Verktøyet (Innbundet)

lær å opprette kontakt med livsforvandlende høyere krefter

Forfatter:

Vigdis P. Fretheim (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Tools - Transform your problems into courage, confidence and creativity
Oversatt av: Fretheim, Vigdis P.
ISBN/EAN: 9788202369514
Kategori: Selvutvikling
Omtale Verktøyet

Motgang gir medgang

Livet byr på uendelige muligheter. Det byr også på motgang. Uansett hvor utviklet vi måtte bli, vil det alltid være slik. Hva gjør du når du føler at nok er nok? Trekker du deg tilbake og skalker alle luker? Eller står du i det?

Av Kari Kahrs
Hvis vi ikke tåler den smerten som motgang gir oss, er vi aldri helt levende, sier Phil Stutz og Barry Michels, hhv psykiater og psykoterapeut og forfattere av Verktøyet. Er du sjenert og unngår mennesker, mister du den vitaliteten som følger med en fellesskapsfølelse. Er du kreativ, men ikke tåler kritikk, unnlater du å markedsføre ideene dine. Er du en leder, men ikke klarer å ta en konfrontasjon når det er nødvendig, kommer ingen til å følge deg.

Til sammen har de to seksti års faglig bakgrunn fra psykoterapien. Basert på denne erfaringen har de identifisert noen grunnleggende problemer som hindrer oss i å leve det livet vi ønsker å leve, og de har utviklet et verktøysett som kan løse problemene. I boken forklarer de hvordan verktøyene de har utviklet setter oss i kontakt med en høyere kraft som vil kunne forandre livet vårt.

De indre kreftene som vi får tilgang til ved hjelp av forfatternes verktøykasse, vil revolusjonere måten vi betrakter tilværelsen på og det vi måtte ha av problemer. Vanskeligheter vi møter vil ikke lenger virke skremmende eller overveldende. Men det er ikke bare enkelt, sier Stutz og Michels. Teknikkene deres krever en viss innsats. De innrømmer at på et eller annet tidspunkt opplever de fleste av pasientene deres at det kan være vanskelig å stå på og gå videre. Slik har også de to forfatterne det når de arbeider med seg selv og sin egen metode, men det er i slike stunder det er viktig å holde ut! Som de sier, dreier hele vår kultur seg om å få så mye man kan med minst mulig anstrengelse; mange vegrer seg for å gjøre en innsats for å få det bedre. De sier åpent og ærlig at det i begynnelsen krever energi å bruke verktøyet deres, men at man i det lange løp vil vinne indre styrke og tilfredshet.
 
Omvending av ønsker
Av og til gjør livet vondt, uansett hvor langt man er kommet i sin åndelige utvikling, uansett hvor rik man er blitt på livets goder. Når vi først aksepterer at livet aldri kommer til å spare oss for smerte, blir ikke målet lenger at smerten skal opphøre, men at tålegrensen skal økes. Og det er nettopp dette det første verktøyet, Omvending av ønsker, kan hjelpe oss med.

Det gir oss styrke til å møte det vi helst vil unngå, og vil føre til en langt mer positiv måte å betrakte smerte på. Hver smertefulle hendelse blir som en del av et treningsprogram. Det er slik universet har lagt opp til at vi fortsetter å utvikle oss, sier de. Jo mer smerte vi kan tåle, desto mer vil vi lære. Vi lærer hvordan vi beveger oss fremover til tross for motstand, og det er da vi virkelig kan utvikle våre muligheter helt og fullt. Det er en fundamental forskjell på de målene vi har for oss selv og de målene universet har for oss. Folk flest ønsker å få suksess i den ytre verden. Universet, derimot, bryr seg ikke om vår ytre suksess. Det har som mål å utvikle vår indre styrke. Derfor opphører ikke motgangen selv om vi er i fremgang. Motgang er den eneste måten universet kan øke vår indre styrke på. Forfatterne anbefaler at vi benytter dette verktøyet når vi er nødt til å utrette noe vi har unngått. Omvending av ønsker driver oss til handling til tross for smerten, og får hjulene i gang igjen.

Aktiv kjærlighet
Hva gjør du når noen gjør deg rasende og du ikke kan få tanken på vedkommende ut av hodet? Kanskje gjenopplever du det du er blitt utsatt for, kanskje fantaserer du om å ta hevn. Da, sier Stutz og Michels, settes livet ditt på vent mens verden går videre uten deg. I stedet anbefaler de å ta i bruk det andre verktøyet i settet, Aktiv kjærlighet, som skaper en flom av den kraften som aksepterer alt slik det er. Når vi sender kjærlighet til den som har såret oss, oppløses nemlig følelsen av urettferdighet.

Stutz og Michels blir ofte spurt om de ikke synes det er falskt å sende kjærlighet til en person man egentlig ikke kan fordra, at det å benytte verktøyet Aktiv kjærlighet gir andre tillatelse til ustraffet å opptre respektløst mot oss. Bør vi ikke heller følge de vanligste instinktene i møte med manglende respekt, å konfrontere den det gjelder? Forfatternes svar på dette er at å konfrontere noen når man er rasende, aldri vil inngi respekt. Det kan vekke raseri og frykt, men det vil aldri inngi respekt.

Indre autoritet
Følelsen av mindreverdighet og usikkerhet i samvær med andre og angsten for å vise den siden ved oss som handler ut fra ren egeninteresse, er eksempler på skyggesider de fleste av oss er i kontakt med. De fleste er livredde for at noen skal oppdage skyggesidene våre og bruker mye tid og energi på å skjule dem, noe som gjør det svært vanskelig å være seg selv.

Det tredje verktøyet, Indre autoritet, gir en ny metode for å håndtere skyggesidene våre. Det hjelper oss når prestasjonsangsten kommer snikende, for eksempel ved sosiale sammenkomster, ved konfrontasjoner, når vi må snakke offentlig, i situasjoner der vi synes det er vanskelig å uttrykke oss eller få kontakt med andre. Indre autoritet gjør det rett og slett enklere å være seg selv.

Flommen av takknemlighet
Stutz og Michels’ samlede erfaring rommer mye viten. Blant annet har de støtt på følgende fenomen hos mange av pasientene sine i årenes løp: angst for at de skal slutte å forbedre seg hvis de skulle bli altfor tilfredse. Mange er faktisk redde for å være lykkelige! Dette har gitt forfatterne grunnlaget for å utvikle det fjerde verktøyet i settet – Flommen av takknemlighet. Det gir tilgang til et energisystem som gjør oss motivert uten at vi først må få en smak av truende tragedier. Det skal være en fullt oppnåelig tilstand å være glad og motivert på samme tid. Forfatterne står fast på at en uendelig tilførsel av energi er tilgjengelig for alle til enhver tid. Den kommer direkte fra kilden.

Dit kommer vi ved hjelp av Flommen av takknemlighet. Stutz og Michels anbefaler å benytte dette verktøyet med det samme de negative tankene melder seg, for opplevelsen av kildens overveldende makt oppløser all negativitet. Tenk på alt du er takknemlig for. Intet er for stort, intet for lite. I løpet av få minutter er du ditt fornøyde selv igjen!

Ekte lykke = tilstedeværelsen av høyere krefter
Den røde tråden i boken er en enkel, men gjennomgripende sannhet: De høyere kreftenes makt er absolutt reell. Så langt ut i sin praksis har forfatterne arbeidet med mange pasienter som har utnyttet de høyere kreftene i en årrekke. For de aller fleste er tilværelsen nærmest blitt snudd på hodet etter aktiv bruk av de fire verktøyene. Mange av dem har opplevd stor suksess, men det som virkelig er eksepsjonelt, sier Stutz og Michels, er hvordan de reagerer på å mislykkes. Når de møter motgang, ønsker de den velkommen, for de vet at det vil intensivere det forholdet de har til de høyere kreftene. De opplever den alltid tilstedeværende støtten fra noe som er større enn dem selv som en belønning, og dette gir en urokkelig selvtillit. De lever et rikere liv enn de noensinne hadde trodd var mulig, og de inspirerer andre til å gjøre det samme. De har funnet ekte lykke, noe mange aldri finner fordi de leter på feil sted – i den ytre verden.

Ekte lykke er den konstante tilstedeværelsen av høyere krefter i tilværelsen. Og universet er utformet slik at høyere krefter er tilgjengelige hvert øyeblikk hver dag. Vi må bare bruke de rette verktøyene for å holde kontakten med dem.

Til toppen

Andre utgaver

Verktøyet
Bokmål Ebok 2013
Om forfatter Barry Michels

Phil Stutz har eksamen fra City College i New York og tok sin medisinske doktorgrad ved New York University. Han arbeidet som fengselspsykiater på Rikers Island og drev deretter sin privatpraksis i New York før han flyttet den til Los Angeles i 1982.

Barry Michels har en BA fra Harvard, han er utdannet jurist fra Berkeley, og har en Master of Social Work fra University of Southern California. Michels har vært privatpraktiserende psykoterapeut siden 1980.

Til toppen