Legeparet Sofie og Erik Hexeberg har i mange år brukt mat som medisin i sin praksis, og hjulpet et utall pasienter til et bedre liv. Nå har de skrevet boken, Nytt blikk på autoimmun sykdom.

Hva er autoimmun sykdom?

Kroppens immunsystem skal forsvare kroppen mot angrep utenfra. Men noen ganger går kroppen til angrep på seg selv og gjør den syk. Dette kaller vi autoimmun sykdom. Det er alltid en arvelig disposisjon med i bildet, men hva som utløser et slik «angrep», kan være forskjellig. Store fysiske og/eller psykiske belastninger kan være medvirkende.

Nytt blikk på autoimmun sykdom er Sofie og Erik Hexebergs første felles bokprosjekt. Sofie Hexeberg har vært en foregangskvinne mht mat som medisin, og har tidligere skrevet en rekke bøker om sykdom og kosthold. Hennes første bok, Frisk med lavkarbo (2010) ble en gedigen bestselger og skapte debatt i mediene og langt inn i Helserådets korridorer.

Kronisk betennelse i kroppen

Er du rammet av en autoimmun sykdom, betyr det at du har en kronisk betennelse i kroppen. Ved å utelukke matproteiner du ikke tåler, spise mat som tetter lekk tarm og hemmer betennelse, kan du få en mye bedre hverdag. I noen tilfeller bli kanskje bli helt frisk.

Nytt blikk på autoimmun sykdom

I sin ferske bok presenterer legene Sofie og Erik Hexeberg et nytt blikk på autoimmune lidelser og behandlingen av disse, bla. gjennom relevante pasienthistorier. Mange har fått et nytt liv kun ved å endre kostholdet sitt. Boken er delt inn i tre hoveddeler:

* Hvordan autoimmun sykdom oppstår

* Hva du selv kan gjøre for å bli bedre eller helt frisk

* Pasienthistorier, matintoleransetester og kom i gang-oppskrifter

Følgende autoimmune sykdommer omtales i boken:

Crohns sykdom

Cøliaki

Diabetes 1

Høyt og lavt stoffskifte

Irritabel tarm syndrom

Leddgikt

MS – multippel sklerose

Primær biliær cirrhose

Primær skleroserende

Kolangittpsoriasis

Ulcerøs kolitt

 

Hvem er målgruppe for Nytt blikk på autoimmun sykdom?

Boken er rettet mot kvinner og menn som har en autoimmun sykdom, mot pårørende til disse og mot helsepersonell.

 

Skrevet av Anne Østgaard