På våren fylles naturen med liv i en rasende fart. Mai er høysesong for sanking, og en perfekt tid for å lære mer om hvordan du kan utnytte plantlivet rundt deg. Jørgen Ravneberg, forfatteren av boka "Sankeboka" gir deg nen av sine sankefavoritter.

Er sanking helt nytt for deg?

Ravneberg, har flere tips på lur til den som ønsker å prøve seg som sanker:

  • Ha respekt for naturen du går i, ikke forsøple eller vær uaktsom.
  • Ha med deg riktig utstyr for det du skal sanke: En saks, gode sko og ekstra lag med klær om du skal klatre i tornebusker for eksempel.
  • Vær sikker på planten før du sanker den. Det blir du ved å se, dobbeltsjekke, lukte, måle og eventuelt smake og spytte ut igjen. Boken har beskrivelser som skal gjøre det enklest mulig for enhver å være sikker på planten. Er du uansett usikker, er det best å la være.

Dette er noe av det du kan sanke i mai — lykke til!

Løvetann

Visste du at løvetann kan spises? Bådebladene, knoppene og blomstene er spiselige, men kun unge blader kan spises uten behandling, ettersom resten av planten fort blir bitter. Bladene er gode til pesto, salat, garnityr, grilling og steking. Knoppene kan saltes og syltes som store kapers. Blomstene kan brukes til te, sirup, infusjon, krystallisering, sorbet og eddik.

Kløver

Kanskje spiste du kløverblomster som barn? Blomstene er supre som garnityr, og kan dessuten kandiseres, karamelliseres, tørkes og brukes i te, marengs, is eller sirup. Kløver kan dessuten ha visse helseeffekter som med fordel kan undersøke nærmere.

Myske

Myske smaker aromatisk av vanilje og kanel, og har lansettformete, spisse blader og hvite traktformede blomster. Både planten og blomsten kan plukkes, og brukes både frisk, varmebehandlet og tørket. Myske passer ekstra godt til fugl og grønnsaker eller i dessert, for eksempel i sorbet gjennom infusjon.

Gran

Granskudd er kjempegodt! De lysegrønne utvekstene på ytre del av greinen kan brukes friske – enten hele eller med nålene plukket fra stilken – eller syltes, kandiseres, fermenteres eller saltes. Flott som garnityr, og passer de fleste råvarer.

Løkurt

Ramsløkens lillebror! Løkurt er en veldig oversett plante som faktisk er mer versatil enn ramsløken. Stengelen er ofte rødlig nederst og grønnere lenger opp, med nyre- til hjerteformete blader i mørkere, saftig grønt. Planten lukter kraftig av løk! Den trives i næringsrik jord, som hager og løvskog. Bladene plukkes helst mellom mars og juni og kan brukes forvellet, tørket eller friske, i pureer, infusjoner, saus, eddiker, oljer, supper eller som garnityr og i salat.

Nesleplante

Alle plantene i neslefamilien er spiselige, selv den skumle brenneslen.

Nesle. Du har kanskje unngått brennesle hele livet, men faktisk er det en kjempegod matplante! I mai kan du plukke hele planten. Skal den brukes rå må du gni av brennhårene først. Bladene kan for eksempel brukes i pesto, salat og som garnityr. Stilken kan forvelles og brukes til grilling eller steking. Forveller du bladene kan de stekes eller stues, eller brukes i gryter, supper, pasta, saus og dressinger. Frøene kan tørkes og brukes til te eller krydder.

Mjødurt

Denne blomsten har en veldig morsom mandelaktig smak som fungerer til mye. Bladene kan plukkes i mai, og brukes helst friske i pureer, supper, saus, bakst, pesto, oljer, eddik, dressing, salat eller som garnityr. Du kjenner den igjen på de grågrønne, to-femfinnete, sagtannete eller grovt flikete bladene. Mellom juni og august blomstrer den i tette kvaster med kremgule blomster.