Tidløse gudinner (Heftet)

Om å leve uten tid og alder

Forfatter:

Benedicta Windt-Val (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 448
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Goddesses Never Age
Oversatt av: Windt-Val, Benedicta
ISBN/EAN: 9788202479688
Kategori: Selvutvikling
Omtale Tidløse gudinner

Livsglede og livslyst - hele livet!

Oppskriften på vitalitet og velvære for kvinner i alle aldre

Av Kari Kahrs

35 år? 50? 70? 90? Glem år og tall, du er en tidløs gudinne! Skulle det ikke føles slik akkurat nå, så les den visjonære legen Christiane Northrups siste bok, som allerede har rukket å bli en bestselger. Du vil se at veien til ditt tidløse jeg er kortere enn du tror!

Det finnes ingen aldersgrense for fysisk og mental fleksibilitet og kondisjon. Forskning har vist at 90-åringer kan bygge muskler og bedre sin balanse og smidighet (som forfatterens 92 år gamle mor). Ikke tro på de kulturelle mytene om hva du kan gjøre eller ikke gjøre i en viss alder. Ved hjelp av ny forskning, personlige historier og praktiske øvelser viser Northrup oss hvor mye bedre livet kan bli når vi glemmer frykten for å bli eldre.

Tiden er inne til en radikal forandring av det rådende synet på aldring, og iTidløse gudinner forklarer hun i detalj hvordan vi med enkle grep kan forandre fremtiden ved å tilegne oss en ny og tidløs innstilling som vil føre til fysisk, følelsesmessig, mental og åndelig oppblomstring.

Lev tidløst, lev bedre
Å bli eldre gir oss mulighet til å styrke vårt egenverd og vår kompetanse etter hvert som antall nerveforbindelser i hjernen øker og sprer visdommen fra et langt og godt liv i både hode og kropp. 
En nyere undersøkelse viser at synet på aldring har større innvirkning på livslengden enn lavt kolesterol, lavt blodtrykk og lav kroppsmasseindeks. Troen på de positive aspektene ved aldring har med andre ord sterk innvirkning på biologien, og dermed også på hvor lenge vi lever.

Uansett alder kan vi tillate oss å leve tidløst, sier forfatteren. Enten det handler om et ungdommelig utseende, god helse, frihet fra andres meninger om hva du kan tillate deg og hvorfor - vær dristig, ta noen sjanser! Ønsker du å farge håret lilla, gjør du det. Trives du med knallsterk leppestift, så velger du det. Tidløse gudinner eier sin egen skjønnhet - uten skam og unnskyldninger.

Ubearbeidede følelser - raskere aldring
Som lege vet Northrup det som er verdt å vite om menneskekroppen. Hun vet også at organenes helsetilstand ikke eksisterer adskilt fra vårt følelsesmessige velvære, fra tankene våre, den kulturelle programmeringen og det åndelige livssynet. Hun understreker at tankene og følelsene er de viktigste indikatorene på helsetilstanden. Positive som negative - de lagres i kroppen og har sterk innflytelse på cellene som bygger og vedlikeholder vev og organer. Ubearbeidede følelser som sinne, sorg, tristhet og skam kan føre til raskere aldring. De kan fremme produksjon og lagring av stresshormoner som bryter ned cellene, som i sin tur fører til betennelsestilstander som igjen kan forårsake en rekke fysiske lidelser som man gjerne forbinder med det å bli eldre.

Det er viktig å være klar over at immunforsvaret og motstandskraften forsterkes av positive følelser som medfølelse, kjærlighet og respekt, som setter oss i stand til å bekjempe bakterier og virus på en langt bedre måte. Når vi bygger opp den generelle helsen og velværefølelsen gjennom å erkjenne følelsene og forandre negative tanker og holdninger, og dermed også handlinger, vil vi merke at helsen og immunforsvaret styrkes av følelser som glede, oppstemthet, medfølelse og nytelse. Samtidig kan det føre til lindring av de betennelsestilstandene som legen understreker er den grunnleggende årsaken til alle kroniske, degenerative lidelser. 

Unn deg nytelse! 
Forkort «må gjøre»-listen og sett nytelse øverst. Vær ikke redd for å unne deg sjokolade, kaloririk mat eller alkohol en gang i blant. Studier av sunne, friske hundreåringer viser at mange av de tidløse eldre nyter både alkohol, sigarer og sjokolade. Gjør du nytelsen til et ritual, sier legen, vil kroppen oppleve det du kanskje er oppdratt til å få dårlig samvittighet over å innta, på en annen måte enn om vi bare inntar nytelsesmidlene i all hast - eller bruker dem som et middel til å lindre sinne eller nedstemthet. Og skal det først være et stykke sjokoladekake, gjør du det ordentlig - kjøp eller lag en godbit av beste kvalitet, sett deg i godstolen og vær fullt ut til stede mens du nyter luksusen langsomt. Spe gjerne på med latter og glede. Det sies at en god latter forlenger livet. Ja, det er faktisk bevist at latter har mange positive bivirkninger, blant annet lindring av inflammasjon, lavere blodtrykk, sterkere immunforsvar, bedre hukommelse og økt blodsirkulasjon. Latter virker også smertedempende fordi mengden betaendorfiner - nevrotransmittere som formidler velvære - øker. Hent frem ditt gode humør og la latteren runge!

Bruk din seksuelle kraft
«Seksuallysten hos kvinner avtar helt naturlig etter overgangsalderen,» heter det gjerne. Nei, sier Northrup, kvinner har sterk seksuell appetitt så sant de får sjansen til å bli kjent med og gi uttrykk for sine egne behov. Tidløse gudinner nyter sin seksualitet langt opp i 60- og 70-årene, ofte enda lenger. Selv om det muligens står i strid med alt du har hørt hittil, viser forskning at eldre kvinner har et langt bedre sexliv enn mange yngre kvinner. Sexlysten hos godt voksne kvinner kan ofte komme til uttrykk ved at de går dypt inn i kroppens rotsystem for å omskape seg selv, som Northrup uttrykker det, i stedet for å søke en partner. Det betyr ikke at lysten avtar, den tar bare en ny retning. Enten vi er i et parforhold eller ikke, sier hun, kan vi bruke den seksuelle kraften som en energikilde for livet vårt og aktivitetene våre. Hvis du er enslig og ikke i et seksuelt forhold, kan du gi uttrykk for den seksuelle drivkraften din på et noe nær ubegrenset antall sunne, positive og oppløftende måter. Start med å erkjenne at kroppen din er skapt av seksuell energi, og at det er den samme energien som er drivkraften i den i dag. Du er rett og slett et levende uttrykk for kilden til alt som er!

Det er nå du lever
Husk dette, sier hun: «Du har kraft til å være en tidløs gudinne og til å være en aktiv og positiv legemliggjøring av en lykkelig, tidløs måte å leve på - uansett hva som har skjedd tidligere i livet ditt.» Har du hatt det vanskelig, er det mulig å søke noe som er bedre. Og det vi søker, søker også oss. Hvem vil du være? Hvem ville du ha vært hvis alderen ikke var en faktor? Hun oppfordrer oss til å stille oss disse spørsmålene hver morgen, og leve ut svarene i løpet av dagen. La den tidløse gudinnen som lever i deg får slippe til og gi deg glede og nytelse hele livet. Skulle du være usikker på hvordan du blir en tidløs gudinne, finner du et 14-dagers program i boken. Det kan bli starten på et liv i større livsglede og livslyst.

Til toppen

Andre utgaver

Tidløse gudinner
Bokmål Ebok 2015
Om forfatter Christiane Northrup

Christiane Northrup er gynekolog og fødselslege, tidligere assisterende professor ved University of Vermont College of Medicine, bestselgende forfatter og en visjonær pioner når det gjelder kvinners helse. Hun er opptatt av forholdet mellom bevissthet, kropp og ånd og oppmuntrer kvinner til å skape helse på alle plan ved å lytte til sin indre visdom. Når hun ikke er på reisefot, danser hun argentinsk tango, går på kino, er sammen med venner, seiler og leser. Hun har utgitt en rekke bøker om kvinners helse, ikke minst Women’s Bodies, Women’s Wisdom, et referanseverk gjennom femten år. www.drnorthrup.com

Til toppen

Utdrag

For flere år siden utviklet jeg det vi kaller en «frossen skulder». Det er svært vanlig hos middelaldrende kvinner, og akkurat som med nesten alt annet, mener man at det henger sammen med hormonnivåer og overgangsalder - men jeg visste at det ikke var dette som var problemet mitt. Smerten meldte seg en dag som lyn fra klar himmel idet jeg løftet opp en vedkubbe for å legge i ovnen. Siden jeg ikke hadde pådratt meg noen skade, mente jeg at det måtte være noe følelsesmessig som var årsaken. Selv om smerten og bevegelseshemningen var aldri så reelle, måtte de likevel skyldes uforløste følelser. Hjernestudier har vist at emosjonell smerte gir seg utslag i nøyaktig de samme områdene av hjernen som fysisk smerte.

Etter å ha arbeidet med tusenvis av pasienter og gjort mine egne erfaringer med følelser og sykdom, har jeg lenge visst at all sykdom og alle lidelser - inklusive de som tilsynelatende er forårsaket av ulykker eller virus - innerst inne har en følelsesmessig komponent. Hvis vi visste hva dette følelsesmessige problemet besto i, ville vi ikke ha behov for å la det gi seg fysiske utslag. Derfor var jeg sikker på at det måtte ligge noen gamle, ubearbeidede emosjonelle sår i området rundt hjertet, ribbena og skuldrene, som er forbundet med fjerde chakra eller hjertechakraet. Men selv om jeg forsto dette med intellektet, visste jeg ikke hva det dreide seg om - og bevisstheten om at smerten måtte være psykosomatisk, ga ingen lindring. Jeg tilbrakte flere måneder med å forsøke å åpne energitilstrømningen til brystkassen og manipulere skulderen, med god hjelp av en holistisk kiropraktor og pilateslæreren min. Smerten ga seg litt, og mobiliteten i skulderen ble litt bedre. Men jeg visste at nøkkelen til full helbredelse var å frigi de blokkerte følelsene rundt hjertet mitt.
 
I flere år hadde jeg hatt et romantisk forhold til en mann jeg elsket høyt, men som ikke var følelsesmessig tilgjengelig for meg. Jeg arbeidet hardt for å prøve å få orden på forholdet, som på mange måter speilet det mislykkede ekteskapet mitt. Men siden jeg ikke kunne få dette forholdet til å dekke behovene mine, begynte jeg å tvile på min egen verdi som kvinne - et gammelt problem for meg. Var det mulig at skuldersmertene (og de brystsmertene som hadde dukket opp omtrent en gang i året de siste ti årene) hadde noe å gjøre med forholdet mellom meg og de viktige mennene i livet mitt? Jeg forgudet faren min da jeg var barn, men han var travelt opptatt med å ta seg av moren min og hennes behov, samtidig som han skulle forsørge familien.

hittil hadde jeg ikke vært moden for å ta tak i det. Det måtte en gjentagelse til, en reprise av den opprinnelige hjertesorgen far hadde påført meg - i form av et kjærlighetsforhold i voksen alder - for å bringe problemstillingen opp til overflaten gjennom fysisk smerte. Nå var plagene mine så omfattende at jeg sa meg villig til å bearbeide de følelsesmessige problemene i mitt forhold til faren min og begynne på et helbredende program, slik dr. Cohen foreslo for meg.
 
I tre dager etter hverandre gjennomførte jeg en prosess der jeg ga utløp for sinne og sorg. De neste to dagene brukte jeg 5–10 minutter på å arbeide aktivt med å forestille meg nøyaktig hvordan jeg ønsket faren min skulle ha vært overfor meg. Da jeg hadde renset ut giftstoffene fra cellene, gikk jeg i gang med å omprogrammere cellene med en ny historie. Det var som å rense jorden for stein og ugress før man planter nye stiklinger. Raseriutbruddene mine frigjorde også all frustrasjonen, sinnet og sorgen jeg følte over den emosjonelt utilgjengelige mannen i livet mitt. I løpet av to uker var smertene og stivheten i skulderen nesten forsvunnet. Det gikk omtrent en måned til før jeg ble helt smertefri og fikk tilbake full førlighet, men da var jeg til og med smertefri under pilatestreningen.
 
Under den helbredelsesprosessen jeg gjennomgikk i løpet av et par måneder, forsto jeg også at min manglende kjærlighet til meg selv gjenspeilet seg i noen av de nærmeste forholdene mine. Folk reflekterte mine egne holdninger til meg selv tilbake til meg! Det velutviklede intellektet mitt ville ikke la meg se det til å begynne med. Men mens jeg arbeidet med drømmene mine, og med øvelser som skulle hjelpe meg til å gi slipp på de følelsene jeg hadde for faren min, begynte jeg å forstå at jeg selv hadde en stor del av ansvaret for at jeg ble sittende fast i gamle holdninger og atferdsmønstre som ikke lenger var gunstige for meg. Legg merke til at jeg ikke sier at jeg ikke hadde rett til å føle det jeg følte, eller til å se på far som grusom i enkelte sammenhenger, eller til å opptre så defensivt og ta de valgene jeg hadde gjort - for eksempel å bli involvert med en følelsesmessig utilgjengelig elsker og avfinne meg med det. Jeg sier at jeg kvittet meg med det som ikke lenger var gunstig for meg. Jeg forsvarte meg selv og min egen verdi. Jeg erklærte at jeg fortjente en bedre behandling, og det måtte begynne på det eneste stedet jeg selv hadde noen kontroll over - hos meg selv. Selv om den smerten, sorgen og sinnet du føler, er helt berettiget, betyr ikke det at disse følelsene er gunstige for deg. Du må selv avgjøre om utbyttet ved å holde fast på alt dette, er verdt den prisen du betaler ved å sette helsen din i fare, føle deg elendig og skyve fra deg nye muligheter fordi du er mistroisk eller kynisk eller ikke tør ta tak i dem. Det er opp til deg selv å ta disse avgjørelsene. Jeg kan bare råde deg til å kvitte deg med alt det negative så du kan blomstre.
 
Healing er alltid en kombinasjon av følelsesmessig, fysisk og åndelig arbeid, og alle har vi uforløste problemstillinger som involverer foreldrene våre eller andre viktige personer fra barndommen, og som vi bør ta tak i. Disse mønstrene fastlegger rammene for helsen vår og forholdene våre gjennom hele livet, for de viktigste oppfatningene vi har om verden generelt og ikke minst vårt eget selvverd, dannes nettopp i løpet av disse tidlige årene. Som barn har vi ikke kapasitet til å bearbeide de smertefulle opplevelsene våre, hverken mentalt eller følelsesmessig. Vi tror kanskje at de vonde ordene fra andre har prellet av på oss, eller at vi har arbeidet oss gjennom dem i terapi eller ved å skrive om dem i dagbøkene våre. Men så oppstår det plutselig en fysisk lidelse eller en emosjonell krise - eller begge deler på én gang. Det er da det går opp for oss at det ligger noe gammelt grums et sted inne i oss som må komme seg opp og ut samme vei som det kom inn - gjennom kroppens vev og energifelt.
 
Kroppen vår elsker oss så høyt at den er villig til å gjøre alt som må til for å bringe oss til et punkt der vi erkjenner og gir slipp på den manglende kjærligheten til oss selv som gir oss hjertesorg. Budskapet i sykdommen og smerten kan være: "Det er på tide å hente helbredende kjærlighet inn i energifeltet ditt. Du har sittet fast i den emosjonelle smerten lenge nok nå. La meg skru opp volumet ved å skape fysisk smerte, så du får øynene opp for dette og begynner å ta vare på hjertet ditt."

Til toppen