Vitenskapens vrangforestillinger (Innbundet)

10 veier til friere forskning

Forfatter:

Henrik B. Tschudi (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 373
Forlag: Flux
Språk: Bokmål
Originaltittel: The science delution freeing the spirit of enquiry
Oversatt av: Tschudi, Henrik B.
ISBN/EAN: 9788292773536
Kategori: Debatt og samfunn
Omtale Vitenskapens vrangforestillinger

Vitenskapen vet

Det er dens styrke og dens svakhet

Vitenskapen har allerede svar på det meste – og nettopp det er dens største vrangforestilling, sier biologen Rupert Sheldrake: «Den største villfarelsen er at vitenskapen allerede har svarene, at det gjenstår å utarbeide detaljer og scenarioer, men at de grunnleggende spørsmålene prinsipielt er løst. Dagens vitenskap er basert på en forestilling om at virkeligheten er fysisk eller materiell. Det finnes ingen virkelighet utenom den fysiske. Bevissthet er et biprodukt av hjernens fysiske aktivitet. Materien er uten bevissthet. Evolusjonen er uten hensikt. Gud eksisterer bare som en idé i menneskesinnet, det vil si i menneskenes hoder.» Det er ikke vanskelig å være enig med ham i disse tider der vi, folket, ukentlig i hele høst gjennom fjernsynsruten er blitt "opplyst" av dem som regner seg som fornuftens forvaltere …

La det være klart at Sheldrake har stor tro på vitenskap og på vitenskapelig metode, men han tar et grundig oppgjør med vitenskapens «trossetninger» som han mener hindrer oss i å utvide og fornye vår viten. En enfant terrible i det akademiske miljøet som kommer med utspill som får svorne realister til å fnyse, men tilhengere av en alternativ virkelighetsoppfatning til å juble:

«Sinn og bevissthet kan strekke seg utenfor hjerne og nervesystem. Materien kan ha en form for bevissthet. Årsak og virkning kan også virke ‘motsatt vei’, fra fremtid til fortid. Biologisk arv kan ha andre kilder. Vår hukommelse kan være lagret utenfor hjernen og – universet kan tenkes som levende.»

Vitenskapsfolk av Rupert Sheldrakes kaliber er sjelden vare i vår tid der svært mange dyrker fornuften som sin gud og ser forskere som formidlere av høyere sannheter. Med tilhørighet i den akademiske verdenen behersker han deres koder og metoder samtidig som han ser at det samme verktøyet begrenser deres ønske om å skaffe seg viten, ikke minst om såkalt uforklarlige fenomener. Med et ben i hver leir kommer han med spennende innspill, solid underbygget, til temaer som opptar oss alle og som jevnlig sender materialistene og de åndelig opptatte blant oss rett i tottene på hverandre. Sheldrake blir en viktig brobygger mellom to ofte motstridende virkelighetsoppfatninger – akkurat hva vår verden trenger for å komme videre.

«Sheldrake er en fremragende forsker, av den visjonære sorten som i tidligere tider oppdaget kontinenter og speilet verden i sonetter.» New Scientist

Til toppen

Flere bøker av Rupert Sheldrake:

Om forfatter Rupert Sheldrake

Britiske Rupert Sheldrake er biolog og forfatter av en lang rekke bøker, blant annet Uforklarlige krefter hos dyr. Han er en høyt anerkjent, men også omstridt forsker innenfor sitt fagfelt, da han ofte rokker ved vedtatte sannheter.

Til toppen