Tibetansk medisin (Innbundet)

Helbredelsesmetoder fra Tibet

Forfatter:

Kari Kahrs (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 176
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Tibetan Medicine
Oversatt av: Kahrs, Kari
ISBN/EAN: 9788204156211
Kategori: Familie og helse
Omtale Tibetansk medisin

Medfølelse helbreder

Leger nyter stor respekt i tibetansk kultur. De betraktes som levende manifestasjoner av medisinbuddhaen og arbeider ut fra en grunnleggende forståelse av at sinn og kropp er ett, og at medfølelse er en forutsetning for at pasienten skal bli frisk. Kanskje ikke så rart at de fleste som oppsøker tibetanske leger føler at de blir møtt av godhet og forståelse.

Kari Kahrs
Behandlingen starter alltid med endringer i kosthold og livsstil. Hvis det ikke hjelper, tas urtemedisiner i bruk, som legene selv tradisjonelt samler og lager medisiner av. Under utdannelsen lærer tibetanske leger å kjenne virkningen av mer enn 1000 urter i en rekke kombinasjoner. Skulle ikke urtene gjøre susen, er neste mulighet en mer direkte form for terapi, for eksempel akupunktur, moxabehandling eller kopping, som stimulerer energipunkter på kroppen. En annen mulighet er å gi pasienten piller som er skapt av åndelige mestre etter hellige oppskrifter.

Gammel, livskraftig kunnskap
Så langt tilbake man vet, har det hersket et nært slektskap mellom legevitenskap og buddhisme i Tibet. Helbredelsesmetodene bygger på en foredling gjennom århundrer av det beste innenfor urgamle helbredelsesmetoder fra India, Kina, Persia og Hellas sammensmeltet med buddhistisk meditasjonskunnskap, som fokuserer på esoteriske ritualer og lamaenes virke.
Det høres kanskje underlig ut, men i tibetansk medisin finner vi mange av de alternative metodene som allerede er blitt populære i vestlige land, blant annet meditasjon, yoga og urtemedisin.

Hele det tibetanske systemet med alle sine metoder og behandlingsformer er samlet i fire medisinske tekster som eksperter på tibetansk buddhisme mener har guddommelig opprinnelse og som derfor er dypt hellige. Tekstene beskriver 404 sykdommer og hvordan de behandles. Av disse 404 lidelsene kan 101 behandles ved hjelp av kosthold, urtemedisiner og teknikker som for eksempel akupunktur. De andre 303 lidelsene sies å være resultat av karma og kan kun kureres hvis pasienten tar i bruk ritualer og bønn, eller hvis en høyt medisinutdannet lama griper inn på pasientens vegne. Tibetansk medisin er et av verdens eldste helhetlige medisinske systemer. Det er en healingtradisjon som omfatter en unik forståelse av både årsaken til sykdom og hva som kjennetegner sykdommen, de indre livsenergier, samt en svært omfattende bok om legemidler.

All lidelse oppstår i sinnet
Et av de store temaene tekstene omhandler, er psykiatri og behandling av mentale sykdommer. I mer enn 1000 år har tibetansk medisin vært til stor hjelp for personer med mentale helseproblemer. De er blitt behandlet med urter, næringsstoffer og spesielle former for meditasjon. Vi skal ikke se bort fra at dette gjennomprøvde medisinske systemet også kan ha mye å tilby vår verden, der økningen i mentale helseproblemer nærmest har eksplodert i de siste få tiår. På verdensbasis i dag står salg av beroligende medikamenter, sovepiller, antidepressiva og andre medisiner som virker på sentralnervesystemet, for rundt 78 milliarder dollar årlig. Da kan det være vel verdt å vurdere andre og mer naturlige behandlingsformer, for eksempel tibetansk medisin. Noen av metodene kan kanskje virke enkle, men effekten kan være gjennomgripende. I stedet for bare å mestre sykdom lærer pasienten hvordan lidelsen kan kureres for godt, og blir ledet inn på en vei mot opplysthet, som ifølge tibetansk medisin er det samme som velvære og god helse.

Kunnskap om kroppen
Hvordan klarte tibetanske leger på 700-tallet å tilegne seg den brede kunnskapen om anatomi og organenes funksjoner som de beviselig hadde? Et av de ledende prinsippene i buddhismen er at en kropp uten ånd ikke er noe annet enn et tomt kar. Dette synet innebar at kroppen etter døden ikke ble betraktet som tabubelagt slik tilfellet var i vestlige samfunn. Tibetanske leger hadde dermed mulighet til å studere anatomi ved å dissekere kroppen på en tid da deres kolleger i vestlige land hadde forbud mot den slags undersøkelser. I tillegg hadde de himmelbegravelse – en skikk i den tibetanske kulturen som også åpnet for anatomiske undersøkelser. I dette ritualet, som lever den dag i dag, bringes den døde til en fjellhylle der liket kuttes i biter og gis til gribbene som en siste sjenerøs handling på vegne av avdøde. Historikere mener at en slik tilgang til kroppen i oppstykket tilstand kan forklare den detaljerte kunnskapen om anatomi og de indre organene. Det kommer blant annet frem i malerier allerede fra 1200-tallet som viser menneskets anatomi. Blant annet finnes det illustrasjoner av fosterets ukentlige utviklingsstadier. Detaljert informasjon om skjelettet ble også overført til bildeform: 360 av knoklene i kroppen er beskrevet i 23 forskjellige kategorier med 28 større og 210 mindre ledd. De medisinske maleriene viste også punkter som ble brukt ved moxabehandling og kopping.

Livskraftens kanaler
Selv om det var viktig for de første tibetanske legene å ha enkel tilgang til kroppsdeler de kunne utforske, var det den inngående kunnskapen de hadde om den indre anatomien på det energimessige planet som virkelig satte fart i fremveksten av den tibetanske helbredelseskunsten. Det viktigste området i så måte er bevisstheten om anatomien i de mystiske kanalene som frakter livskraften rundt i kroppen. I tibetansk medisin sies det at alle mennesker har totalt 72 000 mystiske kanaler som frakter livets pust gjennom hele kroppen langs veier som bestemmes av månens syklus. Disse usynlige kanalene betraktes som like viktige som – om ikke enda viktigere enn – de fysiske systemene. De danner den subtile kroppen, og alle punktene for akupunktur, moxabehandling, kopping og årelating i tibetansk medisin er basert på denne subtile kroppens anatomi.

Medisin for vår tid
Padmasambhava, grunnleggeren av tibetansk buddhisme, var en stor utøver av medisin i forhold til våre energidimensjoner og forutså mange av sykdommene i vår tid, blant annet kreft, aids og sykdommer som kommer av forurensing. Han beskrev også konkrete behandlinger for disse sykdommene. Han levde på 700-tallet, så det må man kunne kalle å være forut for sin tid! I vestlige land forskes det stadig mer på tibetansk medisin, noe som gir bedre muligheter for bevaring av tibetansk medisin og kultur samtidig som det åpner for nye behandlingsmetoder for lidelser som rammer dagens mennesker.

Til toppen

Om forfatter Ralph Quinlan Forde

Ralph Quinlan Forde er helhetsmedisinsk rådgiver, urtelege og aromaterapeut. Fordes buddhistiske linje har sitt utgangspunkt i Drikung Kagyu, og han har deltatt på lengre opphold med mestere fra denne linjen. Han er grunnlegger av Medicine Buddha Foundation, en veldedighetsorganisasjon som har som mål å bevare den tibetanske helbredelseskunsten for fremtidige generasjoner.

Til toppen

Utdrag

Å vende tilbake til hjertet
I alle former for medisin i Asia henviser man til hjertet som keiser. I tibetansk medisin ligger kanalen for livskraft like ved hjertet. Når kanalen irriteres av en ubalanse i en av energiene våre, følges det av mental sykdom. Tantriske healere hevder også at de som søker materiell makt ofte lider av hjertesykdommer. Meditasjon og andre helbredelsesteknikker søker å harmonisere de tre livsenergiene.
I vestlige samfunn er det en tendens til å skille mellom sinn og kropp. Det er viktigere å ”handle” enn å ”være”. Hjertet kan bli det legende mellomleddet som bidrar til at vi kan gjenopprette forbindelsen mellom sinn og kropp. Ifølge tibetansk mystisk anatomi finnes det en sfære med bodhi, en substans med opplyst sinn, i hjertets senter. Denne hjertedråpen, eller hjertets lysende buddhasfære, er kilden til alle essensene som gjennomstrømmer kroppen. Ved å fremme kjærlighet gjenoppretter vi balansen i dette grunnleggende systemet for menneskelig helse – og i omverdenen, for det vi stråler ut vekker det samme i andre.
Nyere vitenskapelig forskning har interessant nok oppdaget et kommunikasjonsnettverk i kroppen som strømmer gjennom immunsystemet, og som synes å bekrefte forbindelsen mellom hjerte og sinn. Forskere beskriver et hukommelsessystem som strekker seg gjennom hele kroppen, som er bygget opp av nevropeptider og deres reseptorer, og som er understøttet av hjertet og thymuskjertelen. Nevropeptidene gjennomstrømmer kroppen i et ”psykoimmunendokrint” system (det forholder seg til kropp, sinn og sjel). Å forstå disse tankene kan frembringe et paradigmeskifte når det gjelder hvordan vi tar vare på helsen – ved å utvise kjærlighet.

Til toppen