Spionen (Innbundet)

roman

Forfatter:

Kjersti Velsand (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 189
Forlag: Bazar
Språk: Bokmål
Originaltittel: A espiã
Oversatt av: Velsand, Kjersti
ISBN/EAN: 9788280877956
Kategori: Romaner
Omtale Spionen

Mata Hari

Nederlandske Margaretha Geertruida Zelle tok kunstnernavnet Mata Hari som på indonesisk betyr solen («dagens øye») da hun bosatte seg i Frankrike under den første verdenskrig der hun opptrådte med eksotisk dans og var aktmodell på fotografiske kort.

Mata Hari var venn med politikere og offiserer fra begge sider i krigen, før hun i februar 1917 ble arrestert, dømt for spionasje og senere samme år henrettet ved skyting. Det har senere blitt diskutert om hun virkelig var spion eller ikke, og det er også blitt påstått at hun var kontraspion. Det sies at hun ikke ville ha noe bind for øynene da det skulle ha vært forsøk på å bytte ut patronene med løsskudd. Det har også vært hevdet at ved obduksjonen etter henrettelsen viste det seg at hun var gravid da hun ble skutt. Det har vært gammel praksis i land som praktiserer dødsstraff at gravide kvinner som er dømt til døden ikke ble henrettet før etter at barnet var født.

 

Paulo Coelho har basert boken sin på frigitte dokumenter om saken, særlig brevene hun skrev i fangenskap. Han er klar i sin oppfatning: «Hennes eneste forbrytelse var å være en selvstendig kvinne.» 

Til toppen

Andre utgaver

Spionen
Bokmål Ebok 2016
Spionen
Bokmål Heftet 2017
Spionen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017

Flere bøker av Paulo Coelho:

Anmeldelser Spionen

Det er ikke ueffent gjort, sidene flyr. Her er både fine tidsbilder fra Paris da byen var verdens hovedstad og nok av coelhoeske livsvisdomsbetraktninger. Selvsagt har han et underliggende frigjøringsbudskap her: Mta Hari var en frigjort feminist i en verden dominert av menn.
Aslak Nore, Aftenposten A-magasinet

Til toppen