Uforklarlig frisk (Heftet)

Ni nøkler til spontan helbredelse

Forfatter:

Benedicta Windt-Val (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Radical Remission
Oversatt av: Windt-Val, Benedicta
ISBN/EAN: 9788202455019
Kategori: Alternativ livsstil
Omtale Uforklarlig frisk

Mirakler skjer

Det store spørsmålet er: Hvorfor skjer de?

Av Kari Kahrs

Første gang Kelly Turner hørte en historie om total tilfriskning, var hun rådgiver for kreftpasienter ved et stort forskningssykehus i San Francisco. I lunsjpausen leste hun legen Andrew Weils bok Spontan helbredelse, om mennesker som var blitt helt friske etter såkalt uhelbredelig sykdom. Turner ble lamslått. Hadde det som sto i boken virkelig skjedd? Hadde de personene hun leste om faktisk overvunnet alvorlig sykdom uten bruk av tradisjonell medisin? Turner var ganske sikker på at de pasientene hun selv veiledet, ville ha gitt hva som helst for å få kjennskap til disse pasientenes hemmeligheter.
 
Turner ble så fascinert av det hun hadde lest at hun umiddelbart begynte å lete etter andre eksempler på fullstendig tilfriskning. Hun ble forbløffet. Mer enn tusen tilfeller var dokumentert, alle publisert i medisinske tidsskrifter, helt uten oppstyr. Selv hadde hun, som arbeidet ved et stort sykehus som drev omfattende forskning på kreft, aldri hørt om slike tilfeller!

Tiet i hjel? 
Jo mer hun fordypet seg i temaet, desto større ble frustrasjonen: Ingen drev seriøse studier av slike tilfeller, og det var heller ikke gjort noen forsøk på å følge opp pasientene som var blitt friske. Da hun begynte å snakke med personer som hadde lagt sykdommen bak seg, kunne de fleste av dem fortelle at legene absolutt hadde vært glade på deres vegne, men at de stort sett ikke hadde vært interessert i å få vite hva pasienten selv hadde foretatt seg. Enkelte kunne fortelle at legene faktisk hadde bedt dem om ikke å si noe til andre pasienter om den oppsiktsvekkende helbredelsen. De måtte ikke vekke falske forhåpninger …

Det var da Turner bestemte seg for å ta doktorgraden og vie livet sitt til å finne, analysere og snakke høyt om tilfeller av uforklarlig helbredelse. For hvis målet var å seire over sykdommen, måtte det vel være logisk å snakke med dem som allerede hadde seiret?

«Hvorfor ble du frisk?»
Da Turner begynte å studere tilfeller av fullstendig tilbakegang, oppdaget hun at to grupper stort sett ikke var nevnt i de drøyt tusen tilfellene omtalt i medisinske tidsskrifter. Den første gruppen var pasientene selv. I de fleste artiklene sto det ikke et ord om hva pasientene mente kunne ha ført til helbredelsen. Heller ikke legene som omhyggelig ramset opp alle de biokjemiske forandringene pasientene hadde opplevd, hadde spurt pasientene direkte om hva de mente var årsaken til helbredelsen. Turner bestemte seg derfor for å finne og intervjue tjue personer som hadde opplevd fullstendig tilfriskning og stille spørsmålet: «Hvorfor tror du at du ble frisk?»
 
Den andre gruppen som ikke var nevnt, var alternative behandlere. Ettersom de fleste spontane helbredelser inntreffer uten skolemedisinens hjelp, ble hun forbauset over at ingen hadde studert hvordan ikke-vestlige alternative behandlere behandler uhelbredelig sykdom. Mange av pasientene hun hørte om på denne tiden som var blitt friske, hadde oppsøkt healere fra alle verdenshjørner. Derfor reiste Turner verden rundt og intervjuet femti ikke-vestlige, alternative behandlere om deres tilnærming til dødelig sykdom. Hun brukte ti måneder på å oppspore og intervjue alternative krefthealere i jungler, på fjelltopper og i byer i ti forskjellige land: Hawaii, Kina, Japan, New Zealand, Thailand, India, England, Zambia, Zimbabwe og Brasil.

Sjel + kropp + sinn = sant
Som skolemedisiner var Turner vant med at menneskekroppen ble betraktet som en maskin med deler som kan gå i stykker. Hun oppdaget snart at de alternative healerne hadde en helt annen tankegang. De betraktet kroppen som en sinnrik organisme, en fysisk kropp som var flettet sammen med sjel og sinn, og som kunne fungere aldeles utmerket så lenge man tok godt vare på både den, sjelen og sinnet.

Hun hevder at den vestlige medisinen har oppdratt oss til å bli så «gode» pasienter at vi helt har glemt at det faktisk er vi som kjenner vår egen kropp best. De fleste av oss har bare høyst nødvendig kunnskap om hvordan vi skal ta vare på kroppen vår, og når den bryter sammen - ofte rett og slett på grunn av manglende omsorg - overlater vi hele ansvaret for å løse problemet til legen, i stedet for å tenke over om vi kanskje burde gi kroppen en annen og bedre type omsorg. Legen foreskriver som regel medisiner som maskerer symptomene uten å løse det underliggende problemet, eller som løser problemet, men samtidig skaper en rekke bivirkninger.

Det skjer faktisk
Tusenvis av mennesker har opplevd uventede helbredelser. Turner spør alle leger hun møter om de noen gang har opplevd tilfeller av fullstendig tilbakegang i sin praksis. Så langt har alle svart ja. Deretter spør hun om de har tatt seg tid til å publisere tilfellene i et fagtidsskrift. Hittil har alle svart nei. Dermed er det umulig å vite hvor ofte fullstendig tilfriskning faktisk skjer. Men Turner forsker videre.

Med Uforklarlig frisk viser Kelly Turner at det er mulig å vinne over sykdom, selv i tilsynelatende håpløse situasjoner. Boken oppfordrer ikke til ikke å ta imot eller gjennomføre tradisjonell behandling, men viser hvordan man kan tilføre helbredende faktorer som ofte blir oversett. Turner peker på kosthold, stress, følelser, åndelighet og andre elementer som har en dyptgående innvirkning på helse og velvære, og hun viser hvordan de rette valgene - som i de fleste tilfellene er høyst personlige - kan føre til mirakler.

Til toppen

Andre utgaver

Uforklarlig frisk
Bokmål Ebok 2015
Utdrag

Japanske Shin hadde nyrekreft og kort tid igjen å leve. Hver morgen nøt han den varme energien fra solen. Så begynte han å legge merke til noe underlig ved pusten: Kroppen min ble bedre når jeg pustet ut. Pustet ut, og automatisk pustet inn igjen ... Og så en dag forsøkte jeg å sette lyd til det, slik [han synger en enkelt tone mens han puster ut] ... Før jeg ble syk, sa [en yogalærer] til meg: «Chakraene dine er lukket, og auraen din er svært skitten.» ... Så jeg forsøkte å bruke toner, og når jeg rørte ved [bestemte] punkter på kroppen min, ble tonen høyere. Så det var chakrapunktet! Jeg fant syv hovedchakraer ved å puste ut på [denne] måten hver morgen og bare eksperimentere ... For en musiker er syv chakraer [han synger de syv tonene i skalaen]. Og så prøvde jeg å koble sammen alle chakraene fra bunn til [topp].

Shin kombinerte et av talentene sine - musikk - med to av de nye helbredelsesmetodene sine: å puste ut og se på soloppgangen. Da han eksperimenterte med å synge en tone samtidig som han pustet ut, oppdaget han at visste toner ga sterkere gjenklang i visse områder av kroppen. En lavere tone ga sterk gjenklang midt i brystet, mens en litt høyere tone ga sterkere gjenklang i strupen. 

Uten selv å være klar over det var han i ferd med å oppdage kroppens syv energisentre, eller chakraer, som starter ved enden av ryggraden og går hele veien opp til toppen av hodet, og som man mener er svært viktige for energiflyten i kroppen. Hvis et eller flere av chakraene dine er lukket eller delvis blokkert, mener man videre at det vil føre til sykdom eller funksjonstap. 

Ved å puste ut og synge vibrerende toner mens han så på soloppgangen, bidro Shin til å rense de syv chakraene sine og tilføre dem energi, selv om han ikke var klar over det på dette tidspunktet. 

Shin ble helt frisk, av chanting - og kjærlig omsorg for og aksept av sin sykdom.

Til toppen

Om forfatter Kelly A. Turner

Kelly A. Turner er forsker, foredragsholder og spesialist på området integrativ onkologi. Forskningen hennes er rettet mot kreftpasienter som opplever fullstendig tilbakegang av sykdommen, enten i fravær av skolemedisin eller etter at skolemedisinen har feilet. Dr. Turner har en bachelor fra Harvard University og en doktorgrad fra University of California, Berkeley.

Nettstedet RadicalRemission.com er tilknyttet boken og gir en mulighet for alle som har overlevd uhelbredelig sykdom, leger, healere og lesere, til å registrere tilfeller av fullstendig tilbakegang. Opplysningene vil bli behandlet av forskere. Alle kan gå inn og søke i databasen og lese hvordan andre med samme diagnose er blitt friske mot alle odds.

Til toppen