke bøker om norsk motstandskamp under den tyske okkupasjonen 1940-45. Historieklubben tilbyr deg nå flere av hans tidligere bøker i tillegg til den nye utgivelsen Skyggen.

I mer enn tredve år har Arnfinn Haga hentet frem sine erfaringer under krigen og laget fortellinger om dem. Han har brukt krigens virkelighet og forteller om spenning, kamp, vennskap og tap slik at dagens generasjon kan få et innblikk i hvordan motstandskampen opplevdes av dem som deltok. De modige hverdagsmenneskenes innsats står i sentrum i Hagas bøker.

I desember 2003 ble Arnfinn Haga tildelt Kongens fortjenestmedalje i gull for sitt omfattende forfatterskap om nordmenn i krig. Under overrekkelsen ble det gitt følgende begrunnelse: "Med dine bøker har du reist et minnesmerke over mange enkeltpersoners uegennyttige og modige virke med livet som innsats. Du har også formidlet stolte kapitler av vår krigshistorie til fremtidige generasjoner."

Arnfinn Haga er født i 1936 i Sagvåg på Stord. Han er utdannet lektor, og hadde sitt virke i gymnaset til 1975, da han gikk over til å bli forfatter på heltid. Hans første bok, Det regner i fjellet, utkom i 1974. Forfatteren bor i Os i Hordaland.

Til toppen