Stemmen eller støyen (Innbundet)

om å være tro mot seg selv

Forfatter:

og

Hildegunn Solbø (Illustratør)

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 212
Illustratør: Solbø, Hildegunn
Forlag: Forlaget Press
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788275477727
Kategori: Selvutvikling
Omtale Stemmen eller støyen

Våg å være den du egentlig er!

Märtha Louise og Elisabeth har begge gått en lang vei for å finne sin egen stemme og våge å være den de er. Etter hvert har de funnet sin indre røst som forteller dem hva som er riktig for dem. De har også funnet trygghet og kraft til å stå i stormen når kritikken har rast som verst.

Av Kari Kahrs
Fra elevene deres på selvutviklingskursene de holder sammen, får de imidlertid ofte høre at de ikke egentlig gir svar på livets små og store spørsmål. Det de to damene derimot formidler i rikelig monn, er inspirasjon og verktøy som gjør det mulig for elevene å hente frem evnen til å lytte til sin egen indre visdom!

Som de sier: «Du vet ikke hvor mye kraft du holder tilbake.» De snakker av personlig erfaring. De har møtt motstand, har selv kjent på frykten for å stå frem og stå for det de tror på. Etter intenst arbeid med selvutvikling oppdaget for eksempel Märtha Louise hvor mye av sin styrke hun hadde lagt lokk over, hvor mye selvsikkerhet, hvor mange gode ideer, hvor mye pågangsmot, utholdenhet, latter, glede og ikke minst temperament hun hadde dekket godt til.

Når disse egenskapene får lov til å komme frem, sier hun, blir man mye tryggere, lykkeligere og friere. Selv begynte hun bevisst å ta beslutninger som gjorde at hun ble inspirert. Hun valgte å omgås mennesker hun syntes var spennende, som ga henne energi og støttet henne på den kursen hun var i ferd med å stake ut. Da opplevde hun at de som hadde tappet henne for energi ganske enkelt forsvant ut av livet hennes.

Gi slipp på det som ergrer!
Ønsket om å utvikle seg og være i kontinuerlig læring samt å formidle kunnskap, står sterkt hos både Märtha Louise og Elisabeth. Det fremgår tydelig av tekstene i boken, og det er ikke usannsynlig at nettopp denne trangen er en av årsakene til at de så langt har klart å drive undervisning med stor suksess i sju år. Med opplevelsen av å være i kontinuerlig læring følger en intens og kriblende følelse av å være levende. De anbefaler oss å gå på skattejakt i oss selv og finne ut hvor vi har mulighet til å utvikle oss.

«Bryt med de gamle mønstrene,» sier de, «bryt med frykten og fordommene som holder deg på stedet hvil. Kvitt deg med gamle følelser du ikke lenger trenger å ha med i bagasjen. Alle har potensial til å utvikle seg, til å være kreative. Våg å følge din egen flyt, og se hvor den leder deg.» Kloke ord, selv om det ikke nødvendigvis er like enkelt til enhver tid. Livets ubehagelige hendelser har en tendens til å feste seg i systemet lik smertefulle mothaker. Når vi senere møter tilsvarende situasjoner, kanskje også krevende, overstyrende og energitappende personer, rykker det i mothakene, og alle tidligere erfaringer og følelser knyttet til det aktuelle temaet, vekkes. Klarer vi å gi slipp på gamle, fastgrodde problemstillinger, vil nye møter med gamle problemer aldri mer ta luven fra oss. Her er det mye stoff til ettertanke å hente fra forfatternes fortellinger om sine måter å hanskes med livets små og store problemer på.

Livet skjer her og nå
Noe av det viktigste i livet er faktisk å være i det, sier forfatterne. Å være til stede, å delta, å få med seg alle detaljer og sinnstilstander som ofte får passere uten at vi tar større notis av dem. Klarer vi å være mer til stede i nået, i vårt eget liv, kan selv store utfordringer vise seg å være overkommelige, de kan attpåtil fungere som nyttig lærdom gjennom å avdekke traumer og vanskelige følelser vi ikke er ferdige med.

Hvorfor er det så vanskelig å leve i nået? I bokens tekster beskriver Märtha Louise og Elisabeth mange av de ytre faktorene som kan trekke dem bort fra tilstedeværelsen og opplevelsen av nærvær i hverdagen. Som de sier: «Vi stresser fra det ene til det andre, vi henger fast i erfaringer fra fortiden – det kan være alt fra noe som har skjedd på jobben til sterke minner fra barndommen – eller i bekymringene eller drømmene om framtiden. Hva som gjør at du kommer på plass i ditt liv og kan delta i det fullt og helt, det vet bare du. Svaret er forskjellig fra person til person. Gjør livet ditt mer spennende ved å være til stede fullt og helt!»

Fortsatt i skapet?
Har du ennå ikke dristet deg til å stå åpent frem med din sannhet, dine innerste tanker? Det kan være vanskelig, sier de to, særlig hvis denne sannheten er litt annerledes enn det som er allment akseptert. Dette vet de to en god del om. Det var trolig ingen fordel for Märtha å ha bakgrunn fra kongehuset da hun sto frem med sine evner og interesser for healing, englekontakt og utenomjordiske visjoner.

I møte med latterliggjøring, nedlatenhet og spørsmål ved tilregnelighet og fornuft kan det være tungt å stå for sine egentlige meninger. Det er like følelsesmessig smertefullt når det skjer i nærmiljøet, i familien, i venneflokken eller på jobben, som når man blir hengt ut i media nasjonalt slik de to forfatterne har opplevd mer enn én gang. I de årene de har samarbeidet og utviklet seg, har de erfart at nettopp dette er årsaken til at mange går inn i sitt eget åndelige skap og lukker døren forsvarlig etter seg. De har rett og slett ikke overskudd til å være den de virkelig er i samvær med andre. Egentlig, sier de to forfatterne, er det ganske trist for vårt tolerante samfunn at det skal være så lite akseptert å ha en annerledes oppfatning enn det folk flest gir uttrykk for. For hvem har rett til å bestemme hva som er riktig for andre?

Vis hvem du er!
Mange ganger underveis som spaltister i VG var forfatterne i tvil. Turte de å vise seg sårbare og svake, dele personlige tanker og opplevelser med hele nasjonen? De kom frem til at det lå kraft i å dele det nære, kanskje også det såre. Vanskelige situasjoner er en allmennmenneskelig sak. Kanskje noen ville kjenne seg igjen og dermed oppleve det som en støtte hvis de fortalte hvordan de selv møtte og reagerte på sine egne vanskelige tanker og følelser? Veien fra tanke til handling var ikke lang.

Resultatet uteble ikke. Artiklene der de gikk sterkest inn på sin egen sårbarhet, utløste en enorm og positiv respons. En respons som minnet dem på noe de hadde visst lenge, men kanskje ikke alltid hadde turt å stole på: Det er ingen grunn til å være redd for å vise sårbarhet og undertrykke følelser. Det du ikke lar komme til overflaten, det du fortrenger eller skjuler, blir liggende i energisystemet ditt og vil påvirke både kropp og sjel. Hvis du lar alle slags følelser, og alle sider av deg selv – både sårbarhet og styrke – komme til overflaten og inn i bevisstheten, kan du vokse som menneske og få en ny innsikt i deg selv. Det å favne seg selv uansett hva som kommer – også når man er sårbar og føler seg liten – det er å ha omsorg for seg selv. Og det skal man ha, mener forfatterne.

Egentlig har Märtha Louise og Elisabeth et ønske om å forandre hele verden til det bedre. De er ikke gründere av natur for ingenting. Et delmål er at leserne av den nye boken skal bli inspirert til å følge sitt hjerte og være bevisst til stede i sitt eget liv, og kanskje få styrke til å foreta de forandringene de måtte ønske. «Husk at ingen eier din sannhet eller din unike vei,» sier de, «du er den eneste som kan gå den.»

Til toppen

Andre utgaver

Stemmen eller støyen
Bokmål Ebok 2014
Stemmen eller støyen
Bokmål Lydbok-CD 2014
Stemmen eller støyen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014

Flere bøker av Märtha Louise og Elisabeth Nordeng:

Utdrag

Har du en drøm så vågal og vakker at du ikke tror den kan bli virkelig? Tenk om igjen. Drømmer kan bli virkelige. Vi har opplevd det selv. Som i historien om drømmeforlaget vårt. Vi to har lenge hatt et ønske om å bli utgitt på Hay House, verdens største alternative forlag. Vi kontaktet dem flere ganger, og ble høflig avvist hver eneste gang. Hele tre ganger fikk vi nei. Temaet vårt var rett og slett ikke originalt nok, fikk vi beskjed om.

Likevel hadde vi en sterk følelse av at det var Hay House som skulle utgi boken The Spiritual Password på det engelske markedet. Dypest sett har vi en tillit til at alt skjer til riktig tid. Ja, at det er umulig å forsere det som skal skje før alle brikkene er på plass, og drømmen kan åpenbare seg i livet. Men støtt og stadig settes denne tilliten og tålmodigheten på prøve. Egoene våre overtar. Vi forserer, og vil at alt skal gå så raskt som mulig.

Tidlig våren 2013 gjorde vi vårt fjerde fremstøt mot Hay House. Vi sendte prinsessen på møte med det mektige forlagshuset, utstyrt med presseomtale fra store deler av verden. Märtha var supernervøs: «Nå var drømmen vår avhengig av at jeg klarte å prate oss inn. Hvis jeg ikke klarte det, var det over og ut. Jeg famlet. Jeg stotret. Jeg rødmet. Hjertet hamret gjennom hele møtet, og etterpå tenkte jeg at det jammen var bra at jeg ikke hadde blitt selger.»

Forlagsredaktørene var ganske avvisende. Nå var det kjørt, tenkte vi. Men etter kort tid fikk vi en ekstra sjanse. Forlaget ville teste evnene våre. Hva mente de med det?! Elisabeth hadde akkurat dratt tilbake til Norge, og testingen skulle skje så fort som mulig – helst i går. To damer troppet til slutt opp på Märthas adresse, og med Elisabeth på Skype måtte vi gi den ene av dem en reading: Et sjelelig speilbilde av hvor damen var i sin personlige prosess der og da.

Det å bli lest på denne måten, at noen forsøker å se bak alle de stengslene som vanligvis settes opp mellom mennesker, kan være en sterk og skjellsettende opplevelse. Men denne damen satt stiv som en stokk. Ikke en mine. Ikke en bevegelse i ansiktet. Ikke et eneste tegn på at følelser ga slipp. Da alt var over, reiste hun seg og gikk rett ut døren, uten en takk. Vi begynte å se etter et annet forlag. Men noen uker senere kom likevel telefonen: Vi fikk JA, og The Spiritual Password har siden blitt utgitt i en rekke land. Det magiske kan skje!

Drømmer du om å gjøre noe stort? Kanskje sanker du mot til å si fra til noen som overkjører deg, kanskje skal du ta et nytt jobbvalg, sette en idé ut i livet, eller kanskje ønsker du å ta tak i noe som er vanskelig. Prosesser hvor du tar et steg i retning av å tørre mer, kaller vi «ekspansjon». Å ekspandere – uansett hvilket område det gjelder – kan være tøft. Men plutselig en dag er du der. Underveis vet du ikke at de stegene du tar, faktisk skaper veien.

Til toppen

Om forfatter Märtha Louise

Elisabeth Nordeng og prinsesse Märtha Louise traff hverandre på Holistisk Akademi. I 2007 startet de sammen Astarte Education, nå Soulspring, der de gir kurs i selvutvikling med en åndelig dimensjon. Kontakt med englene står sentralt blant skolens åndelige verktøy. De to har tidligere utgitt Møt din skytsengel, Englenes hemmeligheter og The Spiritual Password. www.soulspring.no

Til toppen