Yoga Girl (Innbundet)

Om å finne lykken, skape balanse i livet og følge sitt hjerte

Forfatter:

Kari Kahrs (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 160
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Yoga girl
Oversatt av: Kahrs, Kari
ISBN/EAN: 9788202456108
Kategori: Sport og friluftsliv
Omtale Yoga Girl

Lykke. Balanse. Fred

Det var alt den utagerende svenske tenåringsjenta ønsket seg. Yoga oppfylte ønskene hennes.

Av Kari Kahrs
Opprivende hendelser i barndommen og stadig nye miljøer å forholde seg til satte sitt preg på den unge jenta. Da hun var seksten hadde hun vært storrøyker, blitt kjent med alkohol, prøvd ulike rusmidler og oppsøkt klubber i flere år. Rachel var alltid klar for en fest! Etter en mildest talt turbulent ungdomstid i Sverige er Rachel Brathen i dag en internasjonalt anerkjent yogainstruktør bosatt på paradisøya Aruba.

Seksten år gammel fikk hun etter morens overtalelse sitt første møte med yoga under en familieferie i Thailand. Selv den dag i dag husker Rachel freden og roen yogalæreren utstrålte. Selv om yogakurset, som foregikk på bambusmatter i skyggen av palmene, ikke forandret verken livet eller verdensbildet hennes, følte hun seg styrket og glad etterpå. Men hun var fortsatt misfornøyd med seg selv og på jakt etter det som ville gjøre henne slankere, klokere og penere, slik at hun kunne bli lykkelig. Til slutt innså hun at det ikke fantes noe i det ytre som kunne fikse det indre. Likevekt og lykke måtte komme innenfra, forsto hun. Yoga ble løsningen.

Meditasjon i Dalarna
"Mamma kunne ha kastet meg ut," skriver hun. Det gjorde ikke mamma, hun sendte Rachel på en meditasjonsretreat i Dalarna. Den dag i dag forstår ikke Rachel hvordan moren lyktes i å overtale henne til å dra, men en vakker dag satt hun på toget på vei til en ukes meditasjon, livredd. Uken ble starten på et helt nytt liv for Rachel, som lærte å roe tankene og bearbeide fortiden, raseriet og bitterheten. Hun forlot senteret som en annen utgave av seg selv. Etter et fordypningskurs som ga ytterligere innsikt i hvem hun var, bestilte hun billett til Costa Rica.

Nytt liv i Costa Rica
I Dominical i Costa Rica fant Rachel ro. Hun oppsøkte et lite yogastudio i byen et par ganger om uken og tok timer hos flere lærere og forsøkte flere former for yoga. Hun frydet seg over å bevege kroppen i samsvar med åndedrettet og begynte å gjøre yoga hjemme i det lille huset sitt på stranden hver dag. Snart var hun hektet på yoga som livsstil. Hun oppdaget at hun ikke hadde behov for stort, og hun var lykkeligere enn noensinne!

Aruba
Dagene gikk med til trening og jobben som servitør på en liten restaurant. Hun var overbevist om at hvis hun var åpen for det, ville livet selv lede henne dit hun var ment å være. Hadde hun tillit til at alt ville bli bra, ja, så ville det bli bra. Bra ble det: Hun slo til da hun fikk tilbud om jobb på et luksuriøst feriested på området, basert på en økologisk tankegang i håp om å skaffe penger til fattige deler av landet. Og bedre skulle det bli: Samme året ferierte hun på øya Aruba. Der fant hun Dennis - sitt livs kjærlighet - og valgte å bli. I tillegg fant hun hun ut at det var gode muligheter for å utvide yogatilbudet på Aruba. Etter flere mindre yogakurs på stranden foran et av hotellene, ble hun ansatt som hotellets yogainstruktør. Da bestilte Rachel Brathen sin første store yogalærerutdannelse. Skulle hun fortsette med dette, ville hun sørge for å ha bevis på at hun var kvalifisert.

I flyt
Poenget med yoga, sier Rachel Brathen, er å søke likevekt i kropp, sinn og sjel. Etter hvert som vi utfører posisjonene, vil vi merke forandringer i kroppen, i sinnet og i åndedrettet. Yoga gjør oss sterke og smidige. Yoga roer tankene og forbedrer konsentrasjonen. Yoga gjør at vi puster dypere. Yoga er et hjelpemiddel som bidrar til at vi blir mer til stede i nået.

Rachel praktiserer yoga hver dag. I det mest intensive året, da hun drev yoga som besatt og virkelig svettet og arbeidet hardt på yogamatten, åpnet hun en Instagram-konto. Hun hadde allerede en Facebook-side som yogalærer for å holde elevene sine oppdatert med skjemaer og forandringer og for å spre inspirasjon og motivasjon. Hun var lykkelig i sitt nye liv på Aruba, og sosiale medier virket ganske enkelt som en morsom måte å få kontakt med andre på. Hun begynte å legge ut informasjon om deler av livet sitt: yoga på stranden, bilder av maten hun spiste, håndstående og andre yogaøvelser. Sakte, men sikkert vokste skaren av følgere. Mange ba om råd når det gjaldt yoga, og hun svarte gjerne. Hun delte også personlige hendelser fra livet med Dennis og fikk god respons. Før hun visste ordet av det, hadde hun nesten en million følgere hver dag. Det var da tilværelsen begynte å bli hektisk. Det som hadde vært en klasse med noen få elever i et lite yogastudio, var nå enorme yogaarrangementer med 500 deltagere. Plutselig var hun superkjendis.

Yoga for livet
I dag holder Rachel kurs over hele verden. Det kunne fort ha blitt en kommersialisering av rang, men hun bestemte seg på et tidlig tidspunkt for at hun ville forbli så ekte som det bare var mulig for henne å være. Hun har sagt nei til så å si alle tilbud fra sponsorer. Hun kunne ha tjent store penger på sosiale medier og gjennom å selge yogaklær og yogamatter, men som hun selv sier: "Jeg ønsker at folk skal komme til kursene mine for å praktisere yoga og finne frem til følelsene sine. Jeg ønsker at de skal oppleve fellesskapet. Det er derfor jeg er her."

I Yoga Girl presenterer Rachel Brathen yogaøvelser for nybegynnere og for avanserte utøvere, øvelser for deg som virkelig vil svette på yogamatten og utfordre deg selv, og for deg som søker helbredelse og lindring. I tillegg gir hun oppskrifter på sunne og smakfulle småretter og tips til hvordan man kan få det bedre i kropp og sjel. Yoga Girl er en visuelt vakker bok, og i tillegg til et bredt utvalg yogaøvelser, byr den på en spennende livshistorie!

Til toppen

Utdrag

Jeg bar på veldig mye sorg som jeg aldri hadde fått gi utløp for. Og sinne! Jeg var så forferdelig sint. Jeg var sint på mamma for at hun hadde vært så skrøpelig da jeg var liten. Hele mitt syn på verden ble forandret denne uken [på meditasjonssenter i Dalarna], og da jeg forlot senteret, var det som en annen versjon av meg selv. Jeg innså at den jeg hadde vært i de siste årene, ikke hadde noe å gjøre med den jeg innerst inne var: Jeg var ingen sint person. Det var hendelser i livet mitt som hadde gjort meg til en sint person. Da jeg lærte å gi slipp på disse hendelsene, kunne jeg også gi slipp på raseriet, og jeg sluttet å føle meg så sint hele tiden. Jeg fikk et glimt av hvordan livet kunne være hvis jeg ikke var så opptatt av å røyke og drikke og teste ut rusmidler. Jeg begynte å se helheten, og plutselig kjente jeg et ønske dypt i meg: Jeg ville være lykkelig. Det hadde jeg aldri følt før. Jeg hadde vært opptatt av ganske enkelt å overleve, men nå som jeg hadde verktøy som gjorde det mulig å håndtere de følelsene jeg hadde stengt inne, ville jeg ha mer. Jeg ville ha lykke. Likevekt. Fred.

Når jeg ser tilbake på dette i dag, tenker jeg at jeg slett ikke hadde noen forferdelig oppvekst. Jeg hadde to foreldre som gjorde sitt absolutt beste med det de hadde. De fleste av de negative situasjonene jeg havnet i, hadde jeg selv skapt.

Da jeg kom hjem, hadde jeg en lang samtale med foreldrene mine. Jeg sluttet å røyke, og jeg sluttet å drikke. Jeg begynte å være ute i naturen og tilbringe tid med andre mennesker. Jeg dro tilbake til meditasjonssenteret én gang til, denne gangen i ti dager, til et fordypningskurs i hvordan man arbeider med opplevelser fra barndommen. Dette kurset var enda mer dyptgående, og jeg opplevde virkelig hvordan jeg ble mer og mer forandret. Det var ikke så mye det at jeg ble en annen person, snarere tvert imot. Jeg meislet frem det mesterverket som skjulte seg under alle de erfaringene jeg hadde samlet i årenes løp. Det mesterverket som var meg.

Det høres kanskje opplagt ut, men det føltes faktisk som om et slør var blitt løftet fra øynene mine. Jeg oppdaget en kunnskap dypt i mitt indre som jeg aldri hadde opplevd maken til tidligere, og livet kjentes ikke lenger så vanskelig. Jeg begynte å meditere daglig, og slukte åndelige bøker. Ettersom jeg ble så forandret, var det mange av vennene mine som også ble forandret. I stedet for å være "den gærne partyjenta" ble jeg "den gærne hippiejenta", og vennene mine begynte å komme til meg for å få råd. Jeg følte meg mye, mye lykkeligere nå enn jeg noensinne hadde gjort, men jeg hadde ikke lenger noen egentlige forbindelser. Ingen jeg kjente var opptatt av meditasjon og åndelighet. Jeg innså at jeg måtte foreta en reise for å finne likesinnede og for å gå enda dypere inn i denne nye måten å leve på. Jeg visste at jeg bare hadde skrapet i overflaten, og jeg ville ha mer.

Dermed bestilte jeg billett til Costa Rica.

Til toppen

Om forfatter Rachel Brathen

Rachel Brathen er født i Sverige og har praktisert yoga fra tenårene. Da hun forlot hjemlandet til fordel for Costa Rica, gjorde hun yoga til sin livsstil. I flere år utforsket hun yoga og åndelighet, og i 2010 begynte hun å undervise i yoga på heltid. Rachel leder seminarer over hele verden, og fokuserer på håndstående, armbalanser, vinyasa og det å leve uten frykt. Kursene hennes er utformet for å gi energi, utvikle meditativ bevissthet og gi økt vitalitet og bedre helse. www.rachelbrathen.com @yoga_girl

Til toppen